Angry client at a pharmacy showing the recipe to the pharmacist cimlapi

Érik a káosz a magyar patikákban: ki a felelős, ha hibás az e-recept?

2021. november 9. 14:35

Kinek a felelőssége, ha a beteg hibás adatok miatt nem a neki megfelelő gyógyszert kapja? Az orvos, a gyógyszerész vagy a Felhő-szolgáltató lesz számon kérhető? A KNP LAW szakértője igyekszik válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Mielőtt a felelősség kérdését megvizsgálnánk, fontos megérteni mit is jelent a recept. A recept egy olyan dokumentum, amelyben az orvos felhatalmazza a gyógyszerészt, hogy bizonyos gyógyszereket küldjön vagy adjon át a betegének, és ezzel egyidejűleg utasítja a beteget, hogy alkalmazza azokat. Ez a dokumentum jogi természetű, és kizárólag megfelelően akkreditált és regisztrált orvosok állíthatják ki őket hivatásuk gyakorlása során.

Az e-recept és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér („EESZT” vagy „Felhő”) azért jött létre, hogy digitalizálják a betegellátás bizonyos részének adminisztratív oldalát: a beutalók, receptek, leletek kiadását, illetve a háziorvosok, szakorvosok közötti meghatározott kommunikációt. Fontos szempont továbbá, hogy az elektronikus rendszer a betegek életét nagymértékben megkönnyíti, ugyanis az e-receptek bevezetésével és emellett a papír alapú adminisztráció fokozatos csökkenésével – hosszabb távon – a várakozási idő is rövidülhet. Egy szó, mint száz, ez azt jelenti az ellátottak számára, hogy a korábban papíralapú receptek már kizárólag a Felhőben találhatók meg.

Ki lehet a felelős a hiba esetén?

A gyors, komfortos megoldás kínálása mellett, mint minden digitális újítás, a Felhő is rejthet, illetve hordozhat hibázási lehetőséget. De vajon, ha bekerül az a bizonyos porszem a gépezetbe, és a beteg nem a kórképének, számára megfelelő gyógyszert kapja meg az e-receptben hibásan szereplő adatok alapján, kié lesz a felelősség?

Az EESZT felületén az orvosnak fel kell tüntetnie a beteg diagnózisát, a rendelt medicinát vagy hatóanyagot, annak mennyiségét és formáját, valamint a rendelés keltét, továbbá a beteg TAJ-számát, közgyógyellátott beteg esetén pedig a közgyógyellátási igazolvány számát is. A vény, legyen az hagyományos papíralapú vagy e-recept, az arra jogosult orvosnak a törvény által meghatározott tartalommal kell kiállítania. Abban az esetben, ha az EESZT felületére hibásan rögzített adatok alapján kerül feltöltésre az e-recept, ezáltal helytelen gyógyszer kerül rendelésre a beteg számára, a Felhőben található téves receptért a vényt kiállító orvos tartozik felelősséggel.

A gyógyszert rendelő orvosnak büntető és polgári jogi felelőssége van.

– mondta dr. Bujdosó Gréta, a KNP LAW jogásza, aki hozzátette

A fő különbség a büntető és polgári jogi felelősségi szint között az, hogy a büntetőjogi felelősségnél az orvost a foglalkozási szabályok megszegéséért – azaz ha téves gyógyszerrendelés miatt a beteg egészsége veszélybe kerül - személyesen vonják felelősségre, ellenben a polgári jogi felelősséggel, amely mögöttes, és amelynek keretében elsősorban az intézmény köteles helytállni a betegnek okozott kárért. Ilyen esetben a beteg vagyoni és nem vagyoni kártérítés fizetésre tarthat igényt.

A gyógyszer kiadója az e-recept adatait az EESZT útján, annak a vénynyilvántartásából kérdezi le. Vényköteles gyógyszer esetében, amennyiben a törvényileg meghatározott kötelező tartalmi elemek nem találhatók meg a dokumentumban, azt érvénytelennek kell tekinteni, ezért nem lehetséges az alapján gyógyszert kiadni. A vény kötelező tartalmi elemeinek ellenőrzése a gyógyszer kiadójának, azaz a gyógyszerésznek a feladata és felelőssége. Amennyiben az orvos a gyógyszer pontos adagolását nem egyértelműen tüntette fel, a gyógyszer kiadója a rendelt gyógyszert a beteg részére nem adhatja ki. Tehát, ha mindezek ellenére a vényköteles gyógyszer kiadása megtörténik, és ezáltal a beteg nem a számára megfelelő gyógyszerhez jut, a vény tartalmi hibáinak figyelmen kívül hagyása miatt a gyógyszer kiadója felelős.

Azon esetet, amikor a gyógyszertár érdekkörében felmerült okból tévesen kiszolgáltatott gyógyszert kap a beteg a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet (továbbiakban: „Rendelet”) szabályozza. A Rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy a tévesen kiszolgált gyógyszert a beteg a kiadást követő ötödik nap végéig visszaviheti abba a gyógyszertárba, ahol azt a vásárlást igazoló dokumentum alapján kiadták, és azt a gyógyszertár köteles visszavenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bármilyen fellépő technikai hiba esetén, amikor az EESZT nem érhető el, a vény felírási igazolás alapján is kiadható. A gyógyszer átvételét az átvevő személy aláírásával, és a személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány számának feltüntetésével ismeri el a kiadási igazoláson. A gyógyszer megfelelő rögzítéséért a Felhőben az orvos, a recept tartalmának ellenőrzéséért pedig a gyógyszer kiadója felelős.

Megállapítható, hogy a digitalizált egészségügy ezen területén továbbra is pótolhatatlan az emberi közreműködés, hiszen a gyógyszert rendelő orvost az e-recept feltöltésével kapcsolatban, valamint a gyógyszerészt a gyógyszer kiadása tekintetében ellenőrzési kötelezettségét terheli. Bármelyikük felelőssége fennáll, amennyiben ezen kötelezettségek elmulasztása révén az ellátott beteg nem megfelelő medicinához jut

– foglalja össze a KNP LAW szakértője.

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem