25 °C Budapest
Coronavirus around blood cells cimlapi

Rusvai Miklós: felértékelődött az egyén felelőssége, kockázatos étterembe, moziba menni

2021. október 31. 09:01

A 60%-os átoltottság körülbelül arra volt jó, hogy alacsonyabb szinten tartsa a lélegeztetőgépen és a kórházban lévők számát, tehát a súlyosabb esetek megelőzésére alkalmas - mondta Rusvai Miklós. Szerinte felértékelődött az egyén felelőssége.

Felértékelődött az egyén felelőssége: mindenkinek a saját belátására van bízva, elővigyázatosabban jár-e el, mint amit az állam előír – mondta az RTL Híradónak Rusvai Miklós virológus.

Továbbra is kiemelten kockázatos helynek számítanak azok a közösségi terek, ahol nem követeli meg az állam a védettségi igazolvány használatát, például a szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek, különböző kulturális intézmények, múzeumok, mozik, színházak, koncertek. Étel-ital fogyasztás közben sem lehet maszkot viselni – emlékeztetett.

Hogy hol kötelező a maszk, az egy dolog, és más dolog az egyén felelőssége. Jó lett volna, ha a bevásárlóhelyeken is előírják, de annak az egyénnek, aki a koránál vagy társbetegségénél fogva veszélyeztetett, egyébként is tanácsos viselnie a maszkot. Az egyén felelőssége sem az oltás felvétele, sem a maszk viselése szempontjából nem elhanyagolható, ott is érdemes elővigyázatosnak lenni, ahol ez nem kötelező - hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha az egy évvel ezelőtti második hullám adatait összevetjük a mostaniakkal, arra következtethetünk, hogy míg a friss fertőzöttek száma kicsit már nagyobb is, mint tavaly ilyenkor, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma alacsonyabb, az elhunytaké pedig különösen elmarad, az csak kétharmada az egy évvel ezelőttinek, de nagy valószínűséggel ezek is emelkedni fognak.

Nem tudjuk, hogy ez mennyire köszönhető az időbeni csúszásnak, mindenesetre úgy tűnik, időt nyertünk, viszont most az agresszívabb, terjedőképesebb delta variáns dominál

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- mondta. Hozzátette: a 60%-os átoltottság körülbelül arra volt jó, hogy alacsonyabb szinten tartsa a lélegeztetőgépen és a kórházban lévők számát, tehát a súlyosabb esetek megelőzésére alkalmas, de nem véd meg a megfertőződéstől, hiszen a fertőzések száma még magasabb is, mint tavaly ilyenkor, a többi adat viszont kedvezőbb.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?