25 °C Budapest
Nurse supporting senior man to sit on wheelchair. Female nurse is assisting disabled elderly male. They are at home.

Drasztikusan csökken ezeknek az idősek a védettsége a koronavírussal szemben: mit tehetnek még?

MTI
2022. március 19. 10:56

Egy angliai kutatás szerint meredeken csökken az idősotthonok lakóinak védettsége hónapokkal az új koronavírus okozta Covid-19 elleni védőoltás beadása után. Az eredmények alapján a kutatók az idősek ismételt emlékeztető oltását javasolják. Ápolási otthonokban élő több mint 15 ezer ember vizsgálatával azt találták, hogy három-hét hónappal a védőoltás után a kórházba kerülés és a halálozás elleni védelem egyharmadával csökkent - írta a The Guardian online kiadása pénteken. A védelem gyengülése sokkal élesebb, mint amit a fiatalabbaknál tapasztaltak, ahol ugyan a fertőzés elleni immunitás gyengül, de a súlyos betegség elleni védelem erőteljesnek tűnik.

"Azt látjuk, hogy az immunitás gyengülésével az otthonok lakóinál növekszik a fertőzés, a kórházba kerülés és a halálozás esélye, és a növekedés elég nagynak tűnik. Ez arra utal, hogy a bentlakóknak talán nem elég az évente beadott oltás" - mondta Laura Shallcross, a University College London közegészségügyi szakértője, a tanulmány szerzője. A friss eredmények - melyeket egyelőre szakértői elbírálás előtt, online tettek közzé - a Vivaldi elnevezésű kutatás részét képezik, amelyben az angliai Covid-osztályok dolgozóit és 331 ápolási otthon lakóit kísérték figyelemmel 2020 decembere és 2021 decembere között.

A kutatók azt találták, hogy két adag vakcina 85 százalékban akadályozta meg az otthonok lakóinak kórházba kerülését és 94 százalékban a halálozását a második dózis után 2-12 héttel. A védelem azonban csökkent: három-hét hónappal az oltás után már csak 54 százalékban védett a kórházi ápolástól és 63 százalékban akadályozta meg a halálozást.

A 19 ezer Covid-osztályos dolgozó átlagéletkora 45 év volt, náluk a fertőzés elleni védelem 50 százalékról 42-re csökkent három hónap elteltével. Súlyos megbetegedés elleni védelmük azonban nem gyengült jelentősen, nagyon kevés volt azoknak a száma, akiket kórházban kellett ápolni.

Amikor az otthonok lakói ősszel megkapták a harmadik, vagyis emlékeztető oltást, a kórházba kerülés elleni védelem visszaugrott 90 százalékra, a halálozás elleni pedig 98 százalékra. Azonban az első adatok szerint ez a védelem is ugyanúgy csökken, mint a korábbi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ismételt emlékeztető oltásokra lenne szükség a jövőben az idősotthonok lakói körében, mivel náluk viszonylag gyorsan csökken az immunitás. A félévenkénti emlékeztető adataink alapján ésszerű lehet

- magyarázta Shallcross. Az Imperial College London immunológusa, Danny Altmann, aki nem vett részt a kutatásban, úgy véli, hogy az omikron variáns felbukkanása új hangsúlyt adott a fiatalabb korcsoportok további védelmének is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 2. 19:18