29 °C Budapest
Üzent az MNB a magyar biztosítóknak: ezt nem teszik zsebre a tulajdonosok

Üzent az MNB a magyar biztosítóknak: ezt nem teszik zsebre a tulajdonosok

2020. október 6. 13:30

Az MNB még tavasszal közölte, azt javasolja a biztosítóknak, halasszák el az idei évre tervezett osztalék-fizetéseket és jövőre is csak akkor kerüljön rá sor, ha a cég tőkefeltöltöttsége a kifizetések után is eléri a nemzetközi átlagot. Ezzel biztosítanák a szektor stabil pénzügyi helyzetét. A magyar ajánlás összecseng az európai hatóság javaslatával.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) új körlevélben erősítette meg tavasszal publikált elvárásait. Mint írják: a nemzetközi szervezetekkel összhangban idén továbbra sem javasolják a magyarországi biztosítóknak osztalék- és részvényvisszavásárlási kifizetések, illetve a változó javadalmazások teljesítését. A vírushelyzetből fakadó gazdasági kockázatok ugyanis továbbra is fennállnak. A jegybank igyekszik hangsúlyozni, hogy továbbra is óvatosságot vár el a szolgáltatóktól.

Új körlevelében ezért a jegybank javasolja, hogy a biztosítók halasszák el 2021-re az idei évre esetlegesen tervezett osztalék-, részvény-visszavásárlási-, illetve nagy összegű változó javadalmazási kifizetéseik teljesítését. Azt kérik: az ilyen kifizetésekre jövő évben is csak akkor kerüljön sor, ha az adott biztosító tőkefeltöltöttsége a kifizetés után is eléri vagy meghaladja a nemzetközi és hazai tőkemegfelelés szokásos átlagát. Ezek az értékek az elmúlt években egyébként a 205-243 százalékos sávban mozogtak. Hangsúlyozzák ugyanis:

Ez biztosítja továbbra is a biztosítók és a teljes szektor stabil pénzügyi helyzetét és növeli annak sokkellenálló képességét.

Mint emlékezetes, a biztosítói kifizetések korlátozása uniós szinten is megfogalmazódott idén tavasszal. Az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2020. április 2-án publikált hasonló elvárásaiban azt is jelezte: a jelenlegi megkötések csak akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak.

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) kiadott ajánlása a járvány okozta rendszerszintű pénzügyi válság kialakulásának kockázata miatt javasolta, hogy az érintett hatóságok legalább 2021. január 1-jéig kérjék fel a felügyeleti hatáskörükbe tartozó pénzügyi intézményeket, hogy tartózkodjanak az osztalékfizetéstől, a törzsrészvények visszavásárlásától, valamint a változó javadalmazás jelentős kockázatot vállaló személynek történő fizetésére irányuló kötelezettség létrehozásától. Ezek hatására ugyanis csökken a szavatolótőke mennyisége vagy minősége uniós csoportszinten, illetve egyéni szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?