-1 °C Budapest
Édeskevés a magyarországi védőtávolság-szabály? Itt a legújabb ajánlás

Édeskevés a magyarországi védőtávolság-szabály? Itt a legújabb ajánlás

2020. június 3. 16:50

Ha csak az 1 méteres távolságot meg tudjuk tartani a körülöttünk lévőktől, máris 80 százalékkal csökkentettük a koronavírus elkapásának kockázatát! A legfrissebb eredmények szerint azonban jobb lenne, he legalább kétszer ilyen messze közelítenénk csak meg azokat, akikkel nem lakunk egy háztartásban.


Európa nagy részében a hivatalos védőtávolság 1,5 méter. Ám kutatók szerint amennyiben a fertőzött személytől legalább két méteres távolságot tartunk, nagyjából 1,3 százalék az esélye annak, hogy átterjed ránk is a vírus, ha ennél kevesebb, mondjuk 1 méter, akkor máris 2,6 százalékos a kockázat.

Mindez azt jelenti, hogy a megfelelő távolság betartásával akár 80 százalékkal is csökkenthetjük a megfertőződés esélyét - állt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által készített tanulmányban

Emellett a tanulmány kitér arra is, hogy ugyan semmi nem nyújthat teljes védelmet, de az arcmaszkoknak fontos szerepük van: akár 85 százalékkal is csökkenthetik a vírus elkapásának kockázatát.

Nem egységes

A WHO tehát 1 méteres védőtávolságot javasol, ám vannak országok, melyek ennél messzebb mennek. Nagy-Britanniában például 2 méter, Franciaországban és Olaszországban az ajánlott távolság mindössze 1 méter, míg Németországban és Ausztráliában 1,5 méteres szabályt alkalmaznak, ahogy Magyarországon is:

Az egész országban érvényes, hogy az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg 1,5 méteres védőtávolságot tartani 

- olvasható a Koronavirus.gov.hu-n. Azok az országok, akik a 2 méteres távolság mellett tették le a voksukat, komoly társadalmi nyomásnak vannak kitéve, mégis kitartanak mellette. Főleg a vendéglátóhelyek sérelmezik a 2 métert, hiszen kevesebb vendéget engedhetnek be. Sokan emiatt ki sem tudnak nyitni.

Maszkot fel!

A Lancet című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a vírus elkapásának kockázata maszk viselésekor mindössze három százalék, szemben a maszk nélküli 17 százalékkal.

Egyik Társszerzője, Dr. Derek Chu, a McMasteri Egyetem professzora elmondta: "Úgy gondoljuk, hogy megoldásokat kell találni arra, hogy az arcmaszk mindenki számára hozzáférhető legyen. Az embereknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a fizikai távolságtartás, a szem védelmét vagy a kézhigiéniát, hanem csak kiegészítheti azokat"

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52