Fontos változás élesedett: magánemberként csak így vehetsz most új autót

2021. március 11. 05:39

A totális bezárás helyett a mostani korlátozások alatt a céges ügyfeleket fogadhatják az autószalonok, ami sokaknak az életbenmaradást jelenti. Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a mostani koncepcióról már 2020. tavaszán megállapodtak a kormányzattal, csak azért nem vezették be, mert végül már ki lehetett nyitni az országot. A szakember kiemelte: az utóbbi egy évben hatalmasat lépett előre a hazai autókereskedelem, így a magánszemélyek a korlátozások alatt online intézhetik az autóvásárlást.

Most sokkalta könnyebb helyzetben vannak a hazai márkakereskedések, mint az egy évvel ezelőtti záráskor: hiszen a tavalyi szigorító intézkedések nyomán minden autószalonnak be kellett zárnia - ennek meg is lett az eredménye, 2020. tavaszán gyakorlatilag földbe állt a magyar autópiac. Most azonban a március 22-ig érvényben lévő korlátozó rendelet értelmében jogi személyeket kiszolgálhatnak az autókereskedésekben - a szervizek pedig magánszemélyeket is fogadhatnak.

Tavaly tavasszal csak a szervizek maradhattak nyitva, de már majdnem megállapodtunk a kormányzattal, hogy ahogyan most is, a céges vásárlókat ki lehessen szolálni a szalonokban - csak közben úgy alakult a helyzet, hogy teljesen kinyithatták az országot. Tehát ez a jelenlegi koncepció már ki volt dolgozva 2020. tavaszán is, megvolt a konszenzus

- ismertette a Pénzcentrum megkeresésére Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

Mint mondta, a tavalyi egyeztetéseken azzal érvelt a szervezet, hogy "az autószalon nem egy barkácsáruház, vagy bevásárlóközpont, ahol egyszerre sok ember gyűlne össze", a kereskedésekben meg lehet oldani, hogy térben és időben is elválasszák egymástól az ügyfeleket.

2020-ban megmutattuk, hogy mind a munkatársak, mind az ügyfelek érdekében nagyon komolyan vesszük az egészségügyi protokollt. Mára a legtöbb cégnél ózon generátorokkal is fertőtlenítenek például. Hála az égnek a mostani lezárások alatt már tudunk dolgozni, de természetesen nagyon szigorú szabályok mellett.

Arra a kérdésünkre, hogy a mostani intézkedések miért tesznek különbséget aközött, hogy valaki cégvezetőként, vagy egyszerű magánszemélyként térne be egy szalonba vásárolni, Gablini Gábor azt mondta, a tárgyalásokon ebbe nem ment bele a szervezet.

Ez nem a mi döntésünk volt, örültünk, hogy legalább a céges ügyfeleket beengedhetjük. Nem kezdtünk el vitatkozni, hogy a magánszemélyek miért nem jöhetnek. Tudomásul vettük, és ehhez próbálunk alkalmazkodni.

Ugyanakkor már azzal rengeteg cég menekülhet meg a nehéz helyzettől, hogy nem kellett teljesen bezárni a szalonokat. Az elnök emlékeztetett, hogy döntő részben cégek vásárolnak autókat Magyarországon, így már ez is elegendő lehet a kereskedések túléléséhez, a működési költségek jelentős részét ki tudják termelni.

Azt se felejtsük el, hogy a nagyértékű termékek okán elég komoly adóbevételeket generál az ágazat a költségvetésnek. Így ebből a szempontból is fontos, hogy a szalonok, ha részlegesen is, de nyitva maradhassanak

- tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magánemberként így vehetsz most autót

Fontos, hogy a mostani, március 22-ig érvényben lévő szigorítás értelmében a magánszemélyek csak a szalonokba nem mehetnek be, az interneten ők is tudnak autót vásárolni. A GÉMOSZ elnöke ennek kapcsán kifejtette:

az autókereskedelem az elmúlt egy évben Magyarországon is óriásit lépett előre. Tavaly a kereskedők megtanulták az online értékesítés metódusait, ez a gyakorlat most is működik. Aki most magánszemélyként autót szeretne venni, az elektronikus úton teheti ezt meg, a cégek mindenben segítenek. Működik a hozom-viszem szolgáltatás is, így akár házhoz is tudják szállítani a járművet, de a kereskedéseknél is megoldható az átvétel.

A mostani helyzet abból a szempontból is jobb, mint 2020-ban volt, hogy az autógyárak teljes gőzzel működnek, így a szállítások sem akadoznak. Gablini Gábor szerint egyedül az elektronikai alkatrészek, chipek átmeneti, hullámszerű hiánya okoz gondot néhány modell esetében, de ezek ideiglenes csúszások.

Egyébként nem csak az autóipart sújtja a globális alkatrészhiány: a jelenségről ebben a cikkben írtunk bővebben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem