33 °C Budapest
Szavaztak a koronavírus-oltásról: ezekben a munkakörökben lehetne kötelező

Szavaztak a koronavírus-oltásról: ezekben a munkakörökben lehetne kötelező

2021. január 26. 11:33

Nincs jelenleg a koronavírus-vakcinánál fontosabb téma ezekben a hetekben, gyakorlatilag minden ekörül forog. És habár az oltóanyag elvileg választható, az oltás pedig önkéntes, mi mégis kíváncsiak voltunk arra, a magyarok ha tehetnék, kiknek tennék kötelezővé? A Pénzcentrum több mint 13 ezer fő bevonásával készült kutatásából kiderült, melyek a legkritikusabb munkakörök.

Az oltásnál és a különböző típusú vakcináknál egyetlen izgalmasabb közéleti kérdés sincs 2021. januárjában. Éppen ezért a Pénzcentrum legújabb kérdőíves felmérése is ezt a témát járta körül, melyet január 13. és 20. között több mint 13 ezren töltöttek ki. A kiértékelés első felében többek között arra voltunk kíváncsiak, vajon be fogják-e oltatni magukat koronavírus elleni vakcinával a magyarok, és melyik gyártó termékében bíznak a leginkább. 

A kérdőív második felében feltett kérdések már a tömeges oltások utáni életre vonatkoznak: azaz hogy fogunk, hogy kellene élnünk a poszt-kovid világban. Mert habár az oltakozás minden esetben önkéntes, senkit, még az egészségügyi dolgozókat sem fogják kötelezi, ennnek ellenére mi mégis rákérdeztünk, ha a kitöltőn múlna, lenne-e olyan munkakör, amit ezentúl csak beoltott személy láthatna el?

A válaszadók egy elég jelentős része, 58,55 százaléka gondolja úgy, hogy bizonyos munkakörökben szükséges lenne kötelezővé tenni az oltásokat annak érdekében, hogy az illető továbbra is elláthassa a feladatát, és nagyjából egyharmaduk (33,19%) vetette el ezt. 

Ha nemek szerint nézzük meg a válaszadókat, túl nagy különbség nem mutatkozik, ám életkor szerint már nagyon nagy az eltérés. Míg a fiatalok inkább elutasítják (50 százalékban), addig a legidősebb korosztály, a 64 év felettiek 67 százaléka értene egyet a kötelező vakcinával, és 8,9 százalékuk utasítja el egyértelműen. Jól látszik tehát, hogy a veszélyeztetett korosztály jobban fél, és sokkal inkább azt szeretné, ha azok a személyek, akikkel nap mint nap kapcsolatba kerülnek, biztosan nem adják tovább a fertőzést.

Ha a kitöltő legmagasabb iskolai végzettsége szerint választjuk szét a véleményeket, akkor azt látjuk, hogy nagyon megoszlanak, legnagyobb arányban ezt a felvetést a legalacsonyabb és a legmagasabb végzettséggel rendelkezők támogatják, 62,9, illetve 67,7 százalékban. Szakképző iskolától egyetemig pedig folyamatosan nő az arány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De kik is lennének ők?

A következő kérdésben, minél több szakmát, munkakört igyekeztünk felsorolni, hiszen kíváncsiak voltunk, kiket szeretnének beoltva látni. Itt több választ is meg lehetett jelölni, a válaszadók 88 százaléka az egészségügyi dolgozókat jelölte meg. Őket 72,4 százalékkal a közoktatási intézményekben dolgozók követték, majd az élelmiszerbolti dolgozók következtek 54 százalékkal. A további sorrend a következő:

 • szociális munkások: 52,2 %
 • a vendéglátásban dolgozók: 50.4%
 • gyógyszerészek 43%
 • élelmiszeripari dolgozók: 41,1%
 • rendőrök: 36,9%
 • fodrászok, kozmetikusok masszőrök: 34,7%
 • postások: 32 %
 • buszsofőrök, taxisofőrök: 31,6 %
 • ételfutárok, csomagszállítók: 30,4%
 • tűzoltók: 27,4%
 • turizmusban dolgozók: 26,4%
 • edzőtermi, uszodai dolgozók: 26,2%
 • katonák: 25,2%
 • jegyellenőrök, kalauzok: 23,9%
 • 250 főnél többet foglalkoztató vállalat: 22,7 %
 • banki ügyintézők: 21,5%
 • hivatali dolgozók: 19,6 %

Ezeken kívül még számos saját válasz is érkezett, sokan írták, hogy mindenkit beoltatnának, általánosan kötelező érvényűvé tennék az oltást, és meglehetősen sokan a politikusokat vennék előre, valamint a kormány tagjait.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?