11 °C Budapest
Covid19 vaccine in injection ready for vaccination. The syringe represent various healthcare and medicine concepts. cimlapi

Rejtőzködő borzalom fenyegeti a magyarokat: az oltás lehet a megoldás

2021. november 17. 21:08

A tüdőgyulladásról napjainkban sokat beszélünk, talán kevésbé ismert, hogy többféle fertőzés is okozhatja ezt a súlyos betegséget. A baktérium okozta tüdőgyulladásokért leggyakrabban a pneumococcus baktérium felelős, mely fertőzés megelőzésében szintén segíthet a védőoltás, hasonlóan az influenza és a koronavírus okozta betegségek prevenciójához. 

A tüdőgyulladás a WHO 2019-es pandémia előtti adatai szerint a negyedik leggyakoribb halálok a világon. Ez is indokolja, hogy nagy hangsúlyt kapjanak a megelőzési lehetőségek, melynek egyik módja bizonyos fertőzések esetén a védőoltás alkalmazása. A tüdőgyulladást többféle kórokozó is előidézheti, melyek közül például a pneumococcus okozta bakteriális tüdőgyulladás ellen védőoltással is védekezhetünk. A védőoltás segíthet elkerülni a súlyos, főleg idősek esetében gyakran kórházi kezeléssel is járó pneumococcus okozta tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást és véráramfertőzést.

Csak az emberekre veszélyes

A pneumococcus baktérium kizárólag az embert betegíti meg, többféle betegséget okozhat, melyek súlyossága is eltérhet egymástól. Cseppfertőzéssel - köhögéssel, tüsszentéssel - terjed egyik emberről a másikra. Egészséges felnőttek és gyerekek is hordozhatják légutaikban a pneumococcus baktériumot anélkül, hogy kialakulna náluk a tüdőgyulladás, az arra fogékonyakat azonban megfertőzhetik a hordozók.

Rejtőzködő betegség

A pneumococcus fertőzésre az 50 évesnél idősebb korosztály, a krónikus betegségben szenvedők, az immunsérültek, a dohányosok, és a még fejletlen immunrendszerű kisgyerekek a legfogékonyabbak, náluk a tüdőgyulladás és egyéb pneumococcus okozta betegségek már komoly rizikóval járhatnak.

Növeli a kockázatot, hogy az idősebbek az immunrendszer öregedése miatt nem produkálják a jellegzetes gyulladásos tüneteket, labor eltéréseket, a betegség sokszor rejtve marad, és csak az elesettség, vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság figyelmeztet a bajra. A célzott terápia késlekedése pedig súlyos kimenetelhez vezethet.

Mit okoz?

A pneumococcus baktérium felnőtteknél leggyakrabban tüdőgyulladást okoz, mely magas lázzal, gyengeséggel, nehézlégzéssel, köhögéssel és mellkasfájdalommal járhat, amely súlyosabb esetekben kórházi kezelést igényelhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek a betegségek súlyos, életet veszélyeztető állapotot jelenthetnek az arra fogékonyakban. A pneumococcus fertőzés a legkisebbeket és az időseket veszélyezteti leginkább, de nagyon fontos bizonyos krónikus betegségben szenvedők vagy immunsérültek esetében életkortól függetlenül élni a megelőzés lehetőségeivel.

Van segítség

A pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzésében segíthet az erre kifejlesztett pneumococcus elleni védőoltás alkalmazása. A tüdő védelme védőoltással megelőzhető fertőzésekkel szemben kiemelt jelentőségű a koronavírus-járvány berobbanó negyedik hulláma és a küszöbön álló influenzajárvány előtt.

Csecsemők és kisgyermekek a nemzeti immunizációs program részeként, életkorhoz kötötten, a kötelező védőoltási rend szerint kapják a konjugált pneumococcus elleni védőoltást.

A felnőttek számára a súlyos pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzésére kétféle vakcinatípussal van lehetőség hazánkban, melyek kombinációját is javasolhatják.

Kinek javasolt a pneumococcus elleni oltás?

  • 50 éves kor felett mindenkinek
  •  a krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegek
  • az immunrendszer csökkent működésével járó betegségben szenvedőknek
  • dohányosoknak életkortól, betegségtől függetlenül,
  • átvészelt koronavírus-fertőzés után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm