16 °C Budapest
Sad illness child on home quarantine. Boy and his teddy bear both in protective medical masks sits on windowsill and looks out window. Virus protection, coronavirus pandemic, prevention epidemic.

Kutatással igazolták: a gyermekeink kerülhetnek a koronavírus célkeresztjébe

2021. augusztus 14. 09:02

Egyes modellek szerint talán a jövőben az új típusú koronavírus is úgy viselkedik majd, mint a legtöbb koronavírus: azokat a gyerekeket érinti majd leginkább, akik még sosem találkoztak vele és nincsenek is beoltva ellene. - írja a MedicalXpress

A várakozás ezen modell figyelembe vételével azt diktálja, hogy a vírus a társadalomra gyakorolt nyomása egyre csökken majd, mivel gyerekeknél ritkán alakul ki súlyos állapot a megfertőződést követően. A modellben a betegség társadalomra gyakorolt hatását egy, tíz és húsz éves viszonylatban vizsgálták meg tizenegy, eltérő populációjú ország: Kína, Japán, Dél-Korea, Európa, Spanyolország, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Államok, Brazília és Dél-Afrika esetében. Rámutattak arra is, hogy a vírus r-számára nagy hatása van modellezéseik szerint a távolságtartásnak.

A demográfiai különbségek miatt a modell különböző országok esetében eltérő eredményeket jósol.

 

Dél-Afrikában - részben a fiatalabb népességszerkezetnek köszönhetően - alacsonyabb a halálozások száma, mint az elöregedő országokban, például Olaszországban. Az ilyen egyenlőtlenségeket nagy mértékben befolyásolja a demográfia - mondta Nils Stenseth, az Oslói Egyetem ökológia és evolúció professzora.

"A koronavírus-fertőzést követően egyértelműen kimutatható, hogy az életkorral egyre súlyosabb és halálosabb kimenetelű lehet a megbetegedés. Modellezésünk eredményei arra utalnak, hogy a fertőzés kockázata valószínűleg a fiatalabb gyermekek felé fog eltolódni, ahogy a felnőttek közössége immunissá válik akár a védőoltás, akár a vírusnak való kitettség révén"

- folytatta Ottar Bjornstad, a norvég-amerikai kutatócsapat másik tagja, akinek elmondása szerint ez a hangsúlyeltolódás az influenza és más koronavírusok esetében is megfigyelhető volt korábban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A légzőszervi megbetegedésekkel kapcsolatos feljegyzések a kutatók szerint azt mutatják, hogy a vírusos járványok idején a korcsoportos megbetegedési mintázatok nagymértékben eltérhetnek az endémiás járványoktól. Az 1889-1890-es, néha ázsiai vagy orosz influenza néven ismert világjárványt - amely egymillió emberrel, elsősorban hetven év feletti felnőttekkel végzett - a HCoV-OC43 vírus megjelenése okozhatta, amely ma már endémiás, enyhe, ismétlődő fertőzésű megfázásos vírus, leginkább 7-12 hónapos korú gyermekeket érint- árulták el. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ha a felnőttek körében az immunitás csökken és újabb megfertőződési láncolatok alakulnak ki,

A védőoltás erősebb védelmet nyújt, mint a vírusnak való kitettség,ezért mindenkit arra biztatunk, hogy a lehető leghamarabb oltassa be magát

- vélik a kutatók, akik kiemelték: modelljük abban az esetben helytálló, ha a korábbi fertőzések és oltások valóban enyhe szinten tartják az esetleges újrafertőződéseket. Ha a korábbi fertőzések a súlyos vagy halálos kimenetelt nem lesznek képesek megakadályozni, akkor marad a magas többlethalálozás addig, míg fejlettebb gyógyszeres megoldások nem állnak majd rendelkezésünkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem