14 °C Budapest
Closeup of a green pharmacy sign outside a pharmacy store in France.

Megrohanták a magyarok a patikákat: ezeket a gyógyszereket keresi most mindenki

2021. december 2. 09:29

A támogatott vényköteles forgalom a szeptemberihez képest 0,4 százalékkal lassult, az előző évhez képest viszont 4 százalékkal nőtt, az októberi adat a harmadik legnagyobb forgalmi érték 2020. január óta. Az erős októberi adat azt jelenti, hogy a lakosság tovább folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását - mondta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzési szakértője. 

Az októberi 48,7 milliárd forintos gyógyszerforgalom csaknem megismételte szeptemberi, féléves rekordnak számító 48,9 milliárdos forgalmat – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. Az őszi forgalombővülést a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az újabb lezárásoktól való félelem is fűti. Októberben 16,7 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző évi erős bázisa miatt kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt az eladások volumene - írja a Világgazdaság. Szeptemberhez képest pedig a gyógyszerdoboz eladások 0,8 százalékkal lassultak. Mivel a felső légúti megbetegedések száma tovább emelkedett, októberben több mint 665 ezer vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a betegek, ami 50 ezer dobozzal több mint a szeptemberi mennyiség.

Kevesebb vitamint, több antibiotikumot veszünk

A vényköteles vitaminokra októberben 440 millió forintot költött a lakosság. A kiváltott vitaminok több mint 90 százaléka az őszi-téli időszakban elengedhetetlen D-vitamin, 6 százaléka C-vitamin, a maradék pedig B-, E-, illetve A-vitamin volt. Tavaly ősszel a koronavírus-veszély nagyobb mértékben megdobta a vitaminfogyasztást a lakossági körben, mint idén. A támogatott vényköteles vitaminforgalom jelentős mértékben, csaknem 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A gyógyszerkategóriákat vizsgálva csaknem minden csoportban csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest. A legfeltűnőbb eredményt ismét az antibiotikumokat tartalmazó systémás fertőzésellenes szerek érték el. Az antibiotikumokat tartalmazó csoport a rekord szeptemberi hónaphoz képest 4,5; az előző évhez képest pedig 34,6 százalékkal bővült.

Kiemelendő még a központi idegrendszer csoportja, amely mind az előző évhez és hónaphoz képest is csökkent. A központi idegrendszer csoportban az antipszichotikumok szerei lassultak a legnagyobb mértékben. Ezeket a gyógyszereket a pszichotikus zavarok kezelésén kívül, használják még a bipoláris zavar, a demencia, illetve a depresszió kezelésére is. Az adatok alapján a lakosság hozzászokhatott a koronavírus okozta mentális kihívásokhoz, ugyanis a gyógyszercsoport termékei csökkenő trendet mutatnak a pandémia időszakában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem