13 °C Budapest

Most tényleg berobbant a járvány a régióban: meredeken emelkednek a fertőzöttségi mutatók

MTI
2020. szeptember 9. 19:02

Romániában ismét több mint ötven koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok szerdán, ezzel meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma. Közben rekordmagas a napi új fertőzöttet találtak Csehországban. Szlovéniában is rekordot döntött, Horvátországban pedig ismét meghaladta a háromszázat az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. És változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára is több mint 2500 új megbetegedést regisztráltak, velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 143 ezret, és jelenleg több mint 75 ezren betegek az országban.

Románia

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai összesítésében szereplő 51 haláleset csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban lakosságarányosan továbbra is Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta. Az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 31 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak.

Az utóbbi 24 órában újabb 1271 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami nyolc százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál, de nem lóg ki a sorból. Az országban immár több mint egy hónapja egyenletesnek mondható a járvány terjedési üteme, a napi fertőzések átlaga pedig 1200 körül mozog a tesztek számának függvényében. Az országban több mint 98 ezer fertőzést regisztráltak a járvány kezdete óta, közülük 41 ezret gyógyultnak nyilvánítottak. Az ismert aktív esetek közül 7137 beteget kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma pedig egy hete folyamatosan - de nem számottevően - csökken: jelenleg 459-en szorulnak intenzív kezelésre.

Csehország

Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 366-al több az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál. Adam Vojtech egészségügyi miniszter azonnal reagált a járványhelyzet rosszabbodására, és közölte: csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező lesz a maszkok viselete. Eddig maszkot csak a közösségi közlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a hivatalokban kellett viselni. A miniszter szerint nem kizárt további óvintézkedések elfogadása sem.

Rekordmagas az aktív igazolt fertőzöttek száma is: a minisztérium 9272 fertőzöttet mutatott ki. A kórházakban jelenleg már 234 személyt kezelnek Covid-19-betegséggel, akik közül 62 személy lélegeztetőgépen van. Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg. Az elhunytak száma 441. Március elsejétől, amikor az első fertőzöttet regisztrálták, a mai napig 29 877 ember fertőződött meg, közülük több mint 20 ezren már meggyógyultak.

A napi esetek száma szeptember elseje óta gyorsan emelkedik, gyorsabban, mint tavasszal. A CTK hírügynökség szerint az Európai Unióban jelenleg csak Spanyolországban, Franciaországban, Horvátországban, Romániában és Máltán rosszabb a helyzet, mint Csehországban. Az összes szomszédos országban jobb a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prágai irodája keddi nyilatkozatában nyugtalanítónak nevezte a helyzet alakulását. Andrej Babis kormányfő a WHO nyilatkozatát élesen bírálta és visszautasította. A koronavírus-járvány alakulása lesz az egyik legfőbb témája az úgynevezett slavkovi hármas, tehát a cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő szerda délutáni bécsi találkozójának. A slavkovi hármast 2015-ben alakították meg a három ország szorosabb együttműködése céljából.

Szlovénia

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 79-cel 3312-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn még 45 új esetről számoltak be. Az eddigi legtöbb fertőzést, 61-et a járvány kezdetén, március 26-án regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 33-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 519.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a 14 nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe.

Horvátország

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 341-gyel nőtt, és elérte a 12 626-ot az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Kedden még 204 esetről számoltak be, az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat. Kedden három új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 206-ra nőtt. A betegek közül 299-en vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2587, és 8688-an vannak hatósági karanténban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a napi új esetek számánál sokkal fontosabb, hogy hányan kerülnek kórházba, illetve hogy van-e szükségük lélegeztetőgépre. Jelenleg 24-en vannak intenzív osztályon, kettővel többen, mint egy nappal korábban, és ez nem jó - mondta, majd hozzátette: azok, akik lélegeztetőgépre vannak kapcsolva, nem biztos, hogy fel is épülnek.

Horvátország a negyedik az Európai Unió tagországai között, ahol százezer főre vetítve a legmagasabb a halálozási arány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzéséből kiderült, hogy Romániában a legmagasabb, 3,2 a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta, ezt követi Bulgária (1,6), Spanyolország (1,4) és Horvátország (0,7). Beros szerint mindenki maga tehet a legtöbbet a járvány megfékezéséért. "Ismerjük a módját annak, hogyan tudunk, azaz hogyan kell küzdenünk a járvány ellen, és ezt tiszteletben kell tartani" - húzta alá.

Ukrajna

Az elmúlt napon 2551 új esettel 143 030-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 45 újabb halálos áldozattal 2 979-re emelkedett, miközben eddig 64 703-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1157-en. Jelenleg 75 348 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1349-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 57-et pedig egy napja, hétfőn.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 310-et megint az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 291-et a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a harmadik helyre pedig e tekintetben 244 új esettel a nyugati országrészben lévő Ternopil megye került. Kijevben eddig 15 821 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig négy újabb áldozattal 250-re nőtt. Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az azonosított betegek száma elérte a 16 269-et, az elhunytaké kettővel 454-re emelkedett.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 8277, közülük eddig 276-an haltak bele a betegségbe, és 3571-en győzték le a kórt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 389 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 135 kapta el a vírust, közülük már több mint 12 300-an fertőződtek meg.

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint előző napon rekordszámú, 68 új megbetegedést jegyeztek fel alkalmazottaik körében. A hadseregben jelenleg 650-en betegek, 1389-en gyógyultak meg a járvány kitörése óta, és eddig hat haláleset történt.
Ukrajnában a járvány kezdete óta mostanáig csaknem 1,752 millió PCR-tesztet végeztek el az országban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem