19 °C Budapest
3d render of coronavirus outbreak and influenza disease virus. medical concept

Ennek nem lesz jó vége: egyszerre támad a koronavírus, az influenza és az RSV

2021. december 9. 11:02

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint 2021. 2021. november 29. és december 5. között az országban 13 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adataiból kiderült, hogy a betegek 18,0%-a 0-14 éves gyermek, 39,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,9%-uk a 35-59 évesek, 13,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint.

A 48. naptári héten összesen 53 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 33 minta, és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 20 mintában influenzavírust az elvégzett vizsgálatok során nem azonosítottak. Tizenhét betegnél a klinikai tünetek hátterében a légúti óriássejtes vírus (RSV), két betegnél adenovírus kóroki szerepét igazolták.

A 48. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. A megbetegedések egy Komárom-Esztergom megyei általános iskolában fordultak elő. A járványban megbetegedettektől származó légúti mintákban a laboratóriumi vizsgálatok influenzavírus jelenlétét nem mutatták ki.

2021. év 40-48. hete között összesen 409 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, influenzavírus okozta fertőzést nem igazoltak, 105 megbetegedés hátterében RSV, hat esetben adenovírus fertőzés állt. Az RSV a Semmelweis Egyetem figyelmeztetése szerint még komoly problémákat okozhat:

Annak ellenére, hogy egyelőre nem magas a fertőzéssel orvoshoz fordulók száma, nem érdemes félvállról venni az influenzát. Mivel tavaly elmaradt az influenzaszezon, illetve az enyhébb járványügyi intézkedések, valamint az újonnan megjelent influenza-vírustörzsek miatt a korábbiakhoz képest idén sokkal súlyosabb influenzajárványra lehet számítani - jelezte Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője. A magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal, viszont tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, idén azonban az előrejelzések 30-40 százalékos, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem