Ezek a betegek fokozottan ügyeljenek: sokkal gyakrabban kaphatnak stroke-ot

2021. március 31. 19:29

A szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében a stroke kialakulásának esélye jelentősen magasabb, mint akiknél nem áll fenn szívelégtelenség. Az egyik legerősebb kockázati tényező a cukorbetegség és a magas vérnyomás a szívelégtelenségen túl.

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek várhatóan 2-3 százaléka fog stroke-ot elszenvedni élete során. Esetükben nem csak kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő, de a stroke lefolyása és kimenetele is súlyosabb lehet: az esetek nagyrésze életveszélyes, maradandó károsodással jár, és az általános népességhez viszonyítva hosszabb a hospitalizáció időtartama, illetve magasabb a halálozás aránya - a BMJ Journalban megjelent kutatás szerint.

Magyarországon 250-300 000 közé tehető a szívelégtelenségben szenvedő betegek száma és 30-35 000 az évente újonnan diagnosztizált esetek száma.

A szívelégtelenség gyakorlatilag a szív működésének zavarát jelenti, a szív pumpafunkciója csökken, így nem tud elegendő vért juttatni a beteg szervezetébe. Számos betegség előidézheti, mint például koszorúér-betegség vagy magas vérnyomás. Kialakulását a már meglévő kardiológiai betegségeken kívül a gyakori alkohol fogyasztás és a genetikai hajlam is elősegíti, valamint előfordulása a kor előrehaladtával gyakoribb; leggyakrabban a 65 év feletti korosztályban fordul elő.

Tünetei lehetnek a hirtelen fáradtság, gyengeség érzet, csökkent fizikai terhelhetőség.

Mozgás során jelentkező légszomj, nem múló köhögés, zihálás, súlyosabb esetben akár már a véres köpet is. Az étvágytalanság, koncentrációs zavar és a has felpuffadása szintén a tünetek közé sorolhatóak.

Mi a stroke?

Európában évente hozzávetőlegesen 1,4 millió stroke miatt bekövetkezett halálesetet regisztrálnak, hazánkban pedig évente 40-50 ezer ember kap stroke-ot. A stroke-ot magyarul szélütésnek nevezzük, ezek olyan esetek, mikor az agy hirtelen nem kap elegendő oxigént vérkeringési zavar következtében.

A stroke két fő típusa közé tartozik az Iszkémiás stroke, amit az esetek túlnyomó többségében (70-80%-ban) agyérelzáródás okoz. Ha az elzáródás helyben alakul ki, trombózisnak nevezzük, ha a vérrög máshonnan sodródott oda, akkor pedig embóliának. A stroke másik típusa a vérzéses stroke, ez kisebb százalákban (az esetek kb. 20%-ában) fordul elő. A vérzéses stroke lehet agyállományi vérzés vagy pókhálóhártya vérzés. A vérzéses stroke általában súlyosabb kimenetelű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szélütés tünetei közé tartoznak az elzáródás helyétől függően: az egyik kar vagy láb gyengülése, az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar is előfordulhat. Kialakulhat féloldali látászavar, nyelési nehézség, félrenyelés. A kisagy károsodása esetén pedig egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

Szívelégtelenség és stroke

A BMJ Journalban megjelent kutatás rávilágít arra, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében a stroke kialakulásának esélye jelentősen magasabb, mint azoknál, akiknél nem állt fenn korábban szívelégtelenség. A kutatás során kiderült, hogy a szívelégtelen betegek esetében a stroke előfordulásának az egyik legerősebb kockázati tényezője a fennálló cukorbetegség vagy magas vérnyomás volt.

Megállapították, hogy a már fennálló szívelégtelenség erős indikátora lehet a stroke-nak, ezért nagyon fontos odafigyelni a betegség kialakulásának megelőzésére, illetve kivizsgálások során rutinszerűen monitorozni a szívelégtelen betegek esetén a stroke jeleit.5
Egészséges táplálkozással, túlsúly nélkül, rendszeres mozgással sokat tehetünk mind a szívelégtelenség és stroke, mind a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséért.

Az egészségtudatos életmód kialakítása mellett nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésre. Ha a baj már nem előzhető meg és már diagnosztizálták a szívelégtelenséget, számos kezelési lehetőség áll a betegek rendelkezésére. A beültethető kamrai eszközök mellett manapság már elérhetőek olyan innovatív gyógyszeres kezelések, melyek a betegek kényelmét és életminőségének megőrzését szolgálják. Mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, egyeztessen vele minél gyakrabban, akár a legjelentéktelenebbnek tűnő jelről is, hiszen a stroke kialakulását és annak akár maradandó következményeit előzheti meg!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm