21 °C Budapest

Mi az eritrit és az eritrit mennyi cukornak felel meg? Mennyi az eritrit kalória tartalma?

2021. február 24. 13:01

A táplálkozástudományi szakértők véleménye szerint érdemes a sima fehér kristálycukrot minél inkább mellőzni, helyette alacsonyabb glikémiás indexű alternatív cukrokat és édesítőszereket fogyasztani, vagy csekélyebb mennyiségű természetes mézet használni. A boltok polcain számos különféle édesítőszert lehet kapni – ilyen például a xilit, az eritrit és a stevia -, azonban érdemes ezeknek az élettani hatásait is megvizsgálnunk, mielőtt leváltjuk valamelyikre a cukrot. Jelen esetben az eritrit (eritritol) nevű édesítőszert vizsgáljuk: máris eláruljuk, mi az eritrit jelentése, az eritrit kalória szempontjából milyen termék, illetve, hogy cukor helyett mennyi eritrit alkalmazása ajánlott. Mi a különbség az eritrit és az eritritol között?

Cikkünkben minden hasznos és fontos tudnivalót összegyűjtöttünk az eritrit nevű édesítőszer használatával kapcsolatban: tudd meg, mi az az eritrit, mi az eritrit jelentése és az eritrit mennyi cukornak felel meg! Cukor helyett mennyi eritrit használható a süteményekhez vagy például a kávéba? Használható az eritrit befőzéshez, karamellizáláshoz? Milyen az eritrit íze, mennyi az eritrit kalória tartalma? Hol tart az eritrit ára, avagy milyen termék az eritrit ár szempontjából? Mi a különbség az eritrit és az eritritol között, eritrit vagy stevia fogyasztásával támogathatjuk jobban az egészségünket?

Mi az eritrit? Milyen édesítőszerről van szó?

Először is tisztázzuk, hogy mi az az eritrit, illetve, hogy milyen édesítőszer az eritrit! Az eritrit egy természetes cukoralkohol, ami kis mennyiségben megtalálható a körtében, a dinnyében, a szőlőben, a gombákban és az erjesztéssel készített ételekben (pl. bor, szójaszósz, sajt) is. Az eritrit felfedezése John Stenhouse brit kémikus nevéhez fűződik, aki 1848-ban friss és erjesztett gyümölcsöket kutatott.

Hogyan készül az eritrit?

Az eritrit előállítása cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével történik: az erjesztett terméket hevítéssel fertőtlenítik, szűrik, végül kristályosítják. Az eritrit népszerűsége leginkább a ’90-es évekhez köthető, amikor Japánban elsőként kezdték használni különféle csokoládékban, cukorkákban. Az eritrit európai forgalmazása 2003-óta elfogadott, így még egy viszonylag újkeletű, ám annál népszerűbb termékről beszélünk.

Mi a különbség az eritrit és az eritritol között?

Az eritrit és az eritritol egy és ugyanaz a termék, a különbség egyedül a megnevezés hosszúsága. Bármelyik névvel is találkozunk, nyugodtan könyveljük el ugyanannak a terméknek!

Milyen erős az eritrit?

Az eritrit egy cukrot helyettesítő édesítőszer, ám édesítőereje csak a 60-80%-a a megszokott répacukorénak, így értelemszerűen akár a reggeli kávénkról, akár egy receptről van szó, többet kell használnunk belőle.

Milyen az eritrit íze?

Az eritrit endoterm reakcióba lép környezetével, vagyis oldódása lehűti a forró folyadékot, illetve kóstolásra a szánkban is hideg érzetet hoz létre. Az eritrit olyan receptekben használható leginkább, ahol nincs szükség a klasszikus cukor karamellizálódó hatására, ugyanis az édesítőszerek arra nem képesek, azonban lekvárokat, szörpöket már készíthetünk vele.

Az eritrit kalória tartalma: hány kalória van az eritritben?

Az eritrit egy kifejezetten alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszer: 100 g eritrit összesen 20 kcal. Az eritrit szénhidráttartalma is minimális: 1g szénhidrát / 100 g eritrit – ezek alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az eritrit nem hizlaló alapanyag, nyugodtan fogyaszthatjuk azt (természetesen ugyanolyan mértéktartóan, ahogy a cukorral is tennénk) diéta, fogyókúra idején is (feltéve, ha nincs olyan súlyos egészségügyi problémánk, ami ezt kizárja – pl. bélműködés zavarai).

Az eritrit hatása az egészségre

Az eritrit a vékonybélben szívódik fel, a vastagbélbe csak akkor jut el, ha egyszerre nagy mennyiséget fogyasztunk belőle – utóbbi esetben viszont az eritrit a nyírfacukorhoz, xilithez hasonlóan hasmenést okozhat. Ennek köszönhetően az eritrit fogyasztása nem okoz puffadást a legtöbb cukoralkoholtól eltérően. A felsorolt előnyös tulajdonságok mellett az eritrit a fogakat sem roncsolja, ugyanis a szájban lévő, fogszuvasodást okozó baktériumok nem tudják lebontani azt. Mivel az eritrit gátolja szervezetünkben a gombák szaporodását, így a Candida-diétába is beilleszthető.

Az eritrit cukorbetegeknek adható?

Az eritrit glikémiás indexe 0, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek nincs szüksége inzulin termelésére az eritrit lebontásához, tehát cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Habár a nyírfacukor fogyasztása is engedélyezett, cukorbetegeknek a leggyakrabban eritrit vagy stevia fogyasztását szokták ajánlani, mert ezek az emésztőrendszert, hasnyálmirigyet legkevésbé terhelő édesítőszerek.

Az eritritol használata: az eritrit mennyi cukornak felel meg?

Az eritritol édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak, ez az arány függhet attól is, hogy milyen márkát használunk, vagy hogy mi az eritrit használatának a célja. A teába, kávéba, limonádéba elég lehet azonos mennyiség is, ám egy receptben, ahol meg van adva, hogy pontosan hány gramm kristálycukor kell, már számolnunk kell. Érdemes meg is kóstolnunk az édesítőszert, mielőtt belevetjük magunkat a használatába, nehogy túlédesítsük vele az ételeket!

Xilit, eritrit vagy stevia: melyik édesítőszert válasszuk?

A boltokban található széles választék nehéz döntés elé állítja a bőség zavarában szenvedő vásárlókat: xilit, eritrit vagy stevia, mégis melyiket vásároljuk, melyik a legelőnyösebb számunkra? Az eritrit mellett a stevia és a xilit, másnéven nyírfacukor is elterjedt édesítőszerek, amelyek mind más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindhárom cukorhelyettesítő természetes eredetű, ám különböző alapanyagokból, eltérő kivonási technológiákkal készítik őket.

Mi az a xilit, miben különbözik a xilit és az eritrit?

A három közül leginkább a xilit hasonlít a jól megszokott kristálycukorra: habár a nyírfacukor egy édesítőszer, ugyanazt az édességi élvezetet nyújtja a fogyasztó számára, mint a cukor, ellenben kóstolásra hűvös, mint az eritritol. A xilit glikémiás indexe 7, vagyis olyan alacsony, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve bármilyen diétába beilleszthető, ugyanis a xilit kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. A nyírfacukor emellett egészséges is: nem okoz fogszuvasodást, könnyű megemészteni, nem puffaszt és segít elvenni a cukor iránti vágyódás élét.

Mi a stevia és miben más, mint az eritrit?

A stevia, ami egy dél-amerikai krizantémféle levéből készül, ugyanazokkal az egészségügyi tulajdonságokkal bír, mint az eritrit és a xilit: nem hizlal, nem okoz fogszuvasodást, cukorbetegeknek és különféle diétákban résztvevőknek is tökéletes édesítőszer. A különbség az édességében rejlik: a stevia 2-300-szor édesebb, mint a nádcukor, így sokkal kevesebbet kell belőle használni, a napi megengedett beviteli értéke pedig 4 mg/ttkg. A három édesítőszer közül a legmagasabb kalóriatartalma a nyírfacukornak van (240 kcal / 100g), ezt követi a stevia (106 kcal/100 g), végül az eritrit zárja a sort (20 kcla/100 g).

Az eritrit kritikája: kinek nem ajánlott az eritrit fogyasztása?

Habár az eritrit az elmúlt évek során robbanásszerű erővel tört be a köztudatba, a dietetikusokat egyelőre megosztja a kérdés, hogy szabad-e mindenkinek eritritet fogyasztania, ugyanis, ahogy ez minden mesterséges eredetű édesítőszerre igaz, az eritrit fogyasztását is számos kritikával illették. Az eritrit kritikája a legtöbb esetben az, hogy mivel egy újonnan elterjedt élelmiszeripari termékről van szó, még nem ismerjük a szervezetünkre – különösen bélrendszerünkre - gyakorolt hosszútávú hatásait.

Az IBS-ben szenvedőknek (irritábilisbél-szindróma) például nem javallott fermentált (erjesztett) élelmiszereket fogyasztaniuk, ugyanis az ő bélrendszerük nem elég erős a feldolgozásukhoz. Az egészséges emberek számára az eritrit önmagában nem okozhat panaszokat, ám gyümölcsökkel együtt fogyasztva gátolhatja a fruktóz vékonybélben történő felszívódását, ezzel görcsöket, puffadást előidézve. Ha a háztartásunkban sok gyümölcs fogy, érdemes az eritrit használatát kerülni és másik édesítőszerre, például xilitre váltani.

Eritrit hol kapható és mennyibe kerül az eritrit?

Végezetül nézzük, milyen termék az eritrit ár szempontjából, azaz mennyi az eritrit ára a boltokban, webshopokban! A különféle természetes édesítőszerek közös tulajdonsága, hogy habár egészségesebbek és diétásabbak a cukorfogyasztásnál, az előállítási költségük és az áruk is magasabb. Joggal merülhet fel bennünk, hogy mennyi az eritrit ára a kristálycukoréhoz képest?

  • kristálycukor ár: 1 kg kristálycukor ára 200 Ft körül mozog
  • eritrit ár: 1 kg eritrit ár 1500 Ft körül mozog
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem