33 °C Budapest

Stevia, a legtrendibb édesítőszer: mi az a stevia por, stevia hol kapható? Xilit, eritrit vagy stevia diétát tartsunk?

2021. február 27. 11:15

Az egészségügyi szakemberek rendre felhívják a figyelmünket arra, hogy hétköznapi táplálkozásunk során túlzásba visszük a cukorfogyasztást – nem is csoda, hiszen a munkához, tanuláshoz kell a kalória, amit nem is vihetnénk be egyszerűbben, mint némi édes nassolnivaló elfogyasztásával. Azonban, mivel túl sok cukrot fogyasztunk, jelentősen megnőtt a túlsúlyos, illetve a diabétesszel küzdő személyek aránya a társadalomban, így egyre többen szorulnak a hétköznapi cukrot helyettesítő édesítőszerekre – ilyen többek között a xilit, az eritrit vagy stevia. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudnunk a stevia nevű édesítőszer kapcsán: mi az a stevia növény és miért jó a stevia por vagy más stevia készítmény fogyasztása?

Cikkünkben a stevia nevű édesítőszer hatásainak jártunk utána: tudd meg, mi az a stevia, mi a stevia jelentése, mi mindent érdemes tudnunk a stevia növény kapcsán? Mik a stevia jótékony hatásai, miért egészséges a stevia és mik lehetnek a stevia hátrányai? Stevia hol kapható, stevia növény hol kapható (cserepes stevia növény ültetése), ha magunknak szeretnénk termelni? Amellett, hogy megtudhatod, a stevia édesítő hol kapható, annak is utánajárunk, hogy stevia tabletta hol kapható, milyen stevia készítmények fogyasztása ajánlott a hétköznapokban. Milyen erős a stevia, mennyi stevia kell cukor helyett süteménybe, kávéba, teába?

Mi az a stevia édesítőszer?

Hogyan lehetséges az, hogy ezt az anyagot ősidők óta ismerjük, ám mindennek ellenére a stevia édesítőszer csak néhány évtizede robbant be a köztudatba? Maga a stevia édesítőszer egy ízletes, kristályos, oldat vagy por állagú édesítőszer, ami egy kifejezetten tömény, édes ízű anyag. A stevia Japánban és Dél-Amerikában rendkívül elterjedt természetes eredetű édesítőszer, de nálunk is évről évre népszerűbb. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2010-ben ítélte biztonságosnak, 2011 óta pedig szabadon forgalmazható az EU tagállamokban is a nagy tisztaságú stevia levélkivonat.

Mit kell tudnunk a stevia növény kapcsán?

A stevia (sztívia) elnevezés nem csak az édesítőszerre vonatkozik, hanem a növénycsaládra is, amelyből származik ennek a hasznos anyagnak a termelője. A steviát egy krizantémféle leveléből állítják elő: habár a dél-amerikai őslakosok már a történelem előtti időkben is használták ételeik ízesítésére, az édes ízért felelős összetevőt először francia kémikusok izolálták 1931-ben.

A stevia növény és stevia mag formájában is kapható a magyar kertészetekben, rajtunk múlik, hogy eleve kész stevia növényt szeretnénk-e vásárolni, vagy hogy a stevia házilag történő termesztése mellett tesszük-e le a voksunkat. Érdekesség, hogy a stevia (és egyébként az eritrit is) csak koncentrált édesítőszerként forgalmazható, élelmiszeradalékként egyelőre nem elérhető különféle termékekben.

Jázminpakóca, avagy a stevia növény megfelelője

Stevia növény: miből lesz a stevia?

Így, hogy tudjuk, mi az a stevia, érdemes részletesebben is belemennünk, hogy mégis milyen növény a stevia, mit kell tudnunk a stevia nevelése kapcsán. A stevia édesítőszer a krizantémfélék (őszirózsafélék) családjába tartozó jázminpakóca (Stevia Rebaudiana Bertoni) leveléből, annak édes nedvéből készül. A növényt gyakran nevezik édesfűnek vagy édes levélnek is. A stevia eredendően Dél-Amerikából származik, ahol közismert gyógy- és fűszernövény.

A stevia növény a 18. században került be Európában, ám csak a második világháborúban vált elterjedt növénnyé, a cukorhiánynak köszönhetően. A stevia Magyarországon is megél, így, ha természetes módon, a levelekkel szeretnénk édesíteni valamit, kertünkben is megtermeszthetjük ezt a különleges növényt.

Miért egészséges a stevia fogyasztása?

Amellett, hogy a stevia megfelelő édesítőszer cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek – a stevia élettani hatásaira a későbbiekben bővebben kitérünk -, a stevia levelei gazdagok ásványi anyagokban (kálium, magnézium, cink, vas, foszfor, cézium, mangán, kobalt) és vitaminokban (A, C, E, P), illetve tartalmaz még nikotinsavat, béta-karotint, aminosavakat és pektineket is.

A stevia édesítő kapcsán mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy egy 100%-ban természetes eredetű édesítőszerről van szó (ellentétben például az olyan cukoralkoholokkal, mint az eritrit), azaz magát a növényt fogyasztjuk például szárítva, porítva, vagy feldolgozott formában, attól függően, hogy milyen stevia édesítőszert vásárlunk.

Milyen édes a stevia, hogyan használjuk?

Az érdeklődők részéről szintén gyakori kérdés, miszerint milyen édes a stevia édesítő, hogyan használható a stevia cukor helyett. A stevia levelei harmincszor édesebbek a répacukornál, a belőle készített tiszta stevia kivonat (stevia por) pedig akár háromszázszor erősebb édesítőszer is lehet! Mondanunk sem kell, a stevia nem használható receptekhez azonos mennyiségben a répacukorral, különben túlédesítenénk az ételeket – viszont, ha eltaláljuk a kellő mennyiséget, bátran alkalmazhatjuk az élet minden területén, kivéve olyan recepteknél, ahol szükségünk van a cukor karamellizáló hatására vagy az élesztővel való reakcióba-lépésre.

Használható a stevia lekvárhoz, szörphöz, befőtthöz?

Bármilyen egészséges is legyen a stevia, a befőzés szerelmeseit sajnos ki kell ábrándítanunk: a stevia egy olyan koncentrált, természetes eredetű édesítőszer, amit sajnos nem tudunk szirupokhoz, szörphöz vagy befőtthöz adni, legfeljebb akkor, ha valamilyen adalékanyagot és tartósítószert is használunk a készítményhez (a házi lekvárokat például a magas cukortartalom tartósítja). Az édesítőszerrel készített házi befőttekhez és más készítményekhez gyakrabban használják a xilitet, eritritet.

A stevia adagolása: mennyi steviát fogyaszthatunk naponta?

Egy felnőtt ember stevia fogyasztása ne lépje túl naponta a javallott 4 mg/ttkg mennyiséget, egyébként teljesen biztonságosan fogyasztható édesítőszer gyerekek, terhes nők és cukorbetegek számára is.

100% stevia koncentrátum VS stevia kivonat: milyen stevia készítményt válasszunk?

A boltokban és webshopokban számtalan különféle stevia édesítő kapható (pl. stevia por, stevia tabletta stb.), amelyek más-más előnyös tulajdonságokkal bírnak. Aranyszabály azonban, hogy minél magasabb egy édesítőszer stevia tartalma, annál erősebb, annál óvatosabban kell adagolnunk azt. A 100% közeli stevia por esetében például nagyon mértéktartónak kell lennünk, ugyanis egy tepsi süteményhez akár egy mokkáskanálnyi stevia koncentrátum, vagy annál kevesebb stevia is elég lehet.

A stevia fogyasztás élettani hatásai: hogyan hat a stevia az egészségre?

A stevia is tartalmaz kalóriát – habár közel sem annyit, mint a répacukor - ám mivel ebből az édesítőszerből már nagyon kevés is elég, elhanyagolható a mennyisége. A kutatók véleménye szerint a stevia fogyasztása nem jár mellékhatásokkal és nem okoz betegséget, ám ha hirtelen túl sokat eszünk meg belőle, okozhat hasmenést.

A stevia előnyei közé tartozik továbbá az is, hogy a stevia nem roncsolja a fogakat sem, mivel ez az édesítőszer nem indul bomlásnak a szájban lévő, fogszuvasodást okozó baktériumok hatására – ellentétben például a hagyományos kristály- vagy porcukrokkal, amelyek hosszú távon köztudottan fogszuvasodást okozhatnak.

Diéta stevia segítségével

A stevia megfelelő édesítőszer, ha diétázunk vagy nagyobb fogyókúrát tartunk, ugyanis megkapjuk általa a kívánt édes ízeket, ám szinte minimális mennyiségű kalóriát viszünk be vele szervezetünkbe (106 kcal/100 g). Az elfogyasztott stevia csökkenti a cukor utáni vágyat, ezáltal hosszú távon súlycsökkenést és jobb közérzetet érhetünk el. A stevia belefér a Candida-diétába is, illetve nincs korlátja a fogyasztásának a cukorbetegek esetében sem. Egy bökkenőbe ütközhetünk, ha azt tervezzük, hogy stevia segítségével fogunk lefogyni: a tiszta stevia por egy drága édesítőszer, ezért nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb választás főzéshez.

A stevia növény gondozása: hogyan termeszthetünk steviát házilag?

Az elmúlt években egyre népszerűbb gyógynövénnyé vált a stevia a háztáji kiskertekben és az erkélyeken is. Érdekesség: sokan nem csak édesítőszernek tartják, hanem hatékony kártevőelűző haszonnövényként is nevelik, ugyanis a szuperédes leveleket kerülik a tetvek és más kártevő rovarok. A stevia otthoni nevelése kapcsán két lehetőségünk van: vagy megvásároljuk magát a már előnevelt stevia palántát, vagy magról neveljük fel, mi magunk – utóbbi esetben viszont sajnos nincs könnyű dolgunk, ugyanis a magok kikelési aránya elég gyenge.

Amennyiben mégis magról nevelnénk, csíráztassuk a magokat 10-15 napig, a későbbiekben pedig, ha alakulnak a palántáink, 5-6 leveles kortól ültessük ki őket szabadföldbe vagy cserépbe, amint levonult a fagyveszélyes időszak. Ha cserépbe ültetjük, annak az átmérője legyen legalább 20 cm (a stevia növény akár 75 cm magasra is megnőhet); meghálálja a tápoldatozást, azonban ügyeljünk arra, nehogy túlöntözzük. A stevia édesítőanyag-tartalma a virágzást követően a legmagasabb, a leveleket késő ősszel érdemes leszüretelni, majd kiszárítani, hogy a szezon múltával bármikor hasznosíthassuk a stevia édes ízeit.

Xilit, eritrit vagy stevia: melyik édesítőszert válasszuk?

A stevia mellett az eritrit és a xilit, másnéven nyírfacukor is elterjedt édesítőszer. Mindhárom cukorhelyettesítő természetes eredetű, ám más-más alapanyagokból, eltérő kivonási technológiákkal készítik őket. A három közül leginkább a xilit hasonlít a jól megszokott kristálycukorra: habár a nyírfacukor egy édesítőszer, ugyanazt az édességi élvezetet nyújtja a fogyasztó számára, mint a cukor, ellenben kóstolásra hűvös, ugyanúgy, mint az eritrit. A xilit glikémiás indexe 7, vagyis olyan alacsony, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve bármilyen diétába beilleszthető, ugyanis kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. A xilit a mindennapi étkezés és a főzés során ugyanolyan mennyiségben használandó, mint a kristálycukor. A nyírfacukor emellett egészséges is: nem okoz fogszuvasodást, könnyű megemészteni, nem puffaszt és segít elvenni a cukor iránti vágyódás élét.

Az eritrit különlegessége az, hogy 24 óra alatt, 90%-ban változatlan formában távozik testünkből ugyanúgy, ahogyan bevittük azt, így a szervezet csak nagyon kevés kalóriát vesz fel. Az eritrit glikémiás indexe - a steviához hasonlóan - 0, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek nincs szüksége inzulin termelésére az eritrit lebontásához, tehát cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.A három édesítőszer közül a legmagasabb kalóriatartalma a nyírfacukornak van (240 kcal / 100g), ezt követi a stevia (106 kcal/100 g), végül az eritrit zárja a sort (20 kcla/100 g).

Stevia vásárlás: mennyibe kerül a stevia, milyen termék a stevia ár szempontjából?

A stevia kivonat és a különféle stevia-alapú édesítőszerek szinte bármelyik nagyáruház polcain megtalálhatóak, ám ha még nagyobb választékra vágyunk, rendeljünk stevia alapú édesítőszert az internetről. Folyékony stevia, stevia tabletta és stevia por is egyszerűen beszerezhető kívánságainknak megfelelően. A stevia ár szempontjából, mivel a termék előállítási költsége is magasabb, természetesen drágább is, mint a kristálycukor, ami körülbelül 200 Ft/kg.

Stevia vásárlás: járjunk el körültekintően, mielőtt bevásárlunk!

Abban az esetben, ha valamilyen speciális diéta kapcsán keressük a stevia édesítő alapú termékeket, mindig nézzünk utána, hogy az adott édesítőszer – legyen az bármilyen állagú – milyen arányban tartalmazza a steviát és más édesítőket, ugyanis bizonyos diéták a xilit és az eritritol fogyasztásának mellőzését is előírhatják (pl. alacsony FODMAP diéta). Nézzük, hol kapható stevia, milyen stevia árak jellemzik a piacot!

Stevia édesítő hol kapható?

Stevia alapú édesítőszerek bármilyen nagyáruházban, bio boltban és édesítőszerekkel, vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel foglalkozó webáruházban beszerezhetőek. Egy kg stevia ára körülbelül 50-60.000 Ft között mozog, ám ilyen nagy kiszerelésben nem is érdemes vásárolnunk: bőven elég, ha csak néhány grammot veszünk belőle!

Stevia növény hol kapható?

A stevia növény számos kertészetben megvásárolható, darabja 1000-1200Ft. Érdemes azonban vásárlás előtt odatelefonálnunk, hogy biztosan kapható-e a kiszemelt növény!

Stevia tabletta hol kapható?

Stevia tabletta a többi stevia kivonathoz hasonlóan bárhonnan beszerezhető, de érdemes kiválasztanunk a megfelelő terméket az interneten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem