32 °C Budapest
Ez minden karácsonykor ott lapul az asztalon: súlyos betegséget okozhat, ha így készül el

Ez minden karácsonykor ott lapul az asztalon: súlyos betegséget okozhat, ha így készül el

2020. december 16. 14:06

Felmerülő kérdés idén - ahogy sok más helyen -, nem sodorjuk-e veszélybe szeretteinket otthon sütött mézeskaláccsal, puszedlivel, egyéb házi finomságainkkal? Összességében ha teljesen egészségesek vagyunk és vigyázunk a higiéniára, nem kell az ilyen ajándékok miatt aggódni, de azért érdemes beszélni a kérdésről és a szokott előírásokat észben tartani.

Az idei karácsony mindenképpen más lesz, mint a korábbiak. Nem tudjuk még, lesz-e könnyítés az ünnepekre, de az már biztos, hogy a legidősebb családtagjainkat idén nem tudjuk meglátogatni. Sokan, akik valamilyen úton mégis eljuttatnák az ajándékaikat azokhoz, akikhez közel állnak, kételyek merülnek fel, nem sodorja-e őket ezzel veszélybe. 

Az egyik ilyen ominózus pont az otthoni sütés.

Veszélyes-e most karácsonykor otthon készült sütit ajándékozni? A HuffPost próbálja megnyugtatni az aggódókat, a nekik nyilatkozó két szakértő szerint, ha odafigyelünk, nem lesz baj. Így ha teljesen egészségesek vagyunk, nem érezzük magunkat kicsit sem betegnek (nem köhögünk, nem tüsszögünk), rendesen, alaposan kezet mosunk előtte, tiszta eszközökkel és fertőtlenített felületen dolgozunk, akkor nyújthatjuk azt a mézeskalács-tésztát.

Kérdezzünk rá

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy bár alapvetően nem bizonyított, hogy a koronavírus ételeken át terjedne, kérdezzünk rá előtte a rokonoknál, és ha aggódnak, ne erőltessük ezt a fajta ajándékot. Emellett tényleg fontos hangsúlyozni, hogy ha nem vagyunk jól, akkor ezt idén engedjük el. Ha nem is magáról a süteményekről, de annak a csomagolásáról tényleg továbbadhatunk egy esetleges vírust.

Például ha a megajándékozott a szeméhez-arcához nyúlkál miután átvette, amit még mindig sokan akaratlanul megteszünk, bármennyire is tudjuk, hogy nem biztonságos.

A megszólaló szakértők szerint, ha bízhatunk benne, hogy a mástól kapott otthon sütött étel biztonságos, higiénikus körülmények között készült, nem kell aggódnunk. "Ha valakinél gyanús, hogy nem a megfelelő módon áll az ételek biztonságához, jobb, ha nem esszük meg, amit tőle kaptunk" - mondja Tamika D. Sims, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációjának vezető igazgatója.

Jessica Briggs, az UC San Francisco fertőző betegségekkel foglalkozó klinikai munkatársa hozzáteszi: ő minden barátját arra buzdítja, hogy legalább 20 másodpercig kezet, mielőtt megeszik, amit készített - hiszen minden evés előtt így érdemes. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikróval a vírus ellen?

A másik felmerülő kérdés, érdemes-e intenzíven mikrózni az ételeket azzal a céllal, hogy a hő elpusztítja a koronavírust. 

Noha ez elvileg technikailag nem lehetetlen, nem szükséges ezzel próbálkozni.

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) szerint nem kell újrahevíteni a kész ételeket, mivel kicsi az esélye, hogy azokon keresztül kapjuk el a kórt. Ugyan egy kutatás szerint körülbelül 71 fok fölött elvileg elpusztul a vírus, de ezt a tesztet elsősorban használati tárgyak kapcsán végezték el, ruhákkal, maszkokkal, kartonpapírral, stb. Ugyanakkor tudható, hogy a Covid érzékeny a hőre, tehát az ételek sütésekor vagy éppen azok felmelegítésekor elvileg el tudjuk azt pusztítani.

Összességében tehát kicsi az esélye, hogy a megevett sütiken keresztül fertőződjünk meg, maga a folyamat inkább a csomagoláson terjedő kórokozók miatt lehet veszélyes. Ezért ugyanarra érdemes figyelni, mint egyébként is: a rendszeres, alapos kézmosás, fertőtlenítés, higiéniai szabályok betartása. Ugyanis a vírus bizonyos felületeken akár 2-3 napig is életképes maradhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25