7 °C Budapest

Müller Cecília: a 3. hullám elkezdődött, súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon

2021. február 18. 11:55

Súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon, egyre több embert ápolnak a hazai kórházakban, és nő a lélegeztetőgépen lévők száma is - mondta el az operatív törzs február 18-án tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos.

Számos járványügyi mutatóban hanyatló tendenciát látunk, ez az elmúlt napon még inkább látszik, hiszen 2853 főre ugrott az új fertőzöttek száma, "ez az adat mindenképpen figyelemre méltó", a környező országokban is emelkedik az új fertőzések száma

fogalmazott az országos tisztifőorvos. Szerinte ugyancsak figyelemre méltó, hogy 104 beteget elveszítettünk. Mint azt Müller Cecília hozzátette, "igaz csak 3%-uk volt olyan,a kik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek." Müller Cecília azt is hozzátette, hogy növekszik mind a kórházban, mind a lélegeztetőgépen ápoltak száma.

Én úgy vélem, hogy a harmadik hullám elkezdődött

- összegezte Müller Cecília. Megjegyezte, hogy az ősszel elindult második hullám nem csengett le, elkezdett stagnálni 7-10 napig a fertőzések száma, és ezután az utóbbi napokben megint emelkedni kezdett.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi szennyvíz mintákból eddig melyik koronavírus-mutáció örökítő anyagát tudták kimutatni, Müller úgy válaszolt, hogy Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen.

Müller szerint mindezt figyelembe véve nagyon fontos az oltási program következetes és folyamatos végrehajtása. Kiemelte, a járvány ellen csak kétféle védettség lehetséges, egyrészt a betegségen átesés, másrészt a védőoltás. Előbbi kapcsán leszögezte, betegség esetén sok embernél csak enyhe védettség alakul ki, szemben a vakcinával.

Müller emlékeztetett arra is, hogy már 5 féle vakcina érhető el Magyarországon. Jelezte, hogy a kínai Sinopharm vakcina kapcsán a dokumentáció egy részét már korábban megkapták, és tegnap az 550 ezer adagos szállítmánnyal együtt megkapták a teljes dokumentációt. Mint mondta,

a kínai vakcina olyan, mint egy influenza elleni védőoltás, tehát elölt vírust tartalmaz, és könnyebb a logisztikája is, mert nem kell mélyhűtőben tárolni, szállítani.

Müller kiemlete, hogy nagyon fontos, hogy azokat védjük meg, akik a legnagyobb kockázattal néznek szembe, ha elkapnák a betegséget, ezért határozták meg az adott módon az oltási programot is, mert életet már nem tudnak visszahozni. A tisztifőorvos megjegyezte, hogy a háziorvosok ismerik a legjobban a saját pácienseiket és el tudják dönteni a 18-59 éves korosztálybeli embereknél, hogy kinek mikor melyik vakcinát tudják felajánlani a behíváskor. A legesendőbbeket életkortól függetlenül olthatják, ők ismerik az anamnézisét - szögezte le Müller Cecília.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha súlyos oltási reakciót tapasztal valaki az első oltást követően, például anafilaxiás reakció lép fel, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, akkor a második adag valóban nem beadható

- hívta fel a figyelmet egy kérdésre reagálva a tisztifőorvos.

Mint mondta, vannak a védőoltások beadásával járó jellemzően enyhe helyi reakciók, mint a kis fájdalom, előfordulhat duzzanat, bőrpír, izomfájdalom. Ezeket le is írja a vakcina ismertetője, így "aki enyhe tüneteket tapasztal, nem kell jelentenie." Elsősorban azokat a reakciókat szükséges jelenteni, amelyek erőteljesebbek, mert ezek rendkívül fontos információk, mert el kell tudni dönteni, hogy csak az adott gyártási tételnél, vagy a gyártó összes vakcinája esetén tapasztalnak ilyen reakciókat.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a tájékoztató elején jelezte az elmúlt 24 órában tett rendőrségi intézkedések számát, illetve kumulált összegét. Jelezte például, hogy Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében 6 hónapra bezárattak egy helyet, mert az egyik vendéglátó egységben 4 ember italozott, ellenük szabályséertési feljelentést is tettek. Azt is jelezte, hogy az elmúlt egy napban 331 személlyel szemben a kijárási korlártozások és közterületi szabályok miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem