Air conditioner with remote controller

Óvatosan az éjszakai klímázással: komoly bajod lehet belőle, ha nem figyelsz erre

2021. július 10. 20:03

A globális felmelegedés miatt rohamosan növekszik a forró nyári napok és esték száma, ez pedig rendkívüli veszélyekkel jár, leginkább az idősekre és szív-érrendszeri betegekre. A hőség miatt romlik az alvásminőség is. Az emberek kevésbé hidratáltak, ingerlékenyebbek és jelentősen növekszik a diszkomfort-érzetük, így nem véletlen, hogy rosszabbul alszanak. Egy tanulmány szerint a legtöbb ember rendellenes alvást tapasztal a forróbb nyári hónapokban, amikor nehezebb megfelelő hőmérsékletet fenntartani a szobákban.

Egy 2012-es tanulmány szerint a szoba hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező a jó alvás eléréséhez, melyhez rengeteg ember használ légkondicionáló berendezést. A szakértők általában 18-19 °C-os belső hőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz. Az élőlények rendelkeznek egy úgynevezett, nagyjából 24 órás cirkadián ritmussal, amely befolyásolja a hőháztartásunkat is. A testünk hőmérséklete már azelőtt csökkenni kezd, hogy ágyba bújnánk és folyamatosan hűl nagyjából hajnali 5 óráig azáltal, hogy kitágulnak a felszíni ereink és több hőt adunk le a környezetbe. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt érzékenyebbek leszünk a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek.

Vigyázni kell, hogy ne legyen túl hideg

A túlságosan hideg hőmérséklet meglepően erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg, ezért fontos néhány szabályt betartani. Váradi György, a Fisher Klíma vezetője elmondta: „ha klímával alszunk, fontos, hogy a berendezésen a hőmérsékletet legfeljebb 5-7 fokkal állítsuk a kinti hőmérséklet alá, soha ne irányítsuk a kifújt levegőt közvetlenül magunkra és tisztítsuk, vagy tisztíttassuk meg legalább évente egyszer a gép szűrőjét!” A szakember szerint érdemes lehet ébredés után megfigyelni, hogy kiszáradt-e a torkunk, vagy bedugult-e az orrunk, ezesetben csökkenteni kell a légbefúvás erősségét, esetleg feljebb lehet állítani a hőmérsékletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?