33 °C Budapest
Coronavirus mutation. New variant and strain of SARS CoV 2. Microscopic view B.1.617.2. 3D rendering

Európai Gyógyszerügynökség: ez a leghatékonyabb fegyver a delta variáns ellen!

MTI
2021. július 15. 09:35

A koronavírus rendkívül fertőző delta variánsa elleni legteljesebb védekezéshez az kell, hogy az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagját beadják – írta szerdán kiadott közleményében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az EU gyógyszerfelügyeleti szerve szerint az uniós tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk oltási kampányaikat, a polgároknak pedig mindkét dózist be kell adatni maguknak. A teljes beoltottság segít hamarabb megszüntetni a védettségi réseket, és elejét venni további variánsok megjelenésének, közölte az EMA.

A hágai székhelyű ügynökség szerint a delta variáns terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is – írja összefoglalójában az MTI.

Az EMA arról egyelőre nem tud iránymutatást adni, hogy az oltásoknál felhasználható-e két különböző típusú vakcina, ahogy arról sem, hogy szükség lesz-e a harmadik, emlékeztető vakcina beadására.
Az ügynökség szerint nincs elég adat ahhoz, hogy meg lehessen becsülni, mennyi ideig tart a vakcinák által nyújtott védelem, figyelembe véve a változatok terjedését is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?