7 °C Budapest
Megkapják húsvétig a beígért oltásokat az idősek? Itt a számítás

Megkapják húsvétig a beígért oltásokat az idősek? Itt a számítás

2021. március 18. 09:32

Egyre esélytelenebbnek látszik, hogy a Nagypéntekig hátralévő 16 nap alatt valamennyi 60 év feletti regisztrált megkaphassa a vakcinát, az meg végképp, hogy eleget tegyenek a miniszterelnök ígéretének és 2,4 millióan legyenek addig legalább egyszer beoltva. Erőltetett menetben talán befutható a Nemzeti Népegészségügyi Központ március elején tett 2 millió fős ígérete, de ez nem jelenti azt, hogy alig több mint két hét alatt meg fogja oldani a központi oltásszervező csoport az eddig kimaradt 850 ezer idős ember beoltását. Elég, ha megnézzük: nagyjából ugyanennyit sikerült beadni a korosztály tagjainak az oltás kezdete óta eddig eltelt 40 nap alatt.

Az operatív törzs tegnapi online tájékoztatóján György István miniszterelnökségi államtitkár összegezte, hogy eddig 1 millió 397 342 ember kapta meg a védőoltást Magyarországon, ebből nagyjából 850 ezren tartoznak a 60 fölötti korcsoportba. Az országos oltási munkacsoport vezetője úgy fogalmazott, az 1,7 millió regisztrált idős nagyjából fele kapta meg eddig a vakcinát.

Az azonban tegnap sem derült ki, hogy mi történik azzal a majdnem 900 ezer idős emberrel, aki valami miatt nem tudott, vagy kellő tájékoztatás nélkül nem akart bejelentkezni az oltásra várakozók közé, hiszen összesen majd 2,6 millió 60. életévét betöltött ember él az országban - írja a Népszava. Ha figyelembe vesszük, hogy 65 éven túl már a nők 79 százaléka, a férfiaknak pedig 74,1 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel, okkal lehet feltételezni a lap szerint, hogy

a nem egészséges idősek százezrei szorultak mindenféle oltási sor végére.

A szerdai tájékoztatón elhangzott, hogy tegnap újabb 100 ezer kínai vakcina érkezett az országba, amit a tervek szerint az idősek oltására akarnak felhasználni, ahogy a kedden érkezett 120 ezer Pfizer oltóanyagot és a múlt héten leszállított 48 ezer AstraZenecát is nagyobbrészt ennek a korosztálynak szánják. A tegnapi hivatalos oltóanyag tájékoztatást alapul véve eddig 1,12 millió Pfizer, 80 ezer Moderna, 405 ezer AstraZeneca, 425 ezer orosz Szputnyik és 1,1 millió kínai Sinopharm vakcinát kaptunk.

Összesen tehát eddig kicsit több mint 3,1 millió adag oltóanyag érkezett. Csakhogy összesen mintegy 730 ezer kínai és orosz vakcina bevizsgálása még tart, vagy csak a napokban ért véget. Így a beérkezett vakcinák közül eddig körülbelül mintegy 2,4 milliót kezdhettek el beadni. Ehhez képest eddig összesen 1,8 millió adag vakcina fogyott csak el. A háziorvosokat májusig gyakorlatilag pihenőnap nélküli munkára kényszerítette a kormány, miközben országszerte arra panaszkodnak, nem kapnak elég vakcinát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?