A commuter on her way to work using a face mask on a double-decker bus, during a health lockdown

Fontos dolog derült ki a magyar átoltottságról: erre kevesen számítottak

2021. december 16. 15:02

Az elmúlt hetekben nem csak megerősítő vakcinákért keresték fel az oltópontokat a magyarok, így egyre csökken az oltatlanok aránya hazánkban, jelenleg a lakosság közel negyedének van friss oltása. De nem csak a vakcinával reagált a lakosság a járványhelyzetre, hanem az arcmaszkok használatával is, derült ki az IPSOS új kutatásából.

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók szerint, így a koronavírusra vonatkozó adatokat is folyamatosan elemzik. Jelenleg az oltási hajlandóságot, és a személyes védekezést kutatták a lakosság körében.

Az augusztustól fokozatosan erősödő oltási hajlandóság eredményeként november hónapban a felnőtt lakosság 22 százaléka kért Covid-19 elleni vakcinát, ezzel jelentősen javult a magyar társadalom védettsége. A magyarok körülbelül negyede nem oltatta még be magát egyszer sem, ami az Ipsos tavaly április óta havi rendszerességgel megismételt kutatássorozatának eddigi legalacsony értéke, 26 százalék. A lakosság 15 százalékának ugyanakkor több, mint fél éves a legutóbbi oltása, ami az ő esetükben gyengülő védettséget is jelenthet.

Ami a személyes védekezési formákat illeti, nem tapasztalható a korábbi hullámokhoz hasonló óvatosság a lakosság részéről. A számos közterületen és a tömegközlekedésben is kötelezővé tett szájmaszk használaton túl kevésbé korlátozták életüket a magyarok a negyedik hullám alatt. Növekvő bizonytalanság a rendezvényeken való részvételhez, a tömegközlekedés használatához, valamint a belföldi utazások tervezéséhez köthető, ám ezek az értékek meg sem közelítik a harmadik megbetegedési hullám során mért szintet.

 

Óvatosabbnak továbbra is az idősebb korosztály tagjai bizonyulnak, példaként a 60 év felettiek körében 89 százalékos maszkviselési arány, 58 százalékuk kerüli a kézfogást, 39 százalékuk a tömegközlekedést. A legkisebb fegyelmezettség a fiatalokat, és az alacsony iskolai végzettségű lakosokat jellemzi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakosság eleget tesz a kormányzati kommunikáció kéréseinek – így az újabb oltások felvételének és a szájak, orrok eltakarásának –, de annál többre önszántából nem hajlandó.

– foglalta össze a vizsgálat tapasztalatait Földes Annamária, a Covid-19 kutatássorozat vezetője.

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók szerint. A kutatócég 2020. április óta immár 21.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18