10 °C Budapest
Bonyolult a helyzet: így dől majd el, kötelezővé teszik-e a Covid-védőoltást

Bonyolult a helyzet: így dől majd el, kötelezővé teszik-e a Covid-védőoltást

2021. március 6. 18:02

Ahogy egyre több, a munkapiacon aktív magyart oltanak be az elérhető koronavírus-vakcinák egyikével, jogosan merül fel a kérdés, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalóit arra, hogy beoltassák magukat. Ezt és más, vakcinával kapcsolatos munkahelyi kérdéseket válaszoltak meg szakértők, akik nemzetközi kitekintést is nyújtanak a témában.

"Magyarországon - és a legtöbb európai országban - a munkáltatók nem tehetik kötelezővé munkavállalóik számára bármilyen védőoltás beadatását és nem is alkalmazhatnak ellenük szankciókat, amennyiben nem oltatják be magukat. Kivételt képeznek ez alól az egészségügyi dolgozók, akiknek bizonyos esetekben most is naponta koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat, ha nem oltatják be magukat. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a törvényhozás dönthet az oltottsági kötelezettség kiterjesztéséről" - foglalja össze Braner Torsten, a Taylor Wessing budapesti irodájának ügyvezető partnere és munkajogi csapatának vezetője.

Magyarországon a munkáltatók egyébként jogszerűen vethetik alá koronavírus-tesztnek a munkavállalókat, ha a vizsgálatot a munkahelyre történő belépéskor végzik, ha az nem igényel azonosítást és az adatokat nem tárolják (a munkavállalók kifejezett beleegyezése nélkül). Azok a munkavállalók pedig, akik nem tudnak távmunkát végezni és megtagadják a szűrővizsgálatot, fizetett szabadságot vehetnek igénybe a munkáltatóval egyeztetve, ellenkező esetben nem jogosultak fizetésre - írja közleményében a Taylor Wessing.

A régióban találunk ennél szigorúbb szabályozást is. A cseh Egészségügyi Minisztérium eheti döntése értelmében minden legalább 50 főt foglalkoztató cég köteles tesztelni az alkalmazottjait. A munkavállalók számára a teszt kötelező jellegű és március 15-től a tesztet elvégeztetni nem hajlandók számára megtiltható a munkahelyre történő belépés, a fizetés megvonása mellett.

Oltás szempontból Európa-szerte meg van kötve a munkáltatók keze

A vakcina kötelezővé tételét tekintve a magyarhoz hasonló a helyzet a visegrádi országokban. A Taylor Wessing helyi szakértőinek összefoglalói szerint Szlovákiában és Csehországban a munkáltatók azért nem kötelezhetnek senkit a védőoltás beadatására, mert a kötelezettségnek nincs jogi alapja. Lengyelországban szintén önkéntes alapú az oltás és a munkáltató csak ösztönözheti, de nem kötelezheti a beadatást.

A szomszédos Ausztriában már más a helyzet. Bár a munkáltató ott is csak ajánlhatja, de nem teheti kötelezővé a védőoltást, megtagadhatja ugyanakkor a munkahelyre történő belépést a nem beoltott munkavállalóknak, valamint bizonyos helyzetben áthelyezheti azokat. Mindezt azonban csak a munkabér teljes összegű folyósítása mellett teheti meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Németországban különös óvatosságra intik a munkáltatókat a Taylor Wessing helyi szakértői, felhívva a figyelmet arra, hogy még a vakcina ajánlásánál is óvatosan kell eljárni, nehogy bármilyen nyomásgyakorlást érezzenek a munkavállalók. A munkáltatók számára rendelkezésre álló egyetlen eszköz az, hogy a beoltott munkavállalóknak lehetőséget biztosíthatnak, hogy előbb térjenek vissza otthoni munkából az irodába, mint a nem beoltottak.

Az Egyesült Királyságban - amíg az oltások nem állnak széles körben rendelkezésre - a nem beoltottság szankcionálása jogilag nem alátámasztott, a Taylor Wessing helyi szakértői azonban kiemelik, hogy a munkáltatók megkövetelhetik az alkalmazottak oltását ott, ahol az elengedhetetlen a munkájuk elvégzése szempontjából, pl. mert veszélyeztetett emberekkel dolgoznak, vagy üzleti útra kell menniük olyan országokba, ahol a beutazás feltétele a beoltottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16