13 °C Budapest
A woman squeezing the sample liquid on a test strip while carrying out a Covid-19 rapid self test at home.

Kiderült a súlyos igazság a Pfizer, Moderna vakcinákról: ennyire hatékonyak 4 hónap után

2022. február 13. 15:04

A most megjelent tanulmány szerint a harmadik oltás után, a csak két oltást kapottakhoz képest, csökkent a COVID-19 miatti sürgősségi vizitek és a kórházba utalás kockázata - írja a Facebookon Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Az amerikai közegészségügyi hatóság (CD) Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) című szaklapjának 02. 11-i számában megjelent egy tanulmány, amely szerint a harmadik oltás után, a csak két oltást kapottakhoz képest, csökkent a COVID-19 miatti sürgősségi vizitek és a kórházba utalás kockázata.

A tanulmányból az is kiderült, hogy ez a relatív védőhatás az oltás óta eltelt idővel csökkent. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész bejegyzése alapján a  vizsgálatban 241 204 sürgősségi vizitet és 93 408 kórházba utalási esetet értékeltek tíz USA tagállamban a 2021. 08. 26. – 2022. 02. 11. időszakban. A 93 408 kórházba utalásra 89%-ban (83 045) a delta, míg 11%-ban (10 363) az omikron fertőzés által dominált időszakban került sor.

A főként omikron variáns okozta fertőzésekkel jellemezhető időszakban, 2 hónappal a harmadik oltás után, a sürgősségi vizitek kockázata 87%-kal, míg a kórházba utalásoké 91%-kal csökkent, de ez az oltástól számított 4 hónap múlva a megadott sorrendben 66%-ra, illetve 78%-ra csökkent ezek kockázata. A kórházi kezelés elleni védőhatás nagyobb volt, mint az intenzív kezelés kockázatának csökkentése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?