23 °C Budapest
Rengeteg magyar cég sajnálja a pénzt vírustesztre: komoly fertőzésveszélyt kockáztatnak

Rengeteg magyar cég sajnálja a pénzt vírustesztre: komoly fertőzésveszélyt kockáztatnak

2020. június 14. 11:02

Egy százfős vállalkozás esetén kevesebb, mint egymillió forintba kerülne az összes alkalmazott egyszeri, megbízható koronavírustesztje. A cégek többsége mégsem hajlandó költeni a munkatársak biztonságára, még annak ellenére sem, hogy egyetlen megbetegedés akár két hét bevételkiesést is jelenthet. Akik mégis teszteket vásárolnak, gyakran csak az árra koncentrálnak és így az olcsóbb, de nagyfokú pontatlansággal működő gyorstesztek mellett döntenek, melyek darabja alig egy-két ezer forinttal kerül csak kevesebbe a közel 100%-ban megbízható laboratóriumi vizsgálatoknál. A Synlab visszatérési protokollt dolgozott ki a vállalkozások számára, mely segítségével gyorsan és biztonságosan felmérhető, hogy az egyes munkavállalói csoportok számára milyen típusú vizsgálatokat érdemes végezni, és mennyit kell költeni egy cégnek a tesztelésre.

Tapasztalt-e koronavírus fertőzésre gyanús tüneteket az elmúlt két hétben? Volt-e a környezetében olyan, akinek pozitív lett a koronavírus tesztje? - már ehhez hasonló egyszerű kérdéssekkel is szűkíthetővé válhat azoknak az alkalmazottaknak a köre, akiknek szükségük lehet koronavírustesztre a munkába való visszatérés előtt. Az ország legnagyobb magánlaborja nemzetközi szinten dolgozott ki speciális protokollt a vállalkozásoknak, amellyel szerintük minden felelős döntéshozó elkerülheti az olyan tragédiákat, amely a napokban Oroszlányban is történt.

A szakértői konszenzuson alapuló visszatérési protokoll több, egymásra épülő elemből áll, melynek első lépése egy kérdőív, ennek kitöltését minden alkalmazott számára érdemes kötelezővé tenni. A kérdőív eredményét felhasználva, továbbá figyelembe véve az adott munkavállaló vállalaton belül betöltött szerepét, lehet továbblépni a tesztelési algoritmusra, melyben megfelelő logikai láncba kapcsolva, egymásra épülve következnek a laboratóriumi vizsgálatok. A protokoll részét képezi az edukáció és a minőségellenőrzés is, továbbá kiegészíthető olyan elemekkel, aminek köszönhetően a munkavállalói biztonság tovább fokozható.

Az utóbbi néhány hétben több pozitív gyorsteszt eredményét kellett ellenőriznünk, melyek legnagyobb részéről kiderült, hogy álpozitív. Ezek nemcsak anyagi veszteséget jelentenek a páciens számára: az egyik ilyen teszt egy súlyos vesebeteghez tartozott, aki a kapott eredmény miatt napokig halálfélelemben élt. Egy másik álpozitív gyorstesztnek köszönhetően egy kétgyerekes édesanya a pünkösdi hétvégét töltötte a családjától távol

- meséli Póda Tamás, a Synlab kereskedelmi és marketingigazgatója.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ne válasszunk olyan tesztet, amelynél nem áll rendelkezésre írásos dokumentáció annak érzékenységéről és pontosságáról, és nem igazolta azt a vizsgálatban jártas laboratórium! Az automatizált laboratóriumi tesztek az esetek legnagyobb részében nagyságrendekkel megbízhatóbb eredményt adnak, mint a gyorstesztek. Az ujjbegyből vett vérminta lényegesen pontatlanabb eredményhez vezethet, mint a karvénából történő mintavétel. A gyorstesztek egyetlen előnye a gyorsaság, amiért sajnos sokat hajlandóak feláldozni a megbízhatóságot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyorsteszteket a terhességi tesztekhez lehet hasonlítani, amiből a hölgyek akár 2-3 különböző fajtát is kipróbálnak, azok eltérő érzékenysége miatt. Ugyanakkor az is általánosan elfogadott tény, hogy a terhességi teszt eredménye önmagában soha nem ér fel egy laboratóriumi és egyéb diagnosztikai vizsgálatokra alapozott nőgyógyászati véleménnyel. Ugyanez a helyzet a koronavírus gyorstesztek esetében is - ahelyett, hogy 2-3 teszttel próbálnánk meg valamilyen igen/nem megállapításra jutni sok pénzért, jobb, ha egyszer végeztetjük azt el valóban megbízható módszert alkalmazó szolgáltatóval. Ráadásul a terhességi tesztek technológiai háttere is kiforrottabb, hiszen azok fejlesztése már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött (első gyorsteszt megjelenése 1976)

- tette hozzá Póda Tamás.

A labordiagnosztikai szolgáltató által nemzetközi szinten kidolgozott protokoll szerint egy vállalkozás esetében a munkatársak és a termelés biztonságát a havi két tesztelés biztosítja. A tesztelési útmutató három megoldást is javasol: az úgynevezett aranystandard, alap szintű és ultraszenzitív forgatókönyv alapján a cégvezetők kiválaszthatják, hogy melyik protokoll számukra a legbiztonságosabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20