Digital generated image of macro view of the corona virus from the 2020.

Már a szomszédban is felbukkant az új szupermutáns: Jakab Ferenc szerint mi sem maradunk ki

2021. november 29. 09:31

Megerősítették a koronavírus omikron variánsának jelenlétét Ausztriában. Vasárnap este Jakab Ferenc virológus arról beszélt: 100 százalék, hogy Magyarországon is megjelenik majd. Hozzátette, ha időben lépünk, elkerülhetjük a tömeges fertőzéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megerősítették a koronavírus omikron variánsának jelenlétét Ausztriában. Dorothee von Laer virológus szerint harminc további gyanús eset van, amit még vizsgálnak, írja a Kronen Zeitung. Az esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából. Korábban két vakcinát kapott koronavírus ellen, semmilyen komoly tünete nincs.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az új variáns 100 százalék, hogy megjelenik Magyarországon is.

Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor

– fejtette ki a virológus az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában. Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy a járványügynek most az a feladata, hogy a variánsokat vizsgálják. Elmondta, azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?