12 °C Budapest

Milyen betegség a köszvény? A köszvény tünetei, a köszvény kezelése és a köszvény diéta

2020. október 12. 20:33

Mi az a köszvény, milyen betegség a köszvény? Mik a köszvény tünetei, hogyan működik a köszvény kezelése, van köszvény gyógyszer vény nélkül? Mi a köszvény diéta?

A különféle ízületi problémák nem mennek ritkaságszámba, főleg az életkor előrehaladtával. Tipikus ízületi betegségnek számít a köszvény, amely ma már egy könnyen diagnosztizálható, kezelhető és kordában tartható betegség. Cikkünkben bemutatjuk, milyen betegség a köszvény: mi az a köszvény, melyek a köszvény tünetei, mi a különbség a köszvényes roham és a krónikus köszvény között? Elmondjuk azt is, hogy a köszvény diagnosztizálása után hogyan zajlik a köszvény kezelése, kapható-e köszvény gyógyszer vény nélkül, és miért fontos a helyes köszvény diéta?

Mi a köszvény betegség?

A köszvény egy olyan betegség, ami gyulladásos ízületi rohamokat eredményez: a köszvény okozta ízületi fájdalmak rendszerint éjjel jelentkeznek, ekkor az ízületek begyulladnak, kipirosodnak, illetve megdagadnak. A betegséget a purin nevű szerves vegyület lebontásának túlterheltsége okozza: a szervezetben természetesen jelenlévő húgysavszint megemelkedik, a húgysav pedig rendellenes módon, kikristályosodott formában (urátok) lerakódik az ízületeben, ezáltal kiváltva a gyulladást, fájdalmat. A köszvényes rohamot a szervezet makrofágjai (nagy falósejtek) váltják ki, amelyek időnként megtámadják az állandóan jelenlévő kristályokat.

A köszvény hullámokban jelentkezik: egy-egy köszvényes roham 5-10 napig okoz problémát, majd egy időre elmúlik. A köszvény az egész ízületet érinti, beleértve az ízületi tokot, a porcot és a csontvégeket is. Ha a köszvényes rohamokat nem kezelik, hosszú távon krónikus köszvény alakul ki, ami köszvényes csomókhoz és az ízületek eltorzulásához vezet, emellett veseelégtelenséget is okozhat.

A köszvény előfordulása

A körvény jellemzően 40-50 éves korban, illetve afelett alakul ki. A köszvény gyakoribb a férfiaknál, ugyanis nekik eleve magasabb a húgysavszintjük. A menopauzán már átesett nők húgysavszintje a szervezetben megemelkedik, közel annyi lesz, mint a férfiaké, így egy bizonyos kor után a nők is hajlamosabbá válhatnak a köszvény kialakulására. A köszvény nagyobb valószínűséggel alakul ki nálunk is, ha a családban valakinek már volt (genetikai hajlam), illetve a rossz, egészségtelen életvitel is okozhatja.

A köszvény tünetei

A köszvény leggyakrabban a láb öregujj ízületében jelenik meg, emellett gyakori a térdeken és a bokákon (podagra) is. A köszvény emellett a test más ízületeiben is előfordul, például a kézfejen vagy a könyökön. A betegséget gyakran keverik a reumával, ami egy, az ízületeket és a szerveket érintő autoimmun betegség. A köszvény könnyebben felismerhető egyedi tüneteiről, a köszvényes rohamokról:

  • Ízületi fájdalom, gyulladás: a köszvényes roham a nagylábujjnál, alsó végtagoknál jelentkezik leggyakrabban, ami jellemzően 5-10 napig okoz problémát, majd elmúlik. Emellett tapasztalható kipirosodás, gyulladás, duzzanat és nyomásérzékenység.
  • Lelassult, nehézkes mozgás;
  • Láz;
  • Fejfájás;
  • Gyulladásos laborértékek (magas fehérvérsejtszám, vérsüllyedés, magas húgysavszint).

A köszvény okai

  • Húgysav-túltermelődés: a húgysav a purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok az egész szervezetünkben termelődnek, emellett táplálkozásunkkal is bevihetjük őket állati eredetű étele fogyasztása során (hús, agyvelő, belső szervek). A megemelkedett húgysavszint mellett a szervezet húgysavürítési rendellenességei is okozhatják a kristályosodást, illetve egyes ízületeinkben kedvezőek a köszvény számára a körülmények.
  • Genetika: a köszvény hajlama örökölhető. Nagyobb valószínűséggel vagyunk hajlamosak rá, ha a családban másnál már előfordult, ha férfiak, vagy idősebb korú nők vagyunk a menopauzán túl.
  • Életvitel: a köszvény kialakulásában szerepet játszik a nagymennyiségű, gyakori alkoholfogyasztás, az elhízás, a rossz táplálkozás (főleg a túlzásba vitt húsfogyasztás).
  • Hajlamosító betegségek: hipertónia, cukorbetegség, magas koleszterinszint.
  • Gyógyszerek: gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is megemelkedhet a húgysavszint (tiazid típusú diuretikumok, aszpirin).

A köszvény kezelése

Így, hogy tudjuk, mi a köszvény tünetei, mire kell odafigyelnünk, ha érzékeljük azokat magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz az első ízületi gyulladás észlelésénél. A köszvény kezelése a fájdalom csillapításán és a gyulladás megfékezésén alapszik, hosszabb távon pedig a cél a húgysavszint csökkentése és a következő rohamok megelőzése.

A köszvény tüneteit megszüntető gyógyszeres kezelés

  • Nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (pl. Indometacin)
  • Kolchicin: az őszi kikerics mérge, mint gyulladáscsökkentő szer
  • Hidrokortizon: gyulladáscsökkentő hormon, szteroid

A krónikus köszvény megszüntetése

  • Egészséges táplálkozás
  • Húgysav-kiválasztást elősegítő készítmények
  • Urikosztatikumok: húgysavképzés-gátlók

Kapható köszvény gyógyszer vény nélkül?

Nem kapható köszvény gyógyszer vény nélkül, ugyanis a hatóanyagok, amelyek a húgysav-kiválasztást és más folyamatainkat szabályozzák, nem szedhetőek a betegek saját felelősségére!

Köszvény diéta

A köszvény igazi ellenszere (természetesen az indokolt gyógyszeres kezelések mellett) az egészséges táplálkozás, az életmódváltás. A köszvény diéta alapszabályai a következők:

  • mérsékeljük a túlzott húsfogyasztást;
  • mérsékeljük az alkoholfogyasztást;
  • fogyasszunk minél több folyadékot, lehetőleg vizet;
  • vizsgáljuk meg az élelmiszerek purintartalmát, kerüljük a magas purintartalmú ételeket, mint például a disznóhús, a zsírosabb halak, szárnyasok húsa;
  • fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget.

A köszvény híres betegei

  • Sir Isaac Newton
  • Kolumbusz Kristóf
  • Nagy Szulejmán oszmán szultán
  • I. Mátyás magyar király (Mátyás, az igazságos)
  • VIII. Henrik angol király
  • Charles Darwin
  • II. Rákóczi Ferenc

Köszvény: mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fent leírt köszvény tüneteket tapasztaljuk magunkon (éjjel kialakuló ízületi gyulladás, ami tapintásra fáj), vagy már korábban is előfordultak köszvényes rohamok, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mielőtt kialakul az ízületi elváltozásokat okozó krónikus köszvény! Fontos kiemelnünk, hogy a köszvény ma már nem tartozik a súlyos, veszélyes betegségek közé, viszont, ha kezeletlenül hagyjuk a kórt, a köszvény jó eséllyel megkeserítheti a mindennapjainkat. A köszvényes rohamok esetében a köszvény megelőzése az egyik leghatékonyabb védekezési forma: tartsuk be a köszvény diéta szabályait, ügyeljünk arra, hogy ne hízzunk el és lehetőségeink szerint töltsünk időt testmozgással is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem