7 °C Budapest

Bonyolult a helyzet: így dől majd el, kötelezővé teszik-e a Covid-védőoltást

2021. március 6. 18:02

Ahogy egyre több, a munkapiacon aktív magyart oltanak be az elérhető koronavírus-vakcinák egyikével, jogosan merül fel a kérdés, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalóit arra, hogy beoltassák magukat. Ezt és más, vakcinával kapcsolatos munkahelyi kérdéseket válaszoltak meg szakértők, akik nemzetközi kitekintést is nyújtanak a témában.

"Magyarországon - és a legtöbb európai országban - a munkáltatók nem tehetik kötelezővé munkavállalóik számára bármilyen védőoltás beadatását és nem is alkalmazhatnak ellenük szankciókat, amennyiben nem oltatják be magukat. Kivételt képeznek ez alól az egészségügyi dolgozók, akiknek bizonyos esetekben most is naponta koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat, ha nem oltatják be magukat. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a törvényhozás dönthet az oltottsági kötelezettség kiterjesztéséről" - foglalja össze Braner Torsten, a Taylor Wessing budapesti irodájának ügyvezető partnere és munkajogi csapatának vezetője.

Magyarországon a munkáltatók egyébként jogszerűen vethetik alá koronavírus-tesztnek a munkavállalókat, ha a vizsgálatot a munkahelyre történő belépéskor végzik, ha az nem igényel azonosítást és az adatokat nem tárolják (a munkavállalók kifejezett beleegyezése nélkül). Azok a munkavállalók pedig, akik nem tudnak távmunkát végezni és megtagadják a szűrővizsgálatot, fizetett szabadságot vehetnek igénybe a munkáltatóval egyeztetve, ellenkező esetben nem jogosultak fizetésre - írja közleményében a Taylor Wessing.

A régióban találunk ennél szigorúbb szabályozást is. A cseh Egészségügyi Minisztérium eheti döntése értelmében minden legalább 50 főt foglalkoztató cég köteles tesztelni az alkalmazottjait. A munkavállalók számára a teszt kötelező jellegű és március 15-től a tesztet elvégeztetni nem hajlandók számára megtiltható a munkahelyre történő belépés, a fizetés megvonása mellett.

Oltás szempontból Európa-szerte meg van kötve a munkáltatók keze

A vakcina kötelezővé tételét tekintve a magyarhoz hasonló a helyzet a visegrádi országokban. A Taylor Wessing helyi szakértőinek összefoglalói szerint Szlovákiában és Csehországban a munkáltatók azért nem kötelezhetnek senkit a védőoltás beadatására, mert a kötelezettségnek nincs jogi alapja. Lengyelországban szintén önkéntes alapú az oltás és a munkáltató csak ösztönözheti, de nem kötelezheti a beadatást.

A szomszédos Ausztriában már más a helyzet. Bár a munkáltató ott is csak ajánlhatja, de nem teheti kötelezővé a védőoltást, megtagadhatja ugyanakkor a munkahelyre történő belépést a nem beoltott munkavállalóknak, valamint bizonyos helyzetben áthelyezheti azokat. Mindezt azonban csak a munkabér teljes összegű folyósítása mellett teheti meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Németországban különös óvatosságra intik a munkáltatókat a Taylor Wessing helyi szakértői, felhívva a figyelmet arra, hogy még a vakcina ajánlásánál is óvatosan kell eljárni, nehogy bármilyen nyomásgyakorlást érezzenek a munkavállalók. A munkáltatók számára rendelkezésre álló egyetlen eszköz az, hogy a beoltott munkavállalóknak lehetőséget biztosíthatnak, hogy előbb térjenek vissza otthoni munkából az irodába, mint a nem beoltottak.

Az Egyesült Királyságban - amíg az oltások nem állnak széles körben rendelkezésre - a nem beoltottság szankcionálása jogilag nem alátámasztott, a Taylor Wessing helyi szakértői azonban kiemelik, hogy a munkáltatók megkövetelhetik az alkalmazottak oltását ott, ahol az elengedhetetlen a munkájuk elvégzése szempontjából, pl. mert veszélyeztetett emberekkel dolgoznak, vagy üzleti útra kell menniük olyan országokba, ahol a beutazás feltétele a beoltottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem