-1 °C Budapest
Nagykanizsa, 2021. november 15.Takács Ibolya nõvér beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. november 15-én.MTI/Varga György

Lesújtó hír a sinopharmosoknak: Szerbiában az elhunyt oltottak többsége kínai vakcinát kapott

2021. november 16. 13:29

Részletes adatokat közöltek a szerbiai kórházak arról, hogy milyen arányban voltak oltottak és oltatlanok a koronavírus miatt kezeltek, illetve az elhunytak között. Kiderült, hogy akik az oltás ellenére haltak bele a fertőzésbe, azoknak a többsége Sinopharmot kapott.

A Szerbiai Oknyomozóújságírók Központja 79 ellátóhelyhez fordult adatigényléssel, hogy megtudják, milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok a kórházba került betegek és az áldozatok között. 21 intézménytől kaptak adatokat: kiderült, túlnyomó többségében oltatlanok kerülnek kórházba, alakulnak ki náluk súlyos tünetek, valamint esnek áldozatul a koronavírusnak.

Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikája szeptember 9. óta rögzíti, hogy a kórházban fekvő koronavírussal fertőzött betegeket beoltották-e. Aznap 89 beteg volt kórházban a klinikán, többségük nem volt beoltva. Szeptember 9-15. között további 50 covidos beteget vettek fel, akiknek több mint a fele be volt oltva, legtöbbjük a Sinopharmmal. A 68 vakcinát kapó beteg közül 55 volt a Sinopharmmal oltva, 11 Szputnyik V-t kapott, 1 Pfizert és 1 AstraZenecát.

A bori közkórház adatai szerint a szeptember 9-e után kórházba került betegek többsége oltatlan. A valjevói kórházba október 24-ig több mint 2000 ember került a fertőzéssel: a kezeltek 22 százaléka meghalt. 16,1 százalék volt oltott, 83,9 százalék oltatlan az ápoltak esetében, az áldozatoknál 79,8 százalék nem kapott vakcinát.

A vranjei kórházba az év elejétől szeptember közepéig több mint 1800 ember került be COVID-dal, kb. 100 ember kapott oltást a vírus ellen, 94-en Sinopharmot, 3-an szputnyikot, 1 ember AstraZenecát és 1 Pfizert. A 200 elhunytból szinte mindenki oltatlan volt.

Az Uzicei Közegészségügyi Intézet július végéig kb. 2300 koronavírusost látott el, nagyjából 2000-en nem kaptak védőoltást. Ebben az időszakban 509-en haltak bele a fertőzésbe: 15 ember volt oltott, ők mind Sinopharmot kaptak, az átlagéletkoruk 84 év.

A kruševaci közkórházban 2 002 beteget kezeltek koronavírus miatt, és a kórház adatai szerint a legtöbb súlyos klinikai képpel rendelkező beteg nem volt beoltva, de részletesebb adatokat nem közöltek. A Sabaci Közegészségügyi Intézet adatai szerint augusztus 18-tól október elejéig 51 beteg halt bele a vírusba a helyi kórházban, a többség nem volt beoltva: a 33 oltatlan mellett 18 oltott esett áldozatul, 16-an Sinopharmot kaptak, ketten Szputnyik V-t.

A Pancevoi Általános Kórházban március óta állnak rendelkezésre adatok az oltottsági státuszról, augusztus közepéig a bekerült koronavírusos betegek 90 százaléka nem volt beoltva. Szeptemberben megugrott az oltott személyek kórházi kezelése az említett kórházban, kb. 30 százalékkal. Mint kiderült, a legtöbb ilyen beteg tobb mint fél éve kapta meg a második adagot. Az összes halálesetből 2,5 százalék kapott Sinopharmot, de a legtöbben idősek voltak, egyéb társbetegségekkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pozareváci Általános Kórházban a szeptember 15-ig kezelt betegek több mint 75 százaléka nem volt beoltva, az elhunytak több mint 95 százaléka nem oltatta be magát. A szombori Dr. Radivoj Simonović Közkórházban szepteber közepéig kezelt több mint 800 ember oltatlan volt. Az intézményben 207-en hunytak el. A kórházba kerülők és az elhunytak közül mindösszesen 6 fő volt beoltva, 5-en Sinopharmmal, egyvalaki Pfizerrel.

A Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete március 10-e óta gyűjti az adatokat, 400 ember oltottsági státuszáról tudtak nyilatkozni - ebbe az intézménybe kerültek a legsúlyosabb állapotú betegek. 96 ember halt meg, 80-an nem voltak oltva, 14 fő volt sinopharmos, 1-1 ember pedig Szputnyikot és AstraZenecát kapott.

A Ćuprija Általános Kórházban szeptember elejétől október 25-ig több mint 400 beteget kezeltek, 269-en nem voltak beoltva. Az 58 elhunyt közül 40-en nem voltak beoltva, 13-an kaptak kínai oltást, 3-an Pfizert, ketten pedig Szputnyikot.

Címlapkép: Varga György, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?