8 °C Budapest
Senior woman wearing mask infected by coronavirus on hospital bed receiving medicine by drip. Close-up fingers of the senior patient ´s hand while she is sleeping. Horizontal photo

A szomszédban már elkezdődött a kijárási tilalom: nesze neked bécsi advent

MTI
2021. december 1. 19:35

Ausztriában szerdán december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot, a korábban tervezettnek megfelelően, mivel az intézkedések ellenére nagyon megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma.

Egy parlamenti bizottság kedden jóváhagyta az országban november 22-én kezdődött, negyedik országos járványügyi zárlat meghosszabbítását - jelentette szerdán az APA osztrák hírügynökség. A parlamenti bizottsági döntésre azért volt szükség, mert egyes járványügyi intézkedéseket csupán tíz napra lehet elrendelni. A rendelkezés szerint csütörtöktől az alapvető fontosságú üzleteknek, amelyek eddig este 9 óráig nyitva tarthattak, este 7 órakor be kell zárniuk. A szabályok ugyanakkor lehetővé teszik a karácsonyfák árusítását.

A kormány az egészségügyi zárlat meghosszabbítását azzal indokolta, hogy megnőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és a súlyosan érintett régiók kórházai pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályok elérik kapacitásuk határát.

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy első európai országként február 1-jétől kötelezővé teszi a védőoltásokat. A most elrendelt zárlat értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak. A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy ha lehetséges, tartsák otthon a gyermekeket.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár november közepén még azt prognosztizálta, hogy a lezárást tíz napig tart majd, és legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ország hétnapos fertőzöttségi rátája csökkenni kezdett. Kedden 894,2 eset jutott százezer lakosra, szemben a zárlat kezdetének napján tapasztalt több mint 1100 esettel.A beoltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sorra megdönti a napi rekordokat. A két legsúlyosabban érintett tartományban, Salzburgban és Felső-Ausztriában már korábban elrendelték a lezárást. Ausztriában Nyugat-Európához képest viszonylag alacsony a beoltottsági arány, a lakosság alig 67 százaléka van teljesen beoltva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem