6 °C Budapest
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet. 3D rendering.

Ennyire halálos valójában az omikron variáns Magyarországon: a számok nem hazudnak

2022. február 5. 15:27

"Az előző hétvégén – korábbi várakozásunknak megfelelően – végre bekövetkezett az országos esetszámok tetőzése, és kedd óta a heti átlag esetszámok csökkenő tendenciát mutatnak" - írja Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a Portfolio-nak küldött elemzésében. A szakértő úgy véli, hogy nem változta a kilátások sem: "március első napjaira már levonul a járványhullám, hacsak egy újabb variáns ismét fel nem borítja a status quo-t".

Vattay Gábor számításai szerint az ötödik hullám fele annyi áldozatot fog követelni, mint amennyit a negyedik hullámban láttunk. Számokban kifejezve: a negyedik, delta hullám nagyjából 11 000 fővel, 41 000-re növelte volna a koronavírussal összefüggő áldozatok számát. Az ötödik, omikron hullám pedig ezt további kb. 5 500 fővel, 46 500-ra fogja növelni - írja a Portfolio az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetőjének elemzése alapján.

Elegendő adat gyűlt össze ahhoz, hogy meg lehessen becsülni: mennyi áldozatot követelhet az ötödik hullám és hogy mennyivel "enyhébb" az omikron, mint delta volt. Vattay Gábor szerint ez azért is fontos, mert

arra számíthatunk, hogy a következő években ősszel és télen hasonló nagyságú Covid-19 járványok még elő fognak fordulni.

A számítások szerint a negyedik hullámban az esetszámok tetőzését 5 nappal lemaradva követte a kórházi esetek tetőzése, majd ezt újabb 5 nappal a halálozások tetőzése. Az igazolt esetek mintegy 2%-a halt meg, az összes kórházban ápoltaknak pedig naponta 2.39%-a halt meg, azaz minden 40. kórházban ápolt.

Ezen összefüggések segítségével fedésbe hozhatjuk a negyedik hullám esetszám (kék) kórházi ápolt (piros) és halálozási (fekete) adatait úgy, hogy ezeket időben 5 és 5+5 nappal eltoljuk, illetve a fenti számokkal arányosítjuk:

X tengely = eltelt napok száma, Y tengely = napi halálozások száma
Forrás: Portfolio
X tengely = eltelt napok száma, Y tengely = napi halálozások száma

Forrás: Portfolio

Az ötödik hullám során viszont megváltoztak az arányok. A szakértő szerint az eseteknek egyelőre - durva becsléssel - mintegy 6 ezreléke vezethet halálozáshoz, szemben a korábbi 2%-kal. A kórházban ápoltaknak közül naponta 1.9%-a hal meg, vagyis minden 50. ember, tehát óriási a javulás az esetek kórházba kerülése és halálozása szempontjából. Az ötödik hullámra vonatkozó ábra így alakul:

X tengely = eltelt napok száma, Y tengely = napi halálozások száma
X tengely = eltelt napok száma, Y tengely = napi halálozások száma

Forrás: Portfolio

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A negyedik és ötödik hullám átmenete során, három héttel ezelőtt a halálozás rövid időre, ugrásszerűen megnövekedett (fekete pontok). Ezt még a delta variáns okozhatta, hátterében az ünnepek során megnövekedett kontaktusok állhatnak. Mostanra viszont újra arányosság állt be a kórházi terhelés és a halálozás között, ami már tisztán az omikronos esetekből adódik. Vattay Gábor szerint a 10 nappal eltolt esetszám görbe hat nap múlva tetőzik, ezért a következő hét során még növekedni fognak a napi halálozások.

A szakértő szerint (a heti átlag 90-et megközelítő értéken) fog tetőzni a halálozás a jövő hétvégén. Így a jövő héten egyes napokon a 100-at is meghaladhatja majd a halálozások száma. Vattay Gábor szerint a kórházban ápoltak száma pedig már csak a mostani hétvégén emelkedik érdemben, a jövő hét elején tetőzik, és végig 5000 közelében marad. Az omikron hullámot leíró parabola várhatóan eltörpül majd a delta hullám parabolája mellett:

Forrás: Portfolio

Az elemző számításai szerint így a negyedik (delta) hullám 30 000-ről kb. 11 000 fővel, kb. 41 000-re növelte volna az áldozatok számát. Az ötödik (omikron) hullám pedig ezt további kb. 5 500 fővel 46 500-ra fogja növelni. 

Összességében tehát az ötödik hullám fele annyi áldozatot fog követelni, mint amennyit a negyedik hullámban láttunk

- írja Vattay Gábor a lapnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm