11 °C Budapest
Coronavirus around blood cells cimlapi

Rusvai Miklós: felértékelődött az egyén felelőssége, kockázatos étterembe, moziba menni

2021. október 31. 09:01

A 60%-os átoltottság körülbelül arra volt jó, hogy alacsonyabb szinten tartsa a lélegeztetőgépen és a kórházban lévők számát, tehát a súlyosabb esetek megelőzésére alkalmas - mondta Rusvai Miklós. Szerinte felértékelődött az egyén felelőssége.

Felértékelődött az egyén felelőssége: mindenkinek a saját belátására van bízva, elővigyázatosabban jár-e el, mint amit az állam előír – mondta az RTL Híradónak Rusvai Miklós virológus.

Továbbra is kiemelten kockázatos helynek számítanak azok a közösségi terek, ahol nem követeli meg az állam a védettségi igazolvány használatát, például a szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek, különböző kulturális intézmények, múzeumok, mozik, színházak, koncertek. Étel-ital fogyasztás közben sem lehet maszkot viselni – emlékeztetett.

Hogy hol kötelező a maszk, az egy dolog, és más dolog az egyén felelőssége. Jó lett volna, ha a bevásárlóhelyeken is előírják, de annak az egyénnek, aki a koránál vagy társbetegségénél fogva veszélyeztetett, egyébként is tanácsos viselnie a maszkot. Az egyén felelőssége sem az oltás felvétele, sem a maszk viselése szempontjából nem elhanyagolható, ott is érdemes elővigyázatosnak lenni, ahol ez nem kötelező - hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha az egy évvel ezelőtti második hullám adatait összevetjük a mostaniakkal, arra következtethetünk, hogy míg a friss fertőzöttek száma kicsit már nagyobb is, mint tavaly ilyenkor, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma alacsonyabb, az elhunytaké pedig különösen elmarad, az csak kétharmada az egy évvel ezelőttinek, de nagy valószínűséggel ezek is emelkedni fognak.

Nem tudjuk, hogy ez mennyire köszönhető az időbeni csúszásnak, mindenesetre úgy tűnik, időt nyertünk, viszont most az agresszívabb, terjedőképesebb delta variáns dominál

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta. Hozzátette: a 60%-os átoltottság körülbelül arra volt jó, hogy alacsonyabb szinten tartsa a lélegeztetőgépen és a kórházban lévők számát, tehát a súlyosabb esetek megelőzésére alkalmas, de nem véd meg a megfertőződéstől, hiszen a fertőzések száma még magasabb is, mint tavaly ilyenkor, a többi adat viszont kedvezőbb.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem