7 °C Budapest
Sport fit young man having a pain in the heart area

Életveszélyes betegségnek van kitéve 200 000 magyar: nekik még ezt is kétszer meg kell gondolniuk

2021. szeptember 20. 20:02

A pitvarfibrilláció a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200 000 embert érinthet. A szívritmuszavarnak szerencsére csupán nagyon kevés olyan formája ismert, amelyre a sport veszélyes lehet, sőt, legtöbb esetben a fizikai aktivitás kifejezetten ajánlott, egyeztetve a kezelőorvossal.

A rendszeres testmozgás kiemelkedően fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, hiszen jelentősen csökkenti számos szervi megbetegedés, köztük például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes esetekben azonban, éppen testünk jelzéseire figyelve, például egészséges embereknél az edzés közbeni hirtelen magas pulzus, szívritmuszavarral élőknél pedig a túl heves, kalimpáló szívverés érzékelésekor mégis felmerülhet a kérdés, vajon milyen határok mentén, hogyan érdemes belefogni a mozgásba, hogy az valóban hasznos és ne ártalmas legyen szervezetünknek - írja közleményében

Mindenkinél más a magas pulzus

A sportolás közben hirtelen megugró, magas pulzus mindenki számára ijesztő lehet, de nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen a normál értékek elég széles skálán mozognak. Ahhoz, hogy kicsit bővebb képet kapjunk pulzusunkról és annak alakulásáról, néhány hétig érdemes rendszeresen mérni az ébredési-, a nyugalmi és a terhelés során kialakuló értékeket. Az általánosan elfogadott nyugalmi pulzusszám ugyan 50-60 ütés/perc és 100-120 ütés/perc között mozog, de egy edzett sportolónál nyugalomban a 40-50 ütés/perc is normálisnak tekinthető.

A legtöbb embert azonban inkább a túl magas, mintsem az alacsony pulzusérték ijeszti meg. Ennek számos oka lehet, a koffein, a hormonális változások, a stressz vagy akár egy orvosi vizsgálattól való félelem egyaránt előidézheti. Terheléskor szintén megemelkedik a pulzus, annál inkább, minél intenzívebb az edzés. Az azonban már gyanús lehet, ha egy bizonyos fizikai igénybevételt könnyebbnek ítélünk meg, mégis magas pulzusértéket tapasztalunk a mérések során.

- hívta fel a figyelemt Kardiokozpont.hu.

A szívritmuszavar jelei

A szívritmuszavar, másnéven aritmia, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. Eredetük alapján pitvari vagy kamrai aritmiáról, a szívfrekvenciára gyakorolt hatásuk alapján pedig tachycardiáról (magas pulzus), bradycardiáról (alacsony pulzus) vagy extrasystole-ről (extra szívdobbanásról) beszélhetünk. A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, mely a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200,000 embert érinthet. A pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, így 80 év feletti korosztályban gyakorisága már körülbelül 8 százalék.

Férfiak között valamivel gyakrabban fordul elő. A szívritmuszavar tünetei a magas vagy alacsony pulzustól függően eltérőek lehetnek. Míg tachycardia esetén a kalapáló, rendszertelen szívverés, a vérnyomás hirtelen csökkenése miatti szédülés, látászavar, légszomj, mellkasi fájdalom a jellemző, bradycardia fennállásakor fáradtság, szédülés, ájulásérzet, zavartság a leggyakoribb

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos már az első, enyhébb tüneteket is komolyan venni, hiszen a vérnyomás hirtelen csökkenése akár vérrögök keletkezéséhez is vezethet, mely aztán további problémákat okozhat, például elzáródást, ezáltal stroke-ot az agyban. Pitvarfibrilláció esetén az agyembólia kockázata megötszöröződik, sőt az összes stroke közül, minden hatodik pitvarfibrilláció következtében megy végbe.

Hogyan sportolhatunk szívritmuszavarral?

A szívritmuszavarnak szerencsére csupán nagyon kevés olyan formája ismert, amelyre a sport veszélyes lehet, sőt, legtöbb esetben a fizikai aktivitás kifejezetten ajánlott, de csak alapos sportkardiológiai kivizsgálás után, mely 24 órás Holter EKG, valamint terheléses EKG vizsgálatokból áll. Előbbi a különböző napi tevékenységek alatti szívműködést, utóbbi a szív vérellátását monitorozza. Ezek segítségével kideríthető, hogy mi az az aktivitási szint, ami még jól tolerálható a szív számára, előfordulhat ugyanis, hogy 10 km/óra sebességgel nem ajánlott futnia a páciensnek, de a 8 km/órás kocogás kimondottan jót tesz neki.

A cél a biztonságos és hatékony mozgás beillesztése mindennapokba, szükség esetén rendszeres kardiológiai kontroll mellett.

A kezelés fontossága

A szívritmuszavarok kezelési módjainak széles választéka áll ma már rendelkezésre, melyek a ritmuszavar típusától függően eltérőek. Egyes ártalmatlan esetekben nincs szükség beavatkozásra, sok szívritmuszavart pedig gyógyszeresen lehet kezelni, szinten tartani. Ha a ritmuszavart más, a háttérben meghúzódó betegség idézi elő, ennek kezelésével lehet a ritmuszavart is megszüntetni. Az embóliaveszély miatt azonban szinte minden esetben véralvadásgátló szert kell szedni, melytől csak orvosi ellenvélemény, például valamilyen egyéb állapot miatti túlzott veszély esetén lehet eltérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm