Orbán Viktor: szinte kitört az élet a korlátozások feloldásával, ami nem veszélytelen

Orbán Viktor: szinte kitört az élet a korlátozások feloldásával, ami nem veszélytelen

2020. május 22. 07:59

Orbán Viktor pénteken reggel elmondta a Kossuth Rádióban: jól állunk a járvánnyal kapcsolatban, sikeresen védekezett az ország, ezért jövő kedden a magyar kormány kezdeményezi a különleges felhatalmazás visszaadását. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a rendkívüli jogrendet a legjobb döntések egyikének tartja, mert, mert így időben meg tudták hozni a szükséges döntéseket.

Kásler miniszter úr érdemei történelmiek, mert időben tettük meg a lépéseket, az ösztönei is működnek, mert az EU szervezetei azt mondták, hogy ez nem veszélyes, miközben ő azonnal összehívta a járványügyi testületet, az ő ösztöne volt, és ezért tudtunk egy-két héttel előbb lépni, ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés

- mondta el. A kormányfő szerint a siker akkor lett volna teljes, ha a vírust elpusztítjuk és senki sem hal meg. Azonban szerinte így is több ezer életet sikerült megmenteni és ha nem tarottuk volna be a korlátozásokat, meghalt volna "sok száz és ezer idős ember".

A veszély nem múlt el, a védőtávolságot mindenki tartsa be. Ha ezt betartjuk, akkor nem lesz baj, de ha nem, akkor megint felerősödhet a járvány

- hívta fel a figyelmet, és ennek okán elmondta, hogy az operatív törzs ugyanúgy naponta ülésezni fog. Az intézkedések feloldásának üteméről közölte: Ausztriát követte a magyar vidék követi, majd két héttel később Budapest. Azonban az oktatást még nem akarják kötelezően visszaállítani, megtartják a digitális tanrendet.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a rendkívüli jogrend  azért volt fontos, hogy akár egy órán belül is lépni tudjon a kormány, ha a helyzet úgy kívánta. A legjobb döntések egyikének nevezte annak bevezetését, azonban a járvány visszahúzódásával az élet kezd visszatérni a szokásos kerékvágásba.

A kormányfő elmondása szerint eddig a járványügyi védekezés töltötte ki a munkaideje 90%-át, most ez csökkenni fog 50% alá, és inkább a gazdaság újraindítása kerül előtérbe. Hansúlyozta, hogy a járvány miatt munka nélkül maradtakat nem segéllyel, hanem munkával kell támogatni. Ismét elmondta, hogy amennyi munkahelyet a vírus elpusztított, annyit kell létrehozni.

Magyarországon több mint 1 millió olyan dolgozó ember van, akinek a munkahelye megtartásában nyújtott már valamilyen segítséget a kormány - mondta el, és hozzátette, hogy csak annak tudnak segíteni, aki hozzájuk fordul. Azt is ismertette, hogy 101 ezer 447 ember volt a tegnapi napon munkanélküli segélyen, és rajtuk kívül van 71237 ember, aki több mint 3 hónapja elveszítette munkáját. Tehát több mint 173 ezer magyar fordult már a kormányhoz, és szeretne dolgozni - értékelte a kormányfő. A lehetőséget nem zárta ki, hogy többen is vannak, de egyelőre ennyien fordultak az államhoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Orbán Viktor kiemelte a munkanélküliséggel kapcsolatos intézkedések közül, hogy 200 ezerre emelték a közmunkás keretrendszert 100 ezer főről. Az átmeneti honvédelmi programban 3 ezren vehetnek részt. Beszélt még arról is, hogy rengeteg munkahelyvédő támogatás indult el.

Arról is beszélt, hogy most már látja, hogy működni fog a gazdaság újraindítása. Úgy véli, most már "kézben vannak a dolgok", bár a statisztikai adatok áprilisra és májusra nem "lesznek szépek", de a reménykedést jogosnak látja, mert hamarosan kormányzati támogatásból és céges forrásból 200 milliárd forintnyi beruházás fog indulni.

Sokkal gyorsabban fogunk visszatalálni a korábbi gazdasági teljesítmény színvonalára, mint korábban gondoltuk

- értékelte a helyzetet, és jelezte, hogy a gazdaság újraindítását irányító újabb testület kerül majd létrehozásra, melyet maga Orbán Viktor fog vezetni. A következő hónapokban minden erőfeszítést megtesznek majd a gazdasági újraindítás és élénkítés érdekében, ígérte a kormányfő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06