20 °C Budapest

Nem lassít a koronavírus: romlik a helyzet Szlovéniában, Horvátországban

MTI
2020. november 18. 19:57

Nem lassul a fertőzés terjedése Szlovéniában és Horvátországban, utóbbiban ismét rekordot döntött a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napinak közel kétszeresével, 2013-mal 58 950-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1280-an vannak kórházban, közülük 209-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban szinte teljesen leállt az élet: minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Janez Jansa kormányfő kedden a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb szigorítás várhatóan ez év végéig érvényben marad, csak akkor enyhítenek, ha azt a járványhelyzet megengedi.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3251 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 90 715-öt. Az elmúlt napon 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1151-rre emelkedett. Kórházban 1878 beteget ápolnak, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban november 18-a a kormány döntése szerint idén először munkaszüneti nap. A jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok 29 évvel ezelőtt, a délszláv háborúban ezen a napon foglalták el a kelet-szlavóniai Vukovárt. A megemlékezésen minden évben több ezren vettek részt. Idén, bár engedélyezték a rendezvényt, amelyen a kormányfő és a házelnök is részt vesz, annak maximális létszámát ötszáz főben határozta meg a válságstáb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy Kelet-Szlavónia lehet az új járványgóc az országban, ezért arra kértek mindenkit, hogy otthon emlékezzen meg Vukovár ostromának áldozatairól.

A helyszínen tartózkodó tudósítók ugyanakkor arról számoltak be, hogy tízezren lehetnek azok, akik részt vesznek abban a menetben, amely a helyi kórháztól a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig vezet. Néhányan maszkot sem viselnek, és nem tartják be a biztonságos távolságot - közölték az újságírók.

Ivan Penava, Vukovár polgármestere, aki korábban azt mondta, hogy az országban nem tilos a gyülekezés, vagyis semmi sem szól a megemlékezés megtartása ellen, nemrég megfertőződött a vírussal, ezért nem vesz részt a rendezvényen, jelenleg karanténban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem