15 °C Budapest

Nem bírják az extrém terhelést a háziorvosok: ezért nem működik az oltási program

2021. március 17. 09:32

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi vezetői közül többen egyetértenek a testület Győr-Moson-Sopron megyei elnökének segélykiáltásként is felfogható nyílt felhívásával, amelyben a lakosság félretájékoztatásáról, az oltási rendszer feszültségeiről, hibáiról írt hétfőn. A háziorvosok azonban egyre kevésbé bírják az extrém terhelést, és még sok páciens a dühét is rajtuk tölti ki.

Magára hagyták a háziorvosokat az oltások szervezésénél - írja a hvg.hu, mely egyre több háziorvostól kapott olyan visszajelzést, hogy túl sok időt vesz igénybe az oltás megszervezése, ezért a betegekre is kevesebb energia jut. Pedig a koronavírus brit mutációjának intenzív terjedése miatt nemcsak a kórházakban, hanem a praxisokban is komoly a terhelés. Az igazi problémát az érkező oltóanyagok elosztása jelenti: emiatt nemcsak a "hagyományos" betegekre jut kevesebb idejük, hanem a koronavírusos esetek kiszűrésére, ellátására is. 

A tömeges oltásokra készülve Müller Cecília országos tiszti főorvos a múlt héten a május végig terjedő időszakra a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára. Az érintetteknek azonban nem világos, hogy ha az oltások miatt eltiltják őket attól, hogy ügyeljenek és helyette oltani vezénylik át őket, ki fogja rendelési időben ellátni a pácienseket. Egy háziorvos elmondta, eleinte azt ígérték, a hétvégi oltásért plusz pénz jár és ügyelniük sem kell, viszont ma úgy áll a helyzet: szó sincs prémiumról, és aki nem olt hétvégén, az büntetésre is számíthat. 

Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak és egyre nehezebben viselik a terhelést

- írta a Facebookon Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke, aki nem festett túl jó képet az oltási rendszerről. Szerinte a helyzetet tovább nehezíti, hogy a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves vagy félrevezető, az orvosok számára totális cenzúra van. Miközben a háziorvosok próbálják az oltásokat szervezni, szinte mindegyik kolléga azt jelzi, hogy "betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz".

A tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt

- írta az elnök. A nyílt levél miatt a Népszava megkeresta a MOK több megyei szervezetét, hogy megtudjuk, egyetértenek-e az abban leírtakkal, hasonlóak-e a tapasztalataik. A megkérdezettek többsége nem tartotta túlzónak a levelet, de akadt, aki megengedőbb volt hibákkal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több megyei MOK-vezető is csak névtelenséget kérve mondta el véleményét: egy dunántúli MOK-vezető szerint "a háziorvosoknak legalább akkora problémát okoz a vakcinákkal és az oltási helyzettel kapcsolatos hamis kormánypropaganda, mint maga a koronavírus." Némileg árnyaltabbnak látja a helyzetet az egyik észak-kelet magyarországi megye kamarai elnöke. Szerinte nem lennének ekkora problémák az oltási struktúrában, ha volna elég vakcina, de most más országokban sincs annyi, amennyi kellene. Hozzátette: lehet hiba a rendszerben, de ennél nagyobb gondnak tartja, ha valaki bizonytalanságot kelt a betegekben mondjuk éppen az oltási sorrend folyamatos megkérdőjelezésével. Szavai szerint a "békát le kell nyelni", az oltás halad, még ha kisebb-nagyobb buktatókkal is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem