27 °C Budapest
Air conditioner with remote controller

Óvatosan az éjszakai klímázással: komoly bajod lehet belőle, ha nem figyelsz erre

2021. július 10. 20:03

A globális felmelegedés miatt rohamosan növekszik a forró nyári napok és esték száma, ez pedig rendkívüli veszélyekkel jár, leginkább az idősekre és szív-érrendszeri betegekre. A hőség miatt romlik az alvásminőség is. Az emberek kevésbé hidratáltak, ingerlékenyebbek és jelentősen növekszik a diszkomfort-érzetük, így nem véletlen, hogy rosszabbul alszanak. Egy tanulmány szerint a legtöbb ember rendellenes alvást tapasztal a forróbb nyári hónapokban, amikor nehezebb megfelelő hőmérsékletet fenntartani a szobákban.

Egy 2012-es tanulmány szerint a szoba hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező a jó alvás eléréséhez, melyhez rengeteg ember használ légkondicionáló berendezést. A szakértők általában 18-19 °C-os belső hőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz. Az élőlények rendelkeznek egy úgynevezett, nagyjából 24 órás cirkadián ritmussal, amely befolyásolja a hőháztartásunkat is. A testünk hőmérséklete már azelőtt csökkenni kezd, hogy ágyba bújnánk és folyamatosan hűl nagyjából hajnali 5 óráig azáltal, hogy kitágulnak a felszíni ereink és több hőt adunk le a környezetbe. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt érzékenyebbek leszünk a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek.

Vigyázni kell, hogy ne legyen túl hideg

A túlságosan hideg hőmérséklet meglepően erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg, ezért fontos néhány szabályt betartani. Váradi György, a Fisher Klíma vezetője elmondta: „ha klímával alszunk, fontos, hogy a berendezésen a hőmérsékletet legfeljebb 5-7 fokkal állítsuk a kinti hőmérséklet alá, soha ne irányítsuk a kifújt levegőt közvetlenül magunkra és tisztítsuk, vagy tisztíttassuk meg legalább évente egyszer a gép szűrőjét!” A szakember szerint érdemes lehet ébredés után megfigyelni, hogy kiszáradt-e a torkunk, vagy bedugult-e az orrunk, ezesetben csökkenteni kell a légbefúvás erősségét, esetleg feljebb lehet állítani a hőmérsékletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?