1 °C Budapest
A pharmacist checking a customers blood sugar levels with an insulin pen.

Súlyos hírek a cukorbetegeknek: ők nagyobb eséllyel halnak bele a COVID-fertőzésbe

2021. szeptember 29. 10:00

Érdekes kutatás jelenik meg hamarosan a cukorbetegség és a koronavírus-fertőzés kapcsolatáról a Diabetologia tudományos folyóiratban: kiderült, hogy nem egyformán érinti az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket a betegség, és az is, hogy a BMI-nek nem sok köze van a fertőzés súlyosságához.

Nem minden cukorbetegre veszélyes egyformán a koronavírus, a 2-es típusú cukorbetegek között ugyanis magasabb a halálozási arány, mint az 1-es típusúak között, írta a 24.hu.

Kiderült, hogy az idősebb kor és a magas C-reaktív fehérje (CRP) kombinációja, illetve a krónikus vesebetegség szintén a magasabb halálozási kockázathoz kapcsolódik. A testtömegindex (BMI) azonban nem volt összefüggésbe hozható a halálozással.

A brit kutatók 1004 beteg vizsgálatából jutottak ezekre az eredményekre, 7,5 százalékuk került intenzív osztályra, 24 százalékuk pedig a kórházba szállítást követő hét napon belül meghalt. Az elemzés azt mutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 2,5-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a kórházi felvételt követő hét napon belül, mint más típusú cukorbetegségben szenvedők.

A tanulmány szerzői szerint ennek az lehet az oka, hogy a 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb embereknél fordul elő, és más, régóta fennálló egészségügyi állapotok kísérhetik, így nagyobb a kockázata annak, hogy a beteget rosszabbul érinti a fertőzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?