30 °C Budapest
Szavaztak a koronavírus-oltásról: ezekben a munkakörökben lehetne kötelező

Szavaztak a koronavírus-oltásról: ezekben a munkakörökben lehetne kötelező

2021. január 26. 11:33

Nincs jelenleg a koronavírus-vakcinánál fontosabb téma ezekben a hetekben, gyakorlatilag minden ekörül forog. És habár az oltóanyag elvileg választható, az oltás pedig önkéntes, mi mégis kíváncsiak voltunk arra, a magyarok ha tehetnék, kiknek tennék kötelezővé? A Pénzcentrum több mint 13 ezer fő bevonásával készült kutatásából kiderült, melyek a legkritikusabb munkakörök.

Az oltásnál és a különböző típusú vakcináknál egyetlen izgalmasabb közéleti kérdés sincs 2021. januárjában. Éppen ezért a Pénzcentrum legújabb kérdőíves felmérése is ezt a témát járta körül, melyet január 13. és 20. között több mint 13 ezren töltöttek ki. A kiértékelés első felében többek között arra voltunk kíváncsiak, vajon be fogják-e oltatni magukat koronavírus elleni vakcinával a magyarok, és melyik gyártó termékében bíznak a leginkább. 

A kérdőív második felében feltett kérdések már a tömeges oltások utáni életre vonatkoznak: azaz hogy fogunk, hogy kellene élnünk a poszt-kovid világban. Mert habár az oltakozás minden esetben önkéntes, senkit, még az egészségügyi dolgozókat sem fogják kötelezi, ennnek ellenére mi mégis rákérdeztünk, ha a kitöltőn múlna, lenne-e olyan munkakör, amit ezentúl csak beoltott személy láthatna el?

A válaszadók egy elég jelentős része, 58,55 százaléka gondolja úgy, hogy bizonyos munkakörökben szükséges lenne kötelezővé tenni az oltásokat annak érdekében, hogy az illető továbbra is elláthassa a feladatát, és nagyjából egyharmaduk (33,19%) vetette el ezt. 

Ha nemek szerint nézzük meg a válaszadókat, túl nagy különbség nem mutatkozik, ám életkor szerint már nagyon nagy az eltérés. Míg a fiatalok inkább elutasítják (50 százalékban), addig a legidősebb korosztály, a 64 év felettiek 67 százaléka értene egyet a kötelező vakcinával, és 8,9 százalékuk utasítja el egyértelműen. Jól látszik tehát, hogy a veszélyeztetett korosztály jobban fél, és sokkal inkább azt szeretné, ha azok a személyek, akikkel nap mint nap kapcsolatba kerülnek, biztosan nem adják tovább a fertőzést.

Ha a kitöltő legmagasabb iskolai végzettsége szerint választjuk szét a véleményeket, akkor azt látjuk, hogy nagyon megoszlanak, legnagyobb arányban ezt a felvetést a legalacsonyabb és a legmagasabb végzettséggel rendelkezők támogatják, 62,9, illetve 67,7 százalékban. Szakképző iskolától egyetemig pedig folyamatosan nő az arány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De kik is lennének ők?

A következő kérdésben, minél több szakmát, munkakört igyekeztünk felsorolni, hiszen kíváncsiak voltunk, kiket szeretnének beoltva látni. Itt több választ is meg lehetett jelölni, a válaszadók 88 százaléka az egészségügyi dolgozókat jelölte meg. Őket 72,4 százalékkal a közoktatási intézményekben dolgozók követték, majd az élelmiszerbolti dolgozók következtek 54 százalékkal. A további sorrend a következő:

 • szociális munkások: 52,2 %
 • a vendéglátásban dolgozók: 50.4%
 • gyógyszerészek 43%
 • élelmiszeripari dolgozók: 41,1%
 • rendőrök: 36,9%
 • fodrászok, kozmetikusok masszőrök: 34,7%
 • postások: 32 %
 • buszsofőrök, taxisofőrök: 31,6 %
 • ételfutárok, csomagszállítók: 30,4%
 • tűzoltók: 27,4%
 • turizmusban dolgozók: 26,4%
 • edzőtermi, uszodai dolgozók: 26,2%
 • katonák: 25,2%
 • jegyellenőrök, kalauzok: 23,9%
 • 250 főnél többet foglalkoztató vállalat: 22,7 %
 • banki ügyintézők: 21,5%
 • hivatali dolgozók: 19,6 %

Ezeken kívül még számos saját válasz is érkezett, sokan írták, hogy mindenkit beoltatnának, általánosan kötelező érvényűvé tennék az oltást, és meglehetősen sokan a politikusokat vennék előre, valamint a kormány tagjait.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?