28 °C Budapest
Topszakik tértek haza Magyarországra: most érdemes igazán lakást, házat felújítani

Topszakik tértek haza Magyarországra: most érdemes igazán lakást, házat felújítani

2020. szeptember 17. 14:26

A KSH adatai szerint az újépítésű lakások építése bedőlt 2020 első felében, más forgalmi adatok szerint azonban az ingatlanfelújítások felpörögtek, melyekhez nagyban hozzájárult a kijárási korlátozások ideje alatt hazatérő külföldi szakképzett munkavállalók tömege. 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint jelentős mértékben visszaesett az építendő lakások száma 2020 első félévében, a kiadott építési engedélyek és bejelentések száma ugyanis 32 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ráadásul ez a tendencia nem csak egy-egy régióban volt megfigyelhető, hanem országos szinten minden településkategóriában is. 2019 I. félévéhez képest Budapesten 21, a megyei jogú városokban 51, az egyéb városokban 34, a községekben 25 százalékkal esett vissza a kiadott engedélyek és az egyszerű bejelentések száma.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Fokozódott az otthon fontossága

Az újHÁZ Centrum forgalmi adataiból ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy az építőanyag-kereskedelmet termékkörönként eltérő mértékben érintette a járvány, a beruházási kedv visszaesésének hatásai azonban meglátásuk szerint csupán később fognak megmutatkozni. Ezzel egyidőben azonban az ingatlanfelújítások élénkülni látszanak. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat forgalma az előző év első félévéhez képest számottevően nem változott, országos átlagot nézve 3,4 százalékkal bővült. Ebben nagy szerepet játszott a bezárásoktól való félelem miatt tapasztalt úgynevezett pánikvásárlás is a kivitelezők részéről - írja közleményében a vállalat.

Jelentős változás figyelhető meg azonban a megvásárolt építőanyagok forgalmában. Drasztikusan, több mint 60 százalékkal visszaesett a felülvilágító kupolák, valamint a gépészeti és tűzvédelmi szigetelőanyagok iránti kereslet és a speciális habarcsokból is jóval kevesebbet értékesítettek az előző év azonos időszakához képest. Kiemelkedően megnőtt az érdeklődés azonban az árnyékolástechnikai elemek, a barkácseszközök és a hidegburkolati kiegészítők iránt. A beruházások befejező fázisához és a felújításokhoz szükséges anyagok tekintetében szintén nagymértékű növekedés volt tapasztalható. Csökkenés a falazóelemeknél volt látható, ami jól mutatja a beruházási kedv visszaesését az általánosan tapasztalható gazdasági bizonytalanság miatt.

Átmeneti enyhülés a munkaerőhiányban

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a felújítások növekedésében szerepet játszhatott az is, hogy jelentős számú szakember jött haza a korlátozások ideje alatt külföldről, és ideiglenesen a magyar piacon vállalt kivitelezési munkákat. Mindezt pedig fokozta, hogy az itthon dolgozó szakemberek kapacitásai is felszabadultak a kevesebb megbízás miatt. Úgy vélik, a koronavírus pozitív hozadékának tűnik, hogy a legfrissebb kutatások szerint pillanatnyilag csökkent a szakemberhiány az építőiparban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt támasztja alá a Mapei által készített felmérés, melyből kiderül, hogy míg a koronavírus világjárványt megelőzően átlagosan 135 napot kellett várni egy szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig, addig most ez az időintervallum átlagosan 119 napra csökkent. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői szerint azonban ez nem egy fenntartható tendencia, a járványügyi helyzet enyhülésével párhuzamosan ugyanis ezeknek a munkavállalóknak a túlnyomó része már visszatért külföldre, vagy a közeljövőben meg fogja ezt tenni. Mindemellett várhatóan fokozódni fog a beruházási kedv is, így a munkaerőhiány a koronavírus előtti szintre állhat vissza hamarosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?