15 °C Budapest
staff is taking the driver temperature

Vészjósló adatok: ismét csúcson a járvány a horvátoknál és Szlovéniában

MTI
2021. augusztus 18. 19:09

Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, nőtt a kórházban kezelt betegek száma is mindkét országban - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 524 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 367 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8291-re emelkedett. Kórházban 235 beteget ápolnak, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 684 554-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,5, a felnőtt lakosság 49,8 százaléka -, közülük 1 558 636-an már a második adagot is felvették. A zágrábi fertőző betegségek klinikáján augusztus 12-től kezdett emelkedni a Covid-betegek száma.

Zoran Barusic, a klinika igazgatóhelyettese elmondta: a súlyos tünetekkel kezelt betegek többsége nincs beoltva, köztük sok harminc-, negyven- és ötvenéves van. Kevesebben vannak a beoltottak, de ők idősebbek, és más krónikus betegségeik is vannak - tette hozzá. 

Davor Vagic, egy másik zágrábi klinika igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a tíz lélegeztetőgépen lévő betegből kilenc nincs beoltva. Egy közülük magkapta mindkét oltást, de más súlyos társbetegségekkel is küzd - hangsúlyozta, hozzátéve:

a tudomány és a statisztika is azt mutatja, hogy az védőoltás az egyetlen ésszerű dolog, amellyel megvédhetjük magunkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem jobb a helyzet a közép-dalmáciai Splitben sem. A legtöbb kórházban kezelt beteg, ennek a városnak az intézményében van, több mint ötven, közülük senki sincs beoltva. Ivo Ivic igazagató szerint hetente tízzel nő a kórházban kezelt Covid-betegek száma. A vírus a fiatalok körében terjed, de az időseket juttatja kórházba - mutatott rá.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 385 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, május közepe óta a legtöbbet. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon hárman haltak meg. A koronavírusos betegek közül 57-en vannak kórházban, kilencen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 960 201-en kaptak védőoltást, közülük 857 845-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 40 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem