3 °C Budapest

Ez minden karácsonykor ott lapul az asztalon: súlyos betegséget okozhat, ha így készül el

2020. december 16. 14:06

Felmerülő kérdés idén - ahogy sok más helyen -, nem sodorjuk-e veszélybe szeretteinket otthon sütött mézeskaláccsal, puszedlivel, egyéb házi finomságainkkal? Összességében ha teljesen egészségesek vagyunk és vigyázunk a higiéniára, nem kell az ilyen ajándékok miatt aggódni, de azért érdemes beszélni a kérdésről és a szokott előírásokat észben tartani.

Az idei karácsony mindenképpen más lesz, mint a korábbiak. Nem tudjuk még, lesz-e könnyítés az ünnepekre, de az már biztos, hogy a legidősebb családtagjainkat idén nem tudjuk meglátogatni. Sokan, akik valamilyen úton mégis eljuttatnák az ajándékaikat azokhoz, akikhez közel állnak, kételyek merülnek fel, nem sodorja-e őket ezzel veszélybe. 

Az egyik ilyen ominózus pont az otthoni sütés.

Veszélyes-e most karácsonykor otthon készült sütit ajándékozni? A HuffPost próbálja megnyugtatni az aggódókat, a nekik nyilatkozó két szakértő szerint, ha odafigyelünk, nem lesz baj. Így ha teljesen egészségesek vagyunk, nem érezzük magunkat kicsit sem betegnek (nem köhögünk, nem tüsszögünk), rendesen, alaposan kezet mosunk előtte, tiszta eszközökkel és fertőtlenített felületen dolgozunk, akkor nyújthatjuk azt a mézeskalács-tésztát.

Kérdezzünk rá

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy bár alapvetően nem bizonyított, hogy a koronavírus ételeken át terjedne, kérdezzünk rá előtte a rokonoknál, és ha aggódnak, ne erőltessük ezt a fajta ajándékot. Emellett tényleg fontos hangsúlyozni, hogy ha nem vagyunk jól, akkor ezt idén engedjük el. Ha nem is magáról a süteményekről, de annak a csomagolásáról tényleg továbbadhatunk egy esetleges vírust.

Például ha a megajándékozott a szeméhez-arcához nyúlkál miután átvette, amit még mindig sokan akaratlanul megteszünk, bármennyire is tudjuk, hogy nem biztonságos.

A megszólaló szakértők szerint, ha bízhatunk benne, hogy a mástól kapott otthon sütött étel biztonságos, higiénikus körülmények között készült, nem kell aggódnunk. "Ha valakinél gyanús, hogy nem a megfelelő módon áll az ételek biztonságához, jobb, ha nem esszük meg, amit tőle kaptunk" - mondja Tamika D. Sims, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációjának vezető igazgatója.

Jessica Briggs, az UC San Francisco fertőző betegségekkel foglalkozó klinikai munkatársa hozzáteszi: ő minden barátját arra buzdítja, hogy legalább 20 másodpercig kezet, mielőtt megeszik, amit készített - hiszen minden evés előtt így érdemes. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mikróval a vírus ellen?

A másik felmerülő kérdés, érdemes-e intenzíven mikrózni az ételeket azzal a céllal, hogy a hő elpusztítja a koronavírust. 

Noha ez elvileg technikailag nem lehetetlen, nem szükséges ezzel próbálkozni.

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) szerint nem kell újrahevíteni a kész ételeket, mivel kicsi az esélye, hogy azokon keresztül kapjuk el a kórt. Ugyan egy kutatás szerint körülbelül 71 fok fölött elvileg elpusztul a vírus, de ezt a tesztet elsősorban használati tárgyak kapcsán végezték el, ruhákkal, maszkokkal, kartonpapírral, stb. Ugyanakkor tudható, hogy a Covid érzékeny a hőre, tehát az ételek sütésekor vagy éppen azok felmelegítésekor elvileg el tudjuk azt pusztítani.

Összességében tehát kicsi az esélye, hogy a megevett sütiken keresztül fertőződjünk meg, maga a folyamat inkább a csomagoláson terjedő kórokozók miatt lehet veszélyes. Ezért ugyanarra érdemes figyelni, mint egyébként is: a rendszeres, alapos kézmosás, fertőtlenítés, higiéniai szabályok betartása. Ugyanis a vírus bizonyos felületeken akár 2-3 napig is életképes maradhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem