21 °C Budapest
Portrait of a sick elderly man feeling sick ill suffering from headache. He taking antibiotic antidepressant painkiller pill medication to relieve pain at home. Elderly healthcare concept. cimlapi

Lépésről lépésre: mutatjuk, mit kell tennie annak, aki koronavírusos tüneteket mutat

2021. november 16. 10:25

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja összeállított egy útmutatót arra az esetre, ha valaki koronavírusos tüneteket mutat. Azt tanácsolják, mielőtt telefonálnánk a feltehetően így is túlterhelt háziorvosnak, mérjünk lázat, vérnyomást, légzésszámot.

A Magyar Orvosi Kamara- légúti panaszok esetére készített egy egyértelműsítő grafikát, ami elmagyarázza, mit érdemes tenni, ha a koronavírus tüneteit véljük felfedezni magunkon - írja az Egészségkalauz. Mielőtt telefonálunk, mérjük meg a lázunkat, hiszen meg fogják kérdezni, hogy van-e lázunk, és ha van rá lehetőségünk, a vérnyomásunkat is mérjük meg még nyugalmi állapotban. Már előre gondoljuk át a tüneteinket, és azt, hogy van-e allergiánk.

Ami kifejezetten fontos információ az az, hogy hányszor veszünk levegőt egy perc alatt - ezt számoljuk meg szintén még a hívás előtt, ugyanis ez az orvos számára fontos adat a Covid betegség megállapításához. Ha van otthon pulzoximétere, akkor az oxigéntelítettség százalékos mértékét is adja az orvosa tudtára. A MOK felhívja arra a figyelmet, hogy a rendelő hívásakor legyünk türelmesek, gondoljunk bele, hogy jó eséllyel nem egyedül mi szeretnénk elérni az orvost.

A tüneteket fogalmazzuk meg a lehető legpontosabban, és azt is, hogy mióta tartanak, ugyanis ezzel is megkönnyítjük az orvos dolgát, és időt spórolunk. Azt is mondjuk el, hogy felvettük-e a Covid elleni oltást, és van-e krónikus betegségünk. A gyógyszerallergiáról, különösen az antibiotikum, valamint a láz-és fájdalomcsillapító allergiáról fontos tudnia az orvosnak. Végül jelezze orvosának azt is, hogy van-e táppénzigénye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?