6 °C Budapest
Angry client at a pharmacy showing the recipe to the pharmacist cimlapi

Érik a káosz a magyar patikákban: ki a felelős, ha hibás az e-recept?

2021. november 9. 14:35

Kinek a felelőssége, ha a beteg hibás adatok miatt nem a neki megfelelő gyógyszert kapja? Az orvos, a gyógyszerész vagy a Felhő-szolgáltató lesz számon kérhető? A KNP LAW szakértője igyekszik válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Mielőtt a felelősség kérdését megvizsgálnánk, fontos megérteni mit is jelent a recept. A recept egy olyan dokumentum, amelyben az orvos felhatalmazza a gyógyszerészt, hogy bizonyos gyógyszereket küldjön vagy adjon át a betegének, és ezzel egyidejűleg utasítja a beteget, hogy alkalmazza azokat. Ez a dokumentum jogi természetű, és kizárólag megfelelően akkreditált és regisztrált orvosok állíthatják ki őket hivatásuk gyakorlása során.

Az e-recept és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér („EESZT” vagy „Felhő”) azért jött létre, hogy digitalizálják a betegellátás bizonyos részének adminisztratív oldalát: a beutalók, receptek, leletek kiadását, illetve a háziorvosok, szakorvosok közötti meghatározott kommunikációt. Fontos szempont továbbá, hogy az elektronikus rendszer a betegek életét nagymértékben megkönnyíti, ugyanis az e-receptek bevezetésével és emellett a papír alapú adminisztráció fokozatos csökkenésével – hosszabb távon – a várakozási idő is rövidülhet. Egy szó, mint száz, ez azt jelenti az ellátottak számára, hogy a korábban papíralapú receptek már kizárólag a Felhőben találhatók meg.

Ki lehet a felelős a hiba esetén?

A gyors, komfortos megoldás kínálása mellett, mint minden digitális újítás, a Felhő is rejthet, illetve hordozhat hibázási lehetőséget. De vajon, ha bekerül az a bizonyos porszem a gépezetbe, és a beteg nem a kórképének, számára megfelelő gyógyszert kapja meg az e-receptben hibásan szereplő adatok alapján, kié lesz a felelősség?

Az EESZT felületén az orvosnak fel kell tüntetnie a beteg diagnózisát, a rendelt medicinát vagy hatóanyagot, annak mennyiségét és formáját, valamint a rendelés keltét, továbbá a beteg TAJ-számát, közgyógyellátott beteg esetén pedig a közgyógyellátási igazolvány számát is. A vény, legyen az hagyományos papíralapú vagy e-recept, az arra jogosult orvosnak a törvény által meghatározott tartalommal kell kiállítania. Abban az esetben, ha az EESZT felületére hibásan rögzített adatok alapján kerül feltöltésre az e-recept, ezáltal helytelen gyógyszer kerül rendelésre a beteg számára, a Felhőben található téves receptért a vényt kiállító orvos tartozik felelősséggel.

A gyógyszert rendelő orvosnak büntető és polgári jogi felelőssége van.

– mondta dr. Bujdosó Gréta, a KNP LAW jogásza, aki hozzátette

A fő különbség a büntető és polgári jogi felelősségi szint között az, hogy a büntetőjogi felelősségnél az orvost a foglalkozási szabályok megszegéséért – azaz ha téves gyógyszerrendelés miatt a beteg egészsége veszélybe kerül - személyesen vonják felelősségre, ellenben a polgári jogi felelősséggel, amely mögöttes, és amelynek keretében elsősorban az intézmény köteles helytállni a betegnek okozott kárért. Ilyen esetben a beteg vagyoni és nem vagyoni kártérítés fizetésre tarthat igényt.

A gyógyszer kiadója az e-recept adatait az EESZT útján, annak a vénynyilvántartásából kérdezi le. Vényköteles gyógyszer esetében, amennyiben a törvényileg meghatározott kötelező tartalmi elemek nem találhatók meg a dokumentumban, azt érvénytelennek kell tekinteni, ezért nem lehetséges az alapján gyógyszert kiadni. A vény kötelező tartalmi elemeinek ellenőrzése a gyógyszer kiadójának, azaz a gyógyszerésznek a feladata és felelőssége. Amennyiben az orvos a gyógyszer pontos adagolását nem egyértelműen tüntette fel, a gyógyszer kiadója a rendelt gyógyszert a beteg részére nem adhatja ki. Tehát, ha mindezek ellenére a vényköteles gyógyszer kiadása megtörténik, és ezáltal a beteg nem a számára megfelelő gyógyszerhez jut, a vény tartalmi hibáinak figyelmen kívül hagyása miatt a gyógyszer kiadója felelős.

Azon esetet, amikor a gyógyszertár érdekkörében felmerült okból tévesen kiszolgáltatott gyógyszert kap a beteg a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet (továbbiakban: „Rendelet”) szabályozza. A Rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy a tévesen kiszolgált gyógyszert a beteg a kiadást követő ötödik nap végéig visszaviheti abba a gyógyszertárba, ahol azt a vásárlást igazoló dokumentum alapján kiadták, és azt a gyógyszertár köteles visszavenni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bármilyen fellépő technikai hiba esetén, amikor az EESZT nem érhető el, a vény felírási igazolás alapján is kiadható. A gyógyszer átvételét az átvevő személy aláírásával, és a személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány számának feltüntetésével ismeri el a kiadási igazoláson. A gyógyszer megfelelő rögzítéséért a Felhőben az orvos, a recept tartalmának ellenőrzéséért pedig a gyógyszer kiadója felelős.

Megállapítható, hogy a digitalizált egészségügy ezen területén továbbra is pótolhatatlan az emberi közreműködés, hiszen a gyógyszert rendelő orvost az e-recept feltöltésével kapcsolatban, valamint a gyógyszerészt a gyógyszer kiadása tekintetében ellenőrzési kötelezettségét terheli. Bármelyikük felelőssége fennáll, amennyiben ezen kötelezettségek elmulasztása révén az ellátott beteg nem megfelelő medicinához jut

– foglalja össze a KNP LAW szakértője.

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?