1 °C Budapest
Doctor giving patient vaccine, flu or influenza shot or taking blood test with needle. Nurse with injection or syringe. Cropped image of handsome mature doctor in protective gloves making woman an injection

Hamis biztonságérzetet ad az oltás: messze nem elégséges a járvány leküzdéséhez

2021. október 27. 10:26

Egészségügyi szakértők kérik a kormánytól a korlátozások szigorítását, ugyanis azzal számolnak, hogy az erősődő járvány a közeljövőben több ezer áldozattal járhat majd, amennyiben nem teszünk ellene.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakértők leszámolnának azzal a tévhittel, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent, szerintük több, komolyabb intézkedésre lenne szükség. A járvány a következő hónapokban elsősorban az oltatlanok között akár több ezer áldozattal is járhat.

Elsősorban azt javasolják, hogy hogy a közösségi közlekedés során, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljen mindenki maszkot, de a COVID-19 járvány 4. hulláma során sem kellene elkerülni a racionális korlátozó intézkedéseket, olvasható a 24.hu-n.

A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett. Senki nem hiheti el, hogy a szervezete olyan erős, hogy bármilyen immunerősítő, vitamin teljes védelmet jelenthet a koronavírus ellen. A megbetegedés bárkit elérhet, és a jelenlegi hazai védekezési és átoltottsági szint mellett el is fog érni

A kormánytól pedig a többi között azt kérik a szakértők, hogy:

  • halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket
  • írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben (boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön), illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható
  • tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását
  • a szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
  • hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
  • működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontakjaira vonatkozóan.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?