Pills close-up on a blue background. Variety of tablets close-up. Bright blue background cimlapi

Döntött az EMA: új covid-gyógyszer kaphat zöld utat

MTI
2021. november 20. 12:02

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki a Merck gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség ajánlásában közölte, a gyógyszer azok esetében alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigént, esetükben azonban fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az ajánlás szerint pozitív koronavírus-tesztet követően a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell beadni a molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) nevű gyógyszert. A kapszula formájában kapható gyógyszert naponta kétszer, öt napig kell szedni.

A molnupiravir utolsó adagjának beszedését követő 14 napon belül jelentkező mellékhatások között enyhe vagy közepes hányinger, szédülés, hasmenés és fejfájás fordulhat elő. Az EMA a gyógyszer szedését nem javasolta terhesség esetén, illetve a kezelés alatt fogamzásgátlást ajánlott az aktív szexuális életet élő nőknek. Hozzátették, hogy kisgyerekes anyukáknak a szoptatást a gyógyszer alkalmazásának ideje alatt és a kezelés után 4 napig szüneteltetni kell.

Az EMA közleménye utalt arra, hogy a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata még folyamatban van, a gyógyszer uniós alkalmazása még nem engedélyezett. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ennek ellenére ajánlását annak érdekében adta ki, hogy segítse a nemzeti hatóságokat a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseiben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Merck a múlt hónap elején jelentette, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A gyógyszergyár azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, melyeknek egyik tagja már fertőződött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét. A Merck október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez, hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszer bevezetéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem