29 °C Budapest
Új változás a koronavírus-járvány miatt Magyarországon: így döntött a törzs

Új változás a koronavírus-járvány miatt Magyarországon: így döntött a törzs

2020. október 7. 15:31

Kedden 23 órától megváltoztak a belépés szabályai Magyarországról Romániába, 14 napos karantént írtak elő a belépőknek - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes ismertette: a rendelkezés nem vonatkozik a két ország között ingázókra, a nemzetközi teherforgalomban történő beutazásra és átutazásra, valamint a gazdasági célú beutazásra. Az új szabály nem vonatkozik azokra sem, akik csak 72 órát tartózkodnak Romániában és van egy, a belépést megelőző 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírustesztjük.

Hozzátette: a karantén feloldását az annak elrendelését követő tizedik napon lehet kezdeményezni, ennek feltétele a karantén nyolcadik napján elvégzett, negatív eredményű koronavírus-teszt, és az, hogy a karanténban lévő ne mutassa a koronavírus-fertőzés tüneteit.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy kedden 69 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések megszegése miatt.

Mint mondta, 28 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, a rendőrök 25 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak. Az üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 41 esetben intézkedtek a rendőrök, 36-an figyelmeztetést kaptak, egy embert helyszíni bírsággal sújtottak, néggyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 904 esetben intézkedett a rendőrség a jogszabályban meghatározott védelmi intézkedések megszegése miatt - közölte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy kedden az ország területén történő átutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt 45-ször intézkedtek a rendőrök. Emlékeztetett: a rendőrség a közterületi szolgálat során ellenőrzi a zenés-táncos rendezvények megtartására, valamint a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok betartását. Mint mondta, kedden a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartásával összefüggésben öt szabályszegést tapasztaltak.

Szólt arról is, hogy kedden 3023 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 350-et az ország területére belépőkkel szemben. Jelenleg 20 319-en vannak hatósági házi karanténban. A rendőrök kedden 8585 alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását, a karantén elektronikus ellenőrzéséhez kapcsolódó mobiltelefonos applikációra regisztráltak száma 1014.

Az alezredes a határforgalomról szólva közölte: a belépő teherforgalomban a röszkei autópálya-átkelőnél és Tompánál van három-három órás várakozás, a csanádpalotai autópálya-átkelőnél pedig kétórás várakozás. A személyforgalomban Záhonynál és Beregsuránynál kell két-két órát várakozniuk a Magyarországra belépni szándékozóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?