29 °C Budapest

Mi a xilit és a xilit mennyi cukornak felel meg? Xilit vagy eritrit: melyik a jobb?

2021. február 21. 19:04

Napjainkban nem csak divat, hanem alapelvárás, hogy egy étel – legyen szó akár egy süteményről – ne csak finom, hanem egészséges is legyen, éppen ezért töretlen a különböző édesítőszerek népszerűsége. Na de tényleg egészségesek ezek az édesítőszerek? Mi a helyzet a kalóriatartalmukkal? Xilit, eritrit, stevia: mi közöttük a különbség és hogyan hasznosíthatóak ezek az édesítőszerek a hétköznapokban? Fogyaszthatják őket cukorbetegek, beilleszthetőek különféle diétákba? Járjunk utána, mi az a xilit, mi a xilit jelentése, a xilit mennyi cukornak felel meg és miben más a xilit, mint az eritrit!

Cikkünkben a xilit használatával kapcsolatosan világosítjuk fel olvasóinkat: eláruljuk, pontosan mi az a xilit, cukor helyett mennyi xilit használatát írják elő, illetve eritrit vagy xilit alkalmazásával járunk jobban? Azt is leírjuk, milyen élelmiszer a xilit ár szempontjából és miért nem ehetik meg a kutyák. Kinek ajánlott a xilit fogyasztása, hogyan hat a xilit az emésztésre, mik a xilit fogyasztás előnyei és a xilit fogyasztás hátrányai? Kiknek nem ajánlott a xilit használata cukor helyett?

Mi az a xilit? Mi a xilit jelentése?

A xilit, ismertebb nevén nyírfacukor egy természetes, növényi eredetű, cukormentes édesítőszer, ami évről évre népszerűbb a magyar háztartásokban, mivel hasonló módon használható, mint a kristálycukor, azonban a dietetikusok szerint sokkal egészségesebb. Ezt az anyagot régen a nyírfák rostjából, a xiliánból állították elő (innen ered a „xilit” elnevezés is), ám azóta a kutatók felfedezték, hogy sokkal egyszerűbben is hozzá lehet jutni ehhez az édesítőszerhez, többnyire kukoricarostból, ám a mandulahéjban is fellelhető.

Mik a xilit fogyasztás előnyei?

Gyakran hallhatjuk, hogy a xilit fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre – de vajon tényleg így van? Nézzük, mi a xilit előnye, miért jó a xilit! Nos, a xilit glikémiás indexe 7-es, ami azt jelenti, hogy egy, a cukornál jóval lassabban felszívódó szénhidrátról van szó, így szinte bármilyen diétába beilleszthetjük. A legtöbb különleges cukortól (pl. juharszirup, méz, kókuszvirágcukor) vagy édesítőszertől (pl. stevia, eritrit) eltérően a xilitnek kóstolásra nincs mellékíze, csupán egyféle kellemesen bizsergető, hűvös érzetet vált ki – ez a süteményekben, ételekben viszont már nem érzékelhető.

A xilit eredete: több mint 100 éve találták fel ezt az édesítőszert

Magát a xilitet, mint anyagot Hermann Emil Fischer fedezte fel, már több, mint 100 éve. A xilit gyártása és terjesztése a második világháború idején kezdődött, a Finn Cukorvállalat fejlesztéseinek köszönhetően. Érdekesség, hogy a xilit létezését már Napóleon korában is ismerték, amikor a háborús időkben a nyírfák nedvének lecsapolásával próbáltak édes anyagokhoz jutni – azonban, mivel a répacukor előállítása egyszerűbb és olcsóbb is volt, hamarosan az vált az elterjedtebb édesítővé.

Hogyan hat a xilit az egészségre?

Így, hogy tudjuk, mi a xilit jelentése és milyen édesítőszer a xilit, nézzük, mik a xilit jótékony hatásai az egészségre, azaz miért előnyös a xilit fogyasztása cukor helyett! A xilit számos kedvező egészségügyi hatással bír, amelyek dióhéjban a következők:

 • a xilit glikémiás indexe alacsony, így a legtöbb cukorkorlátozó- és szénhidrátdiéta engedélyezi a fogyasztását sima kristálycukor és különféle édesítő szirupok (pl. kukoricaszirup) helyett;
 • a xilit segíti az emésztést és megoldja a székrekedés okozta kellemetlenségeket (az arra hajlamos személyeknél viszont könnyen hasmenést okozhat a xilit fogyasztása);
 • nincs szükség inzulinra a xilit lebontásához, vagyis a nyírfacukor cukorbetegeknek is ajánlott édesítőszer;
 • a xilit normalizálja a vércukorszintet;
 • a xilit kalória- és szénhidráttartalma alacsonyabb a répacukorénál;
 • jótékony hatás a fogakra: a xilit megakadályozza a fogszuvasodást és lebontja a fogköveket;
 • a xilit antibakteriális hatású;
 • a xilit sikeresen alkalmazható Candida-gombák ellen (Candida-diéta);
 • a xilit segíti a B-vitaminok és a kalcium felszívódását;
 • a xilit lúgos kémhatású, így méregtelenítő kúrák esetében is használható.

A xilit kritikája: kinek nem javallott a xilit fogyasztása?

Így, hogy tudjuk, mi a xilit, és hogy melyek a xilit jótékony hatásai, érdemes annak is utánajárnunk, milyen érvek szólnak a xilit fogyasztása ellen! Milyen esetekben jelentkezhetnek a xilit káros hatásai, mik lehetnek a xilit mellékhatásai, a xilit fogyasztása kinek nem ajánlott? Nos, ahogy a fentiekben részletesen kifejtettük, a xilit alapvetően egy egészséges termék, egy ártalmatlan édesítőszer, azonban a xilit nagyobb dózisú fogyasztása – főleg, ha nincs hozzászokva a szervezetünk – hasmenést okozhat.

Ritka esetekben a túlzott xilit fogyasztás hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint) okozhat és károsíthatja a májat is, éppen ezért azoknak, akiknek valamilyen ismert emésztőszervi betegségük van, mindenképpen célszerű kikérniük kezelőorvosuk vagy egy dietetikus tanácsát a xilit fogyasztásával kapcsolatban. Nem javallott a xilit fogyasztása azoknak sem, akik irritábilis bél szindrómában szenvednek, vagy akiknél nem problémamentes a fruktóz felszívódása (például a FODMAP-diéta sem támogatja sem a cukrok, sem a legtöbb édesítőszer fogyasztását).

Az egészséges felnőtt emberek esetében a xilit fogyasztása nem okoz gondot, és nyugodtan fogyasztható a xilit inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén is. Most pedig nézzük, hogyan történik a xilit adagolása, azaz cukor helyett mennyi xilit használatát ajánlják a dietetikusok (pl. 10 dkg cukor mennyi xilit használatával helyettesíthető), avagy a xilit mennyi cukornak felel meg!

A xilit adagolása: a xilit mennyi cukornak felel meg?

A xilit a sima répacukorral teljesen azonos mennyiségben alkalmazható, kivéve, ha valamilyen desszerthez karamellizálni szeretnénk, ugyanis az édesítőszerek arra nem alkalmasak. Xilit nem használható továbbá kelttésztákhoz sem, mert nem lép reakcióba az élesztőgombákkal (sokak számára ismerős lehet a „tejben felfuttatás” kifejezés, ami annyit tesz, hogy egy kis langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd várunk, hogy beinduljanak a folyamatok – erre a xilit nem képes).

 • Például, ha egy süteményt a recept 10 dkg kristálycukorral ír, 10 dkg cukor mennyi xilit? A válasz szintén 10 dkg xilit, ugyanis attól, hogy ez egy édesítőszer, ízre és állagra is teljesen ugyanazt a hatást kapjuk, mint a cukornál.

Cukor helyett xilit használható kevert süteményekhez, krémekhez és musse-okhoz, különféle gyümölcsös vagy túrós töltelékekhez is. A xilit mindemellett használható lekvárokhoz és befőttekhez is, hiszen ugyanúgy tartósít, mint a cukor, sőt, még inkább segít megőrizni a gyümölcsök természetes zamatát, aromáját. Ha ránk tör a cukor utáni vágy, érdemes meginnunk egy teát egy kevés nyírfacukor használatával, hogy helyre billentse egyensúlyunk.

Xilit kalória tartalom: mennyi a xilit kalóriatartalma?

A xilit kalóriatartalma 40%-kal kevesebb, mint a kristálycukoré, szénhidráttartalma pedig 25%-kal alacsonyabb: 100g xilitben 240 kcal található.

A xilit fogyasztása diéta idején

A xilit alacsony glikémiás indexének köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet, lassan szívódik fel és fokozza a jóllakottság érzetét, ennek köszönhetően a xilit rendszeres használatával meggátolhatjuk a túlevést és megfékezhetjük az elhízást. A legtöbb elhízást okozó esetnél az egyik legnagyobb probléma a cukorfüggőség, amit a nyírfacukor használatával szintén legyőzhetünk, mert csökkenti a cukor utáni vágyódást. A xilit lúgosít, így a Candida-diétában is megállja a helyét.

Fontosnak tartjuk kiemelni mindemellett azt is, hogy attól, hogy cukor helyett xilit kerül a süteményekbe és más édességekbe, még nem fogunk lefogyni. Ahhoz, hogy testsúlyunkat az ideális szinten tartsuk, és hogy megelőzzük az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulását, kerülnünk kell a cukor mellett az olyan gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint a fehérliszt, illetve le kell mondanunk az ultrafeldolgozott élelmiszerekről és a mértéktelen alkoholfogyasztásról, helyettük a kiegyensúlyozott, rostgazdag táplálkozás alapelveit kell követnünk és ügyelnünk kell a rendszeres és kielégítő testmozgásra is.

Xilit vagy eritrit: mi a különbség a xilit és az eritrit között?

A cukorhelyettesítőkkel kapcsolatban sokakban felmerülhet a kérdés, miszerint eritrit vagy xilit édesítőszer fogyasztásával járunk-e jobban – melyik az egészségesebb, miben különbözik egymástól az eritrit és a xilit? Nos, a xilit és az eritrit is természetes, növényalapú édesítőszerek, ám mindkét anyagnak megvan a maga rajongótábora. Míg a xilit nyírfarostból vagy kukoricából készül, addig az eritrit előállítása cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével történik, amelyet többször kezelnek, végül kristályosítanak.

Fogyasztóként nem sok különbséget érzékelhetünk az eritrit és a xilit között, szinte lehetetlen megmondani, hogy eritrit vagy xilit került-e például egy süteménybe, üdítőitalba. Az eritrit íze hasonlóan hűs, mint a xilité, ám ebből az édesítőszerből, ha ugyanazt az édes hatást akarjuk elérni, többet kell használnunk, ugyanis csak 60-80%-át képes biztosítani a xilit vagy a cukor erejének. Más cukoralkoholoktól eltérően az eritrit a vékonybélben szívódik fel, a feszívódás gyorsasága miatt (egészséges emésztőrendszeri működés esetén) pedig nincs puffasztó hatása.

Mivel az eritrit 90%-a változatlan formában távozik a szervezetünkből, ráadásul 24 órán belül, így nagyon alacsony az energiatartalma (100 g eritrit mindössze 20 kcal, ebből 1 g szénhidrát). Az eritrit bármilyen diétába beilleszthető, fogyaszthatják a cukorbetegek és nem roncsolja a fogakat sem. Hogy az eritrit vagy xilit használatát részesítjük előnyben, csak rajtunk múlik: el szeretnénk érni a tökéletes cukor-élményt viszonylag diétásan, vagy szinte minden kalóriát száműznénk, amit csak lehetséges?

Xilit vásárlás: milyen termék a xilit ár szempontjából?

A xilit ma már elterjedt termék, amelyet bármelyik nagyáruház vagy vegyesbolt polcain fellelhetünk, ám számítsunk rá, hogy drágább lesz, mint a sima kristálycukor, hiszen a xilit előállítási költsége is magasabb. Érdemes lehet az internetről megrendelni, hátha sikerül kifognunk egy jó akciót. Nézzük, mennyibe kerül a xilit, milyen xilit árak jellemzik a piacot!

 • Xilit ár: 1000g nyírfacukor ára kb. 1800-2800 Ft között mozog

Kutyáknak xilitet adni tilos!

Fontos kihangsúlyoznunk, hogy a xilit használatával készült ételek, vagy maga a nyírfacukor állatoknak – kifejezetten a kutyáknak - nem adható, hiszen náluk már egy kevés xilit elfogyasztása is veszélyes rosszullétet okozhat! Amellett, hogy a xilit kutya, macska és más háziállatok számára sem adható, arról se feledkezzünk meg, hogy a sima cukor vagy a csokoládé is képesek ártani az állatok egészségének, ezért mindenképpen kerüljük el, hogy házi kedvenceink beleegyenek édes nassolnivalóinkba!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem