Futótűzként terjed az indiai vírusmutáns: már legalább 17 országban van jelen

Futótűzként terjed az indiai vírusmutáns: már legalább 17 országban van jelen

MTI
2021. április 28. 10:45

Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst - amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először - összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban. A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is - írta a WHO heti jelentésében.

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán "érdekes variánsnak" nevezte az indiait, most már "aggasztónak", ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló).

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése - jegyezte meg a világszervezet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem