12 °C Budapest
Top 10 menedékhely 2020-ban: ide menekültek a magyarok a járvány elől

Top 10 menedékhely 2020-ban: ide menekültek a magyarok a járvány elől

2020. szeptember 8. 16:50

Egyik pillanatról a másikra omlott összea turizmus: nem csak a külföldi, de a belföldi utazások nagy része is megszűnt a tavaszi korlátozások alkalmával. A legfrissebb adatok szerint azonban összeszedte magát a szektor, és még reménykedhetnek egy közepes évben - legalábbis vidéken. A főváros azonban még nem tért magához a sokkból: nagyon hiányoznak a külföldi vendégek, nélkülük nehéz lesz a túlélés.

A koronavírus-járvány nyomában járó visszaesés sok ágazatot viselt meg, de legelsőként a turizmus omlott össze, hiszen a tavaszi kijárási korlátozások elrendelésével egyidőben gyakorlatilag megszűnt nem csak a külföldi, de belföldi utazás is. A nyár enyhülést hozott, a magyarok ismét megindultak, de a tavalyi szintet azonban még nem sikerült elérni a nyár derekán. A hazai szálláshelyek forgalmának legfrissebb adatait közölte ma reggel a KSH - ebből kiderül többek között az is, hogy 2020. júliusban a hazai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Ahogy a fenti grafikán is jól látszik bezuhant a turizmus egyik pillanatról a másikra, és sok év után a belföldivendég-éjszakák megelőzték a külföldieket, azaz bőven több a hazai vendég, mint a külföldi. Az adatokat júliusig dolgozta fel a statisztikai hivatal, az előzetes becslések szerint az augusztusi számok ennél is kedvezőbben lesznek, sokan már rekordszámokat emlegettek.

A nagy vesztes

Budapest számít azonban az igazán nagy vesztesnek, már ami a turizmust illeti: 2019. júliusában 913 ezer vendégéjszakát töltöttek el külföldi állampolgárok a magyar fővárosban, 2020. júniusában azonban már csak 107 ezret: ez 90 százalékos visszaesést jelent. De a magyarok sem siettek, hogy Budapesten töltsék el a szabadságukat: a tavaly júliusi 105 ezer vendégéjszaka alig több mint a felére, 59 ezerre esett vissza. Sok fővárosi szálloda érzékelve ezt a tendenciát, ki sem nyitott a koronavírus-járvány miatti bezárások után.

Honnan nem jöttek a külföldiek?

Egy évvel ezelőtt júliusban összesen 1,9 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak az országban, idén júliusban a negyedét, 478 ezret. Évről évre Németországban vagyunk a legnépszerűbbek: tavaly egy nyári hónap alatt 283 ezer vendégéjszakát töltöttek el a németek Magyarországon, idén már csak 127 ezret. És az látszik, hogy nem csak az európaiak mondtak le a távoli úti célokról, (kiajánló), de a tengeren túliak sem merészkedtek Európába: az ázsiai turisták tavaly júliusban 207 ezer, 2020. júliusában alig valamivel több, mint 10 ezret - ez óriási visszaesés.


Az Egyesült Államokból érkezők tavaly még 101 ezer éjszakát aludtak hazai szálláshelyeket, idén 1990-et. Megállapítható a statisztikák alapján, hogy ezen a nyáron, leginkább Németországból (127 ezer), Csehországból (59 ezer), Lengyelországból (59 ezer) és Szlovákiából (43 ezer) érkeztek a turisták hazánkba. Turisztikai régiónk küzül a külföldiek körében a Balaton és környéke toronymagasan vezet, őt Budapest és a Közép-Duna-vidék, majd Nyugat-Dunántúl követi.

Magyarok, Balaton, szálloda.

Idén júliusban összesen 785 421 magyar vendéget regisztráltak belföldi szálláshelyeken, kevesebbet, mint 2019. júliusában, akkor összesen 859 506-t. A szálláshely típusaként az alábbi módon oszlanak meg a számok:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Ahogy az ábrán is jól látszik minden szállástípus veszített vendéget, kivéve a panziók - ők valamivel több vendéget fogadtak, mint egy éve ilyenkor. Legnagyobb visszaesést a közösségi helyek szenvedték el: a vendégek száma 80 ezerről 37 ezerre esett vissza. (A közösségi szálláshely az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített szálláshelytípus, amelyben az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülnek, s ahol az e célra hasznosított szobák száma legalább három, az ágyak száma legalább tizenkettő.) Feltételezhetően a vírus miatt az emberek az ilyen típusú szállásokkal szemben sokkal bizalmatlnabbak, mint korábban voltak.

Hol nyaral a magyar?

Ha nyár, akkor Balaton - ha régió szerint vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a Balaton és környéke volt a legnépszerűbb idén is:

A vendégek tehát több mint egyharmada a magyar tenger partján nyaralt idén júliusban, de Észak-Alföld és Dél-Alföld is népszerű volt. Ezen a grafikonon ugyan nem látszik, de a statisztikai hivatal a Budapest-Közép-Duna-vidéken belül közli külön a főváros számait is: itt közel 59 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak (fele annyit, mint egy éve ilyenkor) - ez nagyjából annyi, mint Észak-Magyarország számainak felel meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 09:22