4 °C Budapest
Sick woman working on laptop from home

Innen tudhatod, koronavírus, influenza, vagy nátha fertőzött meg: ezek az árulkodó tünetek

2021. november 13. 15:21

Noszek László fül-orr-gégész főorvos szerint a felső légúti fertőzések diagnózisa egyfelől könnyű és „mindenki” ért hozzá, másik oldalról viszont nehéz pontosan megmondani, hogy mi az adott kórokozó, miután nem állnak azonnal rendelkezésre ehhez eszközök. Kivételt jelent a koronavírus-fertőzés esetében például az antigén-gyorsteszt, illetve a legbiztosabb a PCR-teszt.

Az elmúlt hetekben a gyermek és a felnőtt ellátásban is megemelkedett azoknak a betegeknek a száma, akik felső légúti panaszokkal fordulnak orvoshoz. A fül-orr-gégész főorvos szerint első ránézésre nehéz a diagnózis - írja az Infostart. A szakember a felső légúti panaszok esetén használatos házi praktikákkal kapcsolatban azt mondta, jelen helyzetben mindenkinek az egyéni felsőssége, hogy végiggondolja, hogy járt-e olyan helyen, volt-e a környezetében az elmúlt időszakban igazolt koronavírus-fertőzés, azzal együtt, hogy a delta variáns tünetmentesen is képes fertőzni.

Ha például arról értesülünk, hogy egy olyan személy betegsége igazolódott teszttel, akinek a környezetében voltunk, mindenképp gondolnunk kell arra, hogy mi magunk is megfertőződhettünk koronavírussal. Lehetőség szerint ilyenkor tesztelni kell, távol kell maradni másoktól

– hangsúlyozta Noszek László. A fül-orr-gégész kiemelte,

a felső légúti tünetek között nincs olyan, amely teljes bizonyossággal kizárná a koronavírus lehetőségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szaglásvesztés azonban árulkodó lehet, ami a Covid esetén változatlanul előfordul, igaz, nagyságrendekkel kisebb mértékben, mint mondjuk az első hullámban – tette hozzá. Ha az eleinte enyhe felső légúti tüneteket rosszabbodó állapot követi, az mindenképp a koronavírus-fertőzésre utal, amihez a szaglásvesztésen túl ízvesztés, gasztroindesztinális tünetek, gyomor- és bélrendszeri problémák, illetve kötőhártya-gyulladás párosulhat, de előfordulhatnak bőrtünetek is. Tehát a koronavírus nagyon sokrétű tünetegyüttest okoz – foglalta össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?