16 °C Budapest
Koronavírus-gyógyszerért rohanták meg a magyar patikákat: máris készlethiány van

Koronavírus-gyógyszerért rohanták meg a magyar patikákat: máris készlethiány van

2020. október 30. 13:58

Roham indult bodorrózsa kivonatot is tartalmazó koronavírus gyógyszer darabjaiért a magyar patikákban. Rengetegen keresik a polifenolokat tartalmazó sprayket. Van ahol már most készlethiány lépett fel, megint máshol fennakadások vannak a kiszolgálásában. A patikákban pedig folyamatosan cseng a telefon, egymást érik a foglalások a kisebb patikáktól, egészen a nagy láncokig.

A héten robbant a hír, hogy a CMC Déli Klinika kutatócsoportjának - Dr. Jankovics István virológus - vezetésével elvégzett hatékonysági és toxicitási vizsgálatai, valamint a nemzetközi kutatási eredmények alapján a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonatát is tartalmazó ViroStop szájspray és orrspray egy egyedülálló természetes gyógynövény kombinációt tartalmazó vírus és baktérium ellenes, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkező készítmény.

Az egyik összetevőben - a mediterrán bodorrózsában (Cistus creticus) - található speciális hatóanyag koncentrált formában tartalmaz úgynevezett polifenolokat, amelyek:

  • semlegesítik, elpusztítják az új koronavírust,
  • jelentős vírus és baktérium ellenes hatással rendelkeznek,
  • gátolják a vírusok felszínén lévő úgynevezett neuraminidáz enzimet és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni,
  • így megakadályozzák az influenza (egyéb vírusfertőzések) kialakulását,
  • szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tüneteit,
  • a magas koncentrációjú polifenol tartalomnak köszönhetően jelentős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk is van6 így támogatják a szervezet védekezőképességét és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét,
  • jelentősen növelik a ViroStop száj és orrspray egyéb természetes gyógynövény összetevőinek a hatékonyságát,
  • a toxicitási (biztonságossági) vizsgálatok alapján az alkalmazott higításban nem károsítja a nyálkahártya sejtek áteresztőképességét, anyagcseréjét és a sejtek szaporodását - az alkalmazása kapcsán eddig nem közöltek semmilyen káros mellékhatást, szövődményt.

A készítmény Magyarországon egyébként 2011 óta van forgalomban, bármelyik patikában megvásárolható gyógyszerről van szó. Igen ám, csakhogy most a friss hírek nyomán, az új koronavírus-járvány második hullámában gázolva korábban nem várt kereslet mutatkozhat a szer iránt. És mutatkozik is.

Megrohanták a magyarok a patikákat

Ahogy az várható volt, egy ekkora horderejű bejelentés után nem kellett sokat várni arra, hogy az emberek megrohamozzák a patikákat, illetve a különböző webshopokat.

10.28-án délutántól jelentősen megugrott a Virostop száj- és orrspray webáruházban történő rendelése. Jelenleg próbáljuk felderíteni, hogy valamelyik nagykereskedőnél van-e készleten, tudunk-e utánrendelni

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Gyurisné dr. Török Éva, a Kígyó Patika gyógyszertárvezetője. A forgalomnövekedés ráadásul már most úgy látszik, hogy állandósult. Az egyik legnagyobb magyarországi patikalánc, egy budapesti gyógyszertárjának alkalmazottja például azt mondta lapunknak,

tegnap délben körülbelül 80 szájsprayre es 45 orrsprayre volt foglalásunk, és folyton cseng a telefon, mindenki ezt keresi.

Az interneten böngészve, különböző patikák webshopjait megnézve ugyanez a kép rajzolódik ki. A Benu oldalán például ez a figyelmeztető üzenet jelenik meg a ViroStop száj-, és orrsprayknél:

A megnövekedett kereslet miatt az elérhető készletek korlátozott, a rendelések kiszolgálásában fennakadások lehetnek, szíves megértésüket kérjük.

Ugyancsak készlethiányos állapotról számol be az Mpatika webshopja is, mint ahogy a ViroStop szájprayről írják: "Árubeérkezés folyamatban, átmenetileg nem rendelhető! Kérjük látogass vissza később, a termék rövid időn belül (várhatóan 11.05. - 06.-tól) ismételten elérhetővé válik honlapunkon."

Mindezeken felül érdemes azt is megjegyezni, hogy több olyan webshopot is találtunk, ahol egyelőre legalábbis nincs figyelmeztetés azt illetően, hogy elfogyott volna a gyógyszer. 

  • A ViroStop szájspray egyébként 30 ml-es kiszerelésben kapható, az ára 2 600 - 3 100 forint között mozog az általunk megnézett helyeken.
  • Ezzel szemben a VirStop orrspray kiszerelése 20 ml, az ára 2 449 és 3 000 forint között mozgott, azokban a webshopokban, amiket a google, az első találati oldalon listázott.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05