25 °C Budapest
Müller Cecília: a 3. hullám elkezdődött, súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon

Müller Cecília: a 3. hullám elkezdődött, súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon

2021. február 18. 11:55

Súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon, egyre több embert ápolnak a hazai kórházakban, és nő a lélegeztetőgépen lévők száma is - mondta el az operatív törzs február 18-án tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos.

Számos járványügyi mutatóban hanyatló tendenciát látunk, ez az elmúlt napon még inkább látszik, hiszen 2853 főre ugrott az új fertőzöttek száma, "ez az adat mindenképpen figyelemre méltó", a környező országokban is emelkedik az új fertőzések száma

fogalmazott az országos tisztifőorvos. Szerinte ugyancsak figyelemre méltó, hogy 104 beteget elveszítettünk. Mint azt Müller Cecília hozzátette, "igaz csak 3%-uk volt olyan,a kik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek." Müller Cecília azt is hozzátette, hogy növekszik mind a kórházban, mind a lélegeztetőgépen ápoltak száma.

Én úgy vélem, hogy a harmadik hullám elkezdődött

- összegezte Müller Cecília. Megjegyezte, hogy az ősszel elindult második hullám nem csengett le, elkezdett stagnálni 7-10 napig a fertőzések száma, és ezután az utóbbi napokben megint emelkedni kezdett.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi szennyvíz mintákból eddig melyik koronavírus-mutáció örökítő anyagát tudták kimutatni, Müller úgy válaszolt, hogy Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen.

Müller szerint mindezt figyelembe véve nagyon fontos az oltási program következetes és folyamatos végrehajtása. Kiemelte, a járvány ellen csak kétféle védettség lehetséges, egyrészt a betegségen átesés, másrészt a védőoltás. Előbbi kapcsán leszögezte, betegség esetén sok embernél csak enyhe védettség alakul ki, szemben a vakcinával.

Müller emlékeztetett arra is, hogy már 5 féle vakcina érhető el Magyarországon. Jelezte, hogy a kínai Sinopharm vakcina kapcsán a dokumentáció egy részét már korábban megkapták, és tegnap az 550 ezer adagos szállítmánnyal együtt megkapták a teljes dokumentációt. Mint mondta,

a kínai vakcina olyan, mint egy influenza elleni védőoltás, tehát elölt vírust tartalmaz, és könnyebb a logisztikája is, mert nem kell mélyhűtőben tárolni, szállítani.

Müller kiemlete, hogy nagyon fontos, hogy azokat védjük meg, akik a legnagyobb kockázattal néznek szembe, ha elkapnák a betegséget, ezért határozták meg az adott módon az oltási programot is, mert életet már nem tudnak visszahozni. A tisztifőorvos megjegyezte, hogy a háziorvosok ismerik a legjobban a saját pácienseiket és el tudják dönteni a 18-59 éves korosztálybeli embereknél, hogy kinek mikor melyik vakcinát tudják felajánlani a behíváskor. A legesendőbbeket életkortól függetlenül olthatják, ők ismerik az anamnézisét - szögezte le Müller Cecília.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha súlyos oltási reakciót tapasztal valaki az első oltást követően, például anafilaxiás reakció lép fel, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, akkor a második adag valóban nem beadható

- hívta fel a figyelmet egy kérdésre reagálva a tisztifőorvos.

Mint mondta, vannak a védőoltások beadásával járó jellemzően enyhe helyi reakciók, mint a kis fájdalom, előfordulhat duzzanat, bőrpír, izomfájdalom. Ezeket le is írja a vakcina ismertetője, így "aki enyhe tüneteket tapasztal, nem kell jelentenie." Elsősorban azokat a reakciókat szükséges jelenteni, amelyek erőteljesebbek, mert ezek rendkívül fontos információk, mert el kell tudni dönteni, hogy csak az adott gyártási tételnél, vagy a gyártó összes vakcinája esetén tapasztalnak ilyen reakciókat.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a tájékoztató elején jelezte az elmúlt 24 órában tett rendőrségi intézkedések számát, illetve kumulált összegét. Jelezte például, hogy Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében 6 hónapra bezárattak egy helyet, mert az egyik vendéglátó egységben 4 ember italozott, ellenük szabályséertési feljelentést is tettek. Azt is jelezte, hogy az elmúlt egy napban 331 személlyel szemben a kijárási korlártozások és közterületi szabályok miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02