25 °C Budapest
Newborn baby girl crying

Kiderült az igazság a Pfizer és Moderna oltásokról: ez a hosszú távú hatásuk terhes nőknél

MTI
2022. február 16. 10:01

Azok az anyák, akik terhesen kapnak védőoltást a koronavírus ellen, nagyobb eséllyel védik meg az újszülöttjeiket a vírus miatti kórházi kezeléstől – írja az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központra (CDC) hivatkozva a CNBC.

Azt írják, hogy a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők hatvanegy százalékkal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba koronavírus miatt, ha az édesanyjuk a Pfizer vagy a Moderna kétadagos oltását kapta meg a terhesség alatt. Ha az anya a terhesség későbbi szakaszában, azaz a huszonegyedik héttől a szülés előtti tizennegyedik napig terjedő időszakában kapott oltást, az még magasabb szintű, nyolcvan százalékos védelmet jelentett a csecsemők számára.

 

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóiratban megjelent korábbi kutatások azt találták, hogy az oltásból származó anyai antitestek a méhlepényen keresztül jutnak el a fejlődő magzatba. A CDC tanulmánya pár bizonyítékot is szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az antitestek védelmet nyújtanak az újszülötteknél.

A vizsgálatban résztvevő és a koronavírus miatt kórházi kezelést igénylő csecsemők túlnyomó többsége, egész pontosan nyolcvannégy százaléka oltatlan anyától született.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány háromszázhetvenkilenc csecsemőt vizsgált húsz gyermekkórházban az Egyesült Államok tizenhét államában júliustól januárig. A csecsemőket két csoportra osztották: százhetvenhatan voltak fertőzöttek és kétszázhárman fertőzésmentesek. A koronavírusra pozitív csecsemők közül az anyák tizenhat százaléka teljes körűen volt beoltva, míg a tesztre negatív csecsemők között ez az arány már harminckét százalék volt.

A CDC szerint a tanulmánynak azért vannak korlátai is. Nem vizsgálták például, hogy az anyák pozitívak vagy negatívak voltak-e a terhesség előtt vagy alatt. Az sem világos, hogy a beoltott és nem beoltott anyák viselkedésében mutatkozó egyéb különbségek hozzájárultak-e újszülötteik fertőzésének kockázatához. Az amerikai járványügyi központ mindenesetre azt javasolta, hogy a terhes, terhességet tervező vagy szoptató nők kapjanak koronavírus elleni védőoltást. Szerintük a jelenleg vagy a közelmúltban terhes kismamák nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos betegség kockázatának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?