29 °C Budapest
Vádat emeltek a korrupt orvos ellen: kenőpénzért írt igazolásokat

Vádat emeltek a korrupt orvos ellen: kenőpénzért írt igazolásokat

2020. augusztus 11. 21:35

Egy Nyíregyháza közelében lévő településen dolgozó háziorvostól tavaly júniusban az egyik helyi lakos azt kérte, hogy két hétre visszamenőleg igazolja le keresőképtelenségét. Az orvos ezt 13 ezer forint kenőpénzért vállalta, ahogyan azt is, hogy a férfi jelen nem lévő két gyereke részére írjon fel gyógyszereket.

Az ügyészség közleménye szerint a páciens mindezt csak azért provokálta ki, hogy lebuktassa a szerinte korrupt háziorvost, és a valótlan igazolást igazából nem használta fel táppénz igénylésére és a recepteket sem váltotta ki.

Az ügyészség a beismerő vallomást tett háziorvost vesztegetés elfogadásával vádolja, a bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. De ha a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás tartását, az ügyészség szerint 1 év 5 hónap börtönbüntetésre kell ítélni, valamint el kell tiltani az orvosi foglalkozás és a közügyek gyakorlásától is. Ezen felül a 13 ezer forint vesztegetési pénzre vagyonelkobzást kell elrendelni.

Az orvost felültető férfivel szemben a rendőrség az eljárást megszüntette, mert nem követett el bűncselekményt. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?