0 °C Budapest
Rear View Of High School Students Walking Into College Building Together

Elárulta az államtitkár: ennyi magyar iskolás került karanténba a 4. hullámban

2021. november 23. 15:30

Egyre jobban terjed a koronavírus delta variánsa, a fertőzésnek az egyik legjobban kitett terület az oktatás. Bár magas átoltottság mellett nyugodtan kezdődött a tanév, lassan mégis emelkedett a járvány által érintett intézmények, osztályok száma.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár osztott meg járványadatokat az iskolákról, óvodákról a Hír Tv stúdiójában. Október elején 1 százalék körül volt az érintettség. Teljes intézményeket nem zárnak be, egyes osztályok, óvodai csoportok esetében kell lépéseket tenni, hétfőn ezek 3,7 százalékában volt valamilyen tanügyi intézkedés.

Az óvodák esetében ez szünetet jelent, az 1–6. évfolyamosoknál oltás még nem lehetséges, ott digitális oktatásra állnak át, 7. osztálytól fölfelé a diákok 51 százaléka oltott, ez fékezi is a járvány terjedését, itt csak a nem oltottak számára rendelnek el karantént.Tanévkezdéskor 90 százalékos volt az átoltottság a tanárok körében, a köznevelésben 170 ezren dolgoznak, mondta Maruzsa Zoltán, aki hozzátette:

Jobban terjed az oltatlanok körében a vírus, ezért rendelte el a kormány munkáltatóként az állami intézményekben december 15-i határidővel az oltás szükségességét

Az államtitkár kiemelte, hogy a 12–18 évesek 51 százalékos átoltottságát szeretnék növelni, ezért is szervezték a tanév elején az oltási kampányt. A 12 évnél idősebb gyerekek is oltakozhatnak a most futó oltási akcióhét keretében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A maszkviselésről elmondta, hogy az a kormány részéről az iskolákban ajánlott, az óvodákban ellenjavalt. Az iskolákban a szülői munkaközösséggel, a diákönkormányzattal egyeztetve az intézményvezetők hozhattak döntést ez ügyben, de hozzáfűzte, a kormány múlt hét csütörtöki rendelete annyit változtatott ezen, hogy az igazgatók most már önmaguk is dönthetnek a maszkviselésről.Végül kijelentette, hogy az előző tanévhez hasonlóan most januárban is élőben tartják meg a középfokú felvételiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53