Woman Reading Pills Brochure

Megrohanták a magyarok a patikákat: ezekre a gyógyszerekre nem sajánálták a pénzt

2022. január 13. 10:32

Novemberben 17,5 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a patikák. Így tavaly októberi gyengébb adat után novemberben ismét magas költést tapasztaltak a patikák. A novemberi adat nem csupán az elmúlt év, hanem az elmúlt 19 hónap legerősebb teljesítményét jelenti a támogatott, vényköteles kategóriában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2021-es év legerősebb havi gyógyszerforgalmát hozta a november, a költés 51 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon. Csak Budapesten 11 milliárd forintért váltottak ki patikaszereket, a költések ötöde a fővárosi patikákban valósult meg – derül ki egy friss elemzésből. A receptes gyógyszerköltés októberhez képest csaknem 7 százalékkal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig az eladások értéke 4,7 százalékkal bővült – mondta el Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője a VG-nek.

Novemberben 17,5 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a patikák. Az előző hónaphoz képest 4,8, az előző évhez képest pedig 2,1 százalékkal bővült az eladott dobozforgalom. Az elemző kiemelte: a fogyasztói árak emelkedése a gyógyszerpiacon is jelen van: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

egy év alatt 2,7 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak is.

Tavaly novemberben a támogatott gyógyszerek átlagos dobozára 2915 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2785 forinthoz képest. Regionálisan vizsgálva az látszik, hogy ország alacsonyabb jövedelemmel rendelkező megyéiben az olcsóbb kiszereléseket választják a betegek, ugyanakkor a fővárosi, a Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyei költés jelentősen kiemelkedik a többi közül. Az okok mögött egyrészt az áll, hogy ezekben a megyékben találhatóak a nagy kórházak, amelyek beteg daganatos betegeket is kezelnek – mondta az elemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?