8 °C Budapest

Fontos változás élesedett: magánemberként csak így vehetsz most új autót

2021. március 11. 05:39

A totális bezárás helyett a mostani korlátozások alatt a céges ügyfeleket fogadhatják az autószalonok, ami sokaknak az életbenmaradást jelenti. Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a mostani koncepcióról már 2020. tavaszán megállapodtak a kormányzattal, csak azért nem vezették be, mert végül már ki lehetett nyitni az országot. A szakember kiemelte: az utóbbi egy évben hatalmasat lépett előre a hazai autókereskedelem, így a magánszemélyek a korlátozások alatt online intézhetik az autóvásárlást.

Most sokkalta könnyebb helyzetben vannak a hazai márkakereskedések, mint az egy évvel ezelőtti záráskor: hiszen a tavalyi szigorító intézkedések nyomán minden autószalonnak be kellett zárnia - ennek meg is lett az eredménye, 2020. tavaszán gyakorlatilag földbe állt a magyar autópiac. Most azonban a március 22-ig érvényben lévő korlátozó rendelet értelmében jogi személyeket kiszolgálhatnak az autókereskedésekben - a szervizek pedig magánszemélyeket is fogadhatnak.

Tavaly tavasszal csak a szervizek maradhattak nyitva, de már majdnem megállapodtunk a kormányzattal, hogy ahogyan most is, a céges vásárlókat ki lehessen szolálni a szalonokban - csak közben úgy alakult a helyzet, hogy teljesen kinyithatták az országot. Tehát ez a jelenlegi koncepció már ki volt dolgozva 2020. tavaszán is, megvolt a konszenzus

- ismertette a Pénzcentrum megkeresésére Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

Mint mondta, a tavalyi egyeztetéseken azzal érvelt a szervezet, hogy "az autószalon nem egy barkácsáruház, vagy bevásárlóközpont, ahol egyszerre sok ember gyűlne össze", a kereskedésekben meg lehet oldani, hogy térben és időben is elválasszák egymástól az ügyfeleket.

2020-ban megmutattuk, hogy mind a munkatársak, mind az ügyfelek érdekében nagyon komolyan vesszük az egészségügyi protokollt. Mára a legtöbb cégnél ózon generátorokkal is fertőtlenítenek például. Hála az égnek a mostani lezárások alatt már tudunk dolgozni, de természetesen nagyon szigorú szabályok mellett.

Arra a kérdésünkre, hogy a mostani intézkedések miért tesznek különbséget aközött, hogy valaki cégvezetőként, vagy egyszerű magánszemélyként térne be egy szalonba vásárolni, Gablini Gábor azt mondta, a tárgyalásokon ebbe nem ment bele a szervezet.

Ez nem a mi döntésünk volt, örültünk, hogy legalább a céges ügyfeleket beengedhetjük. Nem kezdtünk el vitatkozni, hogy a magánszemélyek miért nem jöhetnek. Tudomásul vettük, és ehhez próbálunk alkalmazkodni.

Ugyanakkor már azzal rengeteg cég menekülhet meg a nehéz helyzettől, hogy nem kellett teljesen bezárni a szalonokat. Az elnök emlékeztetett, hogy döntő részben cégek vásárolnak autókat Magyarországon, így már ez is elegendő lehet a kereskedések túléléséhez, a működési költségek jelentős részét ki tudják termelni.

Azt se felejtsük el, hogy a nagyértékű termékek okán elég komoly adóbevételeket generál az ágazat a költségvetésnek. Így ebből a szempontból is fontos, hogy a szalonok, ha részlegesen is, de nyitva maradhassanak

- tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magánemberként így vehetsz most autót

Fontos, hogy a mostani, március 22-ig érvényben lévő szigorítás értelmében a magánszemélyek csak a szalonokba nem mehetnek be, az interneten ők is tudnak autót vásárolni. A GÉMOSZ elnöke ennek kapcsán kifejtette:

az autókereskedelem az elmúlt egy évben Magyarországon is óriásit lépett előre. Tavaly a kereskedők megtanulták az online értékesítés metódusait, ez a gyakorlat most is működik. Aki most magánszemélyként autót szeretne venni, az elektronikus úton teheti ezt meg, a cégek mindenben segítenek. Működik a hozom-viszem szolgáltatás is, így akár házhoz is tudják szállítani a járművet, de a kereskedéseknél is megoldható az átvétel.

A mostani helyzet abból a szempontból is jobb, mint 2020-ban volt, hogy az autógyárak teljes gőzzel működnek, így a szállítások sem akadoznak. Gablini Gábor szerint egyedül az elektronikai alkatrészek, chipek átmeneti, hullámszerű hiánya okoz gondot néhány modell esetében, de ezek ideiglenes csúszások.

Egyébként nem csak az autóipart sújtja a globális alkatrészhiány: a jelenségről ebben a cikkben írtunk bővebben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm