2 °C Budapest
Salgótarján, 2021. szeptember 6.Egy nõ megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. szeptember 6-án.MTI/Komka Péter

Fogy az idő, oltásra buzdít Áder János: A vakcinákkal szemben nincs helye kételynek

MTI
2021. szeptember 6. 19:24

Jelentkezzenek vakcináért az otlatlanok - kérte az államfő saját podcastjában. Áder János kifejtette, még van idő így szerezni védettséget a negyedik hullám előtt. Merkely Béla részben a keleti vakcinákkal magyarázta, hogy a belföldi járványhelyzet sokkal kedvezőbben alakult, mint Európa más részein.

A koronavírus elől nem lehet elbújni, az oltásra jelentkezők rövid időn belül megkapják a vakcinát, és ezzel tartós védettséget szerezhetnek - mondta az államfő Kék bolygó című podcastjában.

Áder János üdvözölte, hogy a beoltottak száma lassan megközelíti a 6 milliót, szerinte ennek is köszönhető, hogy Magyarországon az élet visszatérhetett a rendes menetébe, felszabadultan lehetett nyaralni, megszűnt a kórházak leterheltsége. A járvány következő hulláma ugyanakkor már nincs messze, ezért az oltatlanoknak jelentkezniük kell vakcináért, mivel a betegség lefolyását nem lehet megjósolni - mondta.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a műsor vendégeként megerősítette, hogy a delta variáns várhatóan az oltatlanok járványa lesz. A professzor szerint az új mutáció már olyan erősen fertőz, hogy a nyájimmunitás nem akadályozza a terjedését, védelem nélkül csak idő kérdése a megbetegedés. Említett olyan eseteket is, amikor a betegek kórházban, súlyos tünetekkel küzdve bánták meg, hogy korábban nem szerezték meg oltással a védettséget.

Merkely Béla részben a keleti vakcinákkal magyarázta, hogy a belföldi járványhelyzet sokkal kedvezőbben alakult, mint Európa más részein, ahol azokkal nem oltottak. Kifogásolta egyúttal, hogy több országban nem voltak egyértelműek a bevezetett intézkedések.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A professzor megismételte régóta hangoztatott érveit a keleti vakcinákkal szemben felmerülő kételyekkel kapcsolatban, vagyis hogy az antitestvizsgálattal (aminek szintje sok esetben alacsonynak bizonyult a kínai Sinopharm-mal oltottak esetében) nem lehet felmérni a vírussal szembeni védettséget, ami több tényező függvénye. A vérben található ellenanyagok csak az egyiket jelentik, ráadásul el is tűnnek idővel. A védettség ettől függetlenül megmarad, miként a kanyaró vagy a torokgyík sem fenyegeti a beoltottakat, hiába nincs ellenanyag a szervezetben.

Merkely Béla a 18 év alattiaknak is ajánlja az oltást, kismamák számára pedig két mRNS-vakcinát, a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagát javasolja. Várakozása szerint a koronavírus idővel eltűnik, ám ősszel Magyarországon ismét terjedni fog, a korlátozásokra várhatóan az oltatlanoknak kell majd készülniük.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem